Linkuri accesibilitate

România vrea să schimbe principiile sistemului de pensii


Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, finanțat de Uniunea Europeană pentru redresarea post-pandemie, România intenționează să reformeze și sistemul de pensii, ceea ce implică și un nou sistem de calcul, relatează Hotnews.ro.

Noua formulă de calcul a pensiei va fi bazată pe numărul de puncte realizat de beneficiar potrivit principiului contributivității.

În Planul Național de Redresare și Reziliență al României se precizează că scopul noului sistem de pensii este eliminarea „unei mari părți din inechitățile sistemului public de pensii prin eliminarea indicelui de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit”.

Se vor evalua toate dosarele de pensii aflate în plată, în vederea recalculării acestora. Nivelul mediu al pensiilor va crește pe seama creșterii cu precădere a pensiilor mici, menținând ponderea cheltuielilor cu pensiile în PIB, astfel încât indicatorul de sustenabilitate pe termen mediu și lung să nu indice un risc ridicat.

Sunt preconizate o serie de măsuri pentru stimularea rămânerii în activitate, iar un proiect de act normativ vizează creșterea vârstei standard de pensionare, facultative, la 70 de ani.

Se urmărește și egalizarea vârstei standard de pensionare între femei și bîrbați.

Ministerul muncii va propune modificarea legislației după care propunere va merge în Parlament.

Guvernul României a prezentat miercuri, 2 iunie, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care – dacă este aprobat de Comisia Europeană – prevede un buget maxim de 29,2 miliarde de euro. Sume consistente vor primi prin PNRR trei mari sectoare - Transporturi - 6,7 miliarde de euro, Educaţie - 3,6 miliarde de euro şi Sănătate - 2,4 miliarde de euro..

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG