Linkuri accesibilitate

România: „Revoluția nu s-a încheiat” (Germina Nagâț/ziare.com)


Revista presei de la București.

„Revoluția nu s-a încheiat” (Germina Nagâț/ziare.com)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:45 0:00

O nouă propunere de prim-ministru a fost înaintată azi la Chișinău de majoritatea formalizată în jurul Partidului Socialiștilor, anunță fără comentarii G4Media. Se spune doar că Vladimir Golovatiuc, actualul ambasador în Rusia, este fost membru PSRM, și se reamintește că președintele Maia Sandu a anunțat încă de marți, după consultările cu partidele parlamentare, în timpul cărora s-a înregistrat și retragerea Marianei Durleșteanu, precedenta propunere a PSRM și a aliaților săi din Parlament, că îl desemnează pe Igor Grosu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, să formeze un nou guvern. Presa de la București informează și că mâine Curtea Constituțională se va pronunța asupra sesizării de neconstituționalitate înaintată de socialiști în legătură cu desemnarea lui Igor Grosu.

Pe același site, Mădălin Necșuțu scrie despre acuza de ingerință în politica de la Chișinău a Statelor Unite, acuză formulată azi de Ministerul rus de externe. Reacția Rusiei are în vedere editorialul semnat de ambasadorul american la Chișinău Dereck Hogan pe site-ul anticoruție.md, respectiv remarcile sale desprecorupția sistemică din țară” și despre nevoia „de rezolvare a crizei politice care persistă de mai multe luni”. „Pentru SUA este mai importantă orientarea geopolitică a Moldovei, decât stabilitatea țării”, este concluzia diplomației ruse.

Negocieri dure la București, în interiorul coaliției de guvernare, în jurul modalității de desființare a Secției Speciale, Parchet special pentru investigarea magistraților inventat de Liviu Dragnea. Comisia parlamentară de specialitate a discutat deja asupra subiectului, de care se ocupă, în Adevărul, și Liviu Avram. Îndeplinirea aceste promisiuni din programul de guvernare s-a poticnit în condiția pusă de UDMR: Secția Secială să se desființeze, dar magistrații să nu poată fi trimiși în judecată fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Liviu Avram enunță și o altă variantă de compromis, între timp abandonată: magistrații să poată fi anchetați doar cu avizul Procurorului General. Garanția oferită de avizul CSM este considerată riscantă de jurnalistul de la Adevărul. „Dacă asta rămâne decizia, scrie el, devine crucial modul în care va fi înscrisă în lege. Adică în ce măsură va permite – sau nu – membrilor CSM să decidă discreţionar şi arbitrar, la fel ca parlamentarii, cine să fie şi, mai ales, cine să nu fie trimis în judecată”.

Au fost distruse și nenumărate dosare de urmărire informativă

Daniela Rațiu de la ziare.com publică un interviu cu Germina Nagâț, cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Prilejul este oferit de polemica, urât deviată, dintre scriitorii Ana Blandiana și Gabriel Liiceanu, de o parte, și Mircea Dinescu de cealaltă parte. Germina Nagâț reamintește că un fost general de securitate a admis sub semnătură că a distrus dosare din arhiva Securității. De fapt, în 22 decembrie 1989, la o oră după fuga lui Nicolae Ceaușescu, a fost dat un ordin telefonic să fie distruse dosarele informatorilor. Și s-a făcut asta, în mare măsură. Dar, arată reputata cercetătoare, au fost distruse și nenumărate dosare de urmărire informativă, inclusiv ale unor personalități cunoscute, precum Andrei Pleșu, Ana Blandiana, Mircea Dinescu. CNSAS nu are nici acum în posesie întreaga arhivă și mai ales nu are cartoteca generală, așa că, din punctul de vedere al Germinei Nagâț, Revoluția nu s-a încheiat. În preambulul interviului, Daniela Rațiu scrie: „arhitectura sistemului de supraveghere era extrem de laborioasă”, iar „Moștenirea acestei oglinzi monstruoase este anestezierea simțului moral, (...) amestecul vinovaților, dar și incapacitatea dezbaterilor profunde și oneste”. „Aceste restanțe au ca efect războaiele din spațiul public, ultimul din serie fiind scandalul Gabriel Liiceanu - Ana Blandiana - Mircea Dinescu”.

XS
SM
MD
LG