Linkuri accesibilitate

România va furniza curent în Moldova din această noapte


Stația electrică Chișinău.

România va livra, începând din noaptea de 13 spre 14 octombrie, energie electrică Republicii Moldova, pentru a compensa oprirea exporturilor de curent din Ucraina din cauza bombardamentelor rusești.

Ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, anunță pe pagina sa de Facebook că întreprinderile Hidroelectrica și Energocom au semnat joi, 13 octombrie, un contract de furnizare a 100 MW pentru cetățenii Republica Moldova.

Acest lucru a fost posibil după ce guvernul de la București a adoptat, cu o zi mai devreme, o ordonanță de urgență. Documentul prevede că, în situații excepționale, cauzate de efectele războiului din Ucraina, asupra siguranţei în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligaţia să încheie contracte bilaterale prioritar cu traderi sau furnizori de energie electrică desemnaţi de către guvernul de la Chișinău. Livrările vor fi făcute în funcție de cantitățile disponibile.

România va vinde energie electrică Republicii Moldova la un preț de 90 euro/MWh, mai mic decât cel de pe piață. Astfel, Moldova va putea să-și suplinească necesitățile de curent electric, după ce Ucraina nu mai poate să furnizeze 33% din consumul total al Republicii Moldova.

„Apreciem acest ajutor prompt și generos, într-un moment de mare încercare pentru noi”, a scris președinta Maia Sandu într-un mesaj de mulțumire pe Facebook. Ea a îndemnat cetățenii să economisească energia electrică, un apel similar fiind transmis anterior și de vicepremierul, Andrei Spînu.

Timp de câteva zile, Republica Moldova a fost dependentă de Centrala de la Cuciurgan, din stânga Nistrului, de unde cumpăra anterior doar 67% din energia electrică necesară localităților de pe malul drept.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG