Linkuri accesibilitate

România: Protest împotriva măștilor de protecție la București


Aproximativ 200 de sute persoane au protestat sâmbătă în Piața Universității contra măștilor anti-COVID-19. Protestarii cereau anularea stării de alertă și scandeau „Libertate”, relatează Mediafax.

Protestatarii nu purtau măști și aveau steaguri tricolore și pancarte cu mesaje precum „Jos botnița, jos labele de pe copiii noștri”, „Nu vă credem”.

Ei au intonat imnul național și au scandat „Libertate”, „Respir, gândesc, liber trăiesc”, „Toate partidele, aceeași mizerie”, „Jos dictatura”, ”Hoții”, ”Copiii noștri nu-s copii voștri”.

Potrivit regulilor în vigoare, adunările publice în timpul stării de alertă nu pot depăși 100 de persoane. Iar studiile științifice, invocate inclusiv de Organizația Mondială a Sănătății, arată că masca oprește răspândirea virusului în proporție de 95%, dacă este purtată de toți cei prezenți într-un spațiu dat, interior sau exterior. Cel mai recent, șeful Centrului american pentru Prevenirea Bolilor (CDC) declara în audierile în fața Senatului, săptămâna aceasta, că o mască protejează cel puțin la fel de bine ca un viitor vaccin anti-COVID.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache, a declarat pentru Mediafax că protestul din Piața Universității a fost organizat în mediul online, prin rețelele de socializare.

”Este depășită limita de participanți, de 100 de persoane, prevăzută de actele normative în vigoare. Colegii mei le-au făcut precizările necesare celor care participă și celor care au organizat manifestarea, privind purtarea măștii, păstrarea distanței și că, dacă nu respectă prevederile legale, riscă sancțiuni contravenționale”, a spus Enache.

Pentru Europa Liberă, Enache a precizat că amenzile pe care le riscă organizatorii „pot ajunge până la 10.000 RON, conform Legii 55/2020”.

În ceea ce îi privește pe manifestanți, „în afară de riscul îmbolnăvirii, care mi se pare cel mai important, aceștia pot primi amenzi până la 2.500 RON pentru încălcarea normelor de protecție sanitară”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București.

Mai multe: romania.europalibera.org

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG