Linkuri accesibilitate

România: Sf. Parascheva, sărbătorită doar de ieșeni


Racla cu moaștele Sf. Parascheva

Slujba de prăznuire a hramului Sfintei Parascheva are loc la Iași în condiții speciale impuse de pandemia de coronavirus. Racla cu moaştele a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană, dar credincioșii pot participa doar dacă dovedesc că sunt din Iași.

Sute de persoane s-au adunat în apropierea Catedralei Mitropolitane din Iași pentru a-și exprima nemulțumirea față de restricțiile impuse de autorități. Participanții, mulți dintre ei fără mască, s-au certat și s-au îmbrâncit cu jandarmii forțând intrarea în curtea catedralei.

Tradiționalul pelerinaj care are loc încă din 1641 a fost interzis de autorități în contextul creșterii numărului de cazuri de coronavirus. Slujba s-a desfăşurat în prezenţa a aproximativ 100 de persoane din Iaşi aflate în curtea mitropolitană la distanţă, aşa cum cer normele de distanţare fizică în timpul pandemiei, potrivit Agerpres.

Slujba liturgică a putut fi urmărită şi din Piaţa Unirii şi în Piaţa Palatului Culturii, unde sunt amplasate câte 250 de scaune, precum şi ecrane video şi sisteme de sonorizare.

Tot din cauza pandemiei, municipalitatea nu va mai oferi anul acesta tradiţionala masă cu sarmale, colăcei, fructe şi vin.

Mai multe pe: romania.europalibera.org

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG