Linkuri accesibilitate

România: relaxarea, după 15 mai, se va face treptat, în funcție de situația epidemiologică


București, 29 aprilie 2020.
București, 29 aprilie 2020.

În România, premierul Ludovic Orban a anunţat că după data de 15 mai, când se ridică starea de urgență, vor fi redeschise hotelurile, însă restaurantele, barurile şi cafenelele vor rămâne în continuare închise. Se vor relaxa şi condiţiile de circulaţie în afara localităţii de domiciliu. La o conferință de presă luni seară, premierul român a explicat că ridicarea restricțiilor se va face „ în mod gradual, având la bază un singur criteriu, cel al riscului epidemiologic” și că aceste relaxări vor fi re-evaluate după o periodă de 14 zile. „Nu pot să spun că am trecut de vârf” a mai spus Orban, referitor la evoluția pandemiei de coronavirus dar „trendul tinde spre descreștere”. Potrivit Universității John Hopkins, în acest moment în România sunt peste 13.500 de cazuri confirmat cu Covid-19 și aproape 820 de decese.

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul bolilor din UE, România se află printre cele patru țări europene, alături de Polonia, Suedia și Marea Britanie, care „nu au schimbări substanțiale în ultimele 14 zile”, în vreme ce toate țările europene au depășit vârful primului val al pandemiei. Doar Bulgaria continuă pe o curbă ascendentă. Monitorizarea a luat în calcul 31 de țări europene.

Mai multe despre actualitatea românească, AICI.

Premierul Ludovic Orban a mai declarat că aproape 1,3 milioane de români s-au întors în ţară de la sfârşitul lunii februarie. Guvernul estimează că aproximativ 330 de mii de români vor fi în căutarea unui loc de muncă, motiv pentru care se au în vedere măsuri active de combatere a șomajului: între altele statul va „participa la susţinerea plăţii salariilor, cu un procent între 30% şi 45%” pentru orice persoană care este reangajată.

În general, premierul român s-a arătat optimist, susținând că pierderile suferite ca urmare a închiderii activității economice, pentru combaterea pandemiei de coronavirus, sunt „mai mici decât prevăzuseră economiștii”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG