Mecanismul pus în mișcare de coaliția dintre social-democrați și liberali funcționează, de câteva zile, fără greș.
Cele două partide și-au împărțit, frățește, posturile de conducere din parlament: președintele PSD Marcel Ciolacu a preluat șefia Camerei deputaților iar președintele liberalilor, Florin Cîțu, care nu mai era bun de prim-ministru, a devenit șeful Senatului, adică al doilea om în stat, înlocuind-o, în mod abuziv, pe Anca Dragu de la USR, o persoană ireproșabilă din punct de vedere profesional.
Programul de guvernare al noii coaliții e plin de promisiuni generoase: investiții, creșteri de pensii, de salarii, de alocații, facilități acordate familiilor cu copii, creșe, școli, spitale, șosele – lista e lungă și îmbietoare. Sursele de finanțare nu prea sunt indicate, în afara banilor – mulți, ce-i drept – care vin de la Uniunea europeană. Altfel, e posibil ca, prin introducerea unor noi taxe și impozite, statul să ia înapoi cu o mână ceea ce speră să dea cu cealaltă.
Vezi și: Protestul organizațiilor societății civile înainte de votarea noului guvern de mare coaliție
Mai este un aspect, deloc neglijabil: cine sunt miniștrii chemați „să traducă în viață”, cum se spune, ambițiosul program ? Sigur, miniștrii au fost – previzibil - avizați favorabil pe bandă rulantă în comisiile parlamentare, votul final în camerele reunite e ferit de surprize. Dar oricât de bine e pusă la punct regia, slăbiciunile executivului sar în ochi. Prim-ministru e un general în retragere, fără experiență politică, cu siguranță executant fidel al ordinelor venite de sus dar nimic mai mult. Revin în guvern fantome ce păreau dispărute în neant: pesedistul Sorin Grindeanu, fost prim-ministru, demis prin moțiune de cenzură chiar de propriul partid care, acum, l-a reabilitat. De la liberali, la educație e inevitabilul Sorin Cîmpeanu, binecunoscut traseist politic.
Am făcut serviciul militar
Un minister nou, al familiei, a fost repartizat Gabrielei Firea, care a făcut deja o mulțime de promisiuni, atât de tentante încât te întrebi cum de i-au venit ideile. În mai multe cazuri e imposibil să aflăm ce anume îl recomandă pe un ministru pentru domeniul de care se va ocupa. Unul a fost consilierul primarului de la Buzău și acum e ministru de finanțe, altul, sociolog de meserie, e numit ministru al Apărării. Acesta din urmă, Vasile Dâncu, are de altfel reputația de a fi cel mai intelectual și mai luminat lider social-democrat. Întrebat ce-l recomandă pentru ministerul Apărării, domnul Dâncu a dat un răspuns antologic: „am făcut serviciul militar”.
Dar cea mai extraordinară declarație îi aparține președintelui social-democrat Marcel Ciolacu: chestionat despre o anume persoană, a afirmat că acesteia îi va reveni „portofelul Dezvoltării”. Nu e nevoie să fii specialist în psihanaliză ca să-ți dai seama la ce se gândea domnul Ciolacu, dând glas unui deziderat trans-partinic. Deziderat ce i-a făcut să stea alături pe cei care, până mai ieri, se declarau dușmani de moarte.