Linkuri accesibilitate

Roman Mihăeș: Dodon și Șor pot să voteze pentru guvernul Gavriliță ca să mai ia câteva luni pauză


Prin nominalizarea Nataliei Gavriliță pentru postul de prim-ministru, Maia Sandu a făcut o mutare pe tabla de șah a scenei politice. Care va fi răspunsul parlamentarilor?

Dacă președinta Maia Sandu și-a soluționat săptămâna aceasta dilema și a desemnat totuși o candidată la postul de prim-ministru, deși riscă în felul acesta să-și compromită obiectivul adevărat, cel al declanșării alegerilor parlamentare anticipate, atunci rivalii săi din parlament s-au pomenit ei în fața unei alegeri dificile: dacă o acceptă pe Natalia Gavriliță ca prim-ministră, sprijină o aliată a lui Sandu. Dacă nu, riscă să ajungă la anticipate cu final imprevizibil. O discuție despre conjunctura politică cu comentatorul Roman Mihăeș.

Interviu cu Roman Mihăeș despre propunerea de prim-ministru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:58 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dl Mihaeș, se ajunge la un deznodământ al crizei politice, va fi guvern, se va insista până în pânzele albe să se ajungă la anticipate?

Roman Mihaeș
Roman Mihaeș

Roman Mihaeș: „Mișcarea cu numirea candidaturii dnei Gavriliță din partea președintei dna Maia Sandu sigur că a deschis calea spre anticipate, însă acum totul depinde de Partidul Socialiștilor, pentru că doar ei pot decide, cu 37 sau 40 de mandate pe care le au în parlament, dacă va fi învestit un nou guvern sau nu.”

Europa Liberă: Igor Dodon asta și spune că totul depinde de PSRM, ei vor decide dacă alegerile anticipate vor fi în vară, așa zice el, sau vor avea loc alegeri ordinare peste doi ani.

Roman Mihaeș: „Este adevărat, pentru că socialiștii au circa 40 de mandate, Partidul Acțiune și Solidaritate are 15 mandate și ei pot împreună să blocheze votarea oricărui guvern. Acum depinde cât de sinceră este intenția socialiștilor de a avea alegeri parlamentare anticipate, însă unii experți sunt sceptici în această privință.”

Europa Liberă: Credeți că nu i-ar avantaja scenariul anticipatelor pe socialiști?

În urma alegerilor parlamentare anticipate, în mod sigur socialiștii vor avea mult mai puține mandate...

Roman Mihaeș: „Vreau să văd totuși cum se vor comporta ei în parlament, pentru că există mai multe variante, dar ceea ce este important să înțelegem este că, în urma alegerilor parlamentare anticipate, în mod sigur socialiștii vor avea mult mai puține mandate. Dacă astăzi ei au sub control direct 40 de mandate, 37 ale Partidului Socialiștilor și încă două sau trei care sunt independenții, dar în viitorul parlament sondajele arată că ei vor avea cu mult mai puține mandate. Și unicul argument rezonabil de ce pe Dodon l-ar interesa alegerile parlamentare anticipate ar fi ca el personal să devină deputat și să obțină imunitate parlamentară.”

Europa Liberă: La asta s-ar gândi Igor Dodon acum?

Roman Mihaeș: „Sigur că da, pentru că...”

Europa Liberă: El niciodată n-a recunoscut că este certat cu legea.

Roman Mihaeș: „Da, dar noi știm că la procuratură sunt depuse mai multe plângeri penale împotriva lui, inclusiv de către Andrei Năstase, inclusiv de către Maia Sandu, este renumitul dosar Bahamas. Deci, eu cred că Igor Dodon are motive să încline spre a deveni parlamentar și a obține imunitate și dacă argumentele vor cântări mai mult, el va înclina balanța spre alegeri parlamentare anticipate, dar trebuie să vedem cum se va vota în parlament, pentru că există și scenariul conform căruia în primul tur dna Gavriliță să fie respinsă în parlament, iar pentru turul doi Partidul Socialiștilor împreună cu Partidul „Șor” și grupul „Pentru Moldova” să propună un candidat propriu la funcția de premier.”

Europa Liberă: Igor Dodon astăzi a dezmințit acest scenariu și a spus că PSRM nu are de gând să propună un candidat pentru funcția de premier.

Roman Mihaeș: „Da, sigur că nu din partea PSRM, poate să fie un candidat din afara PSRM, un așa-zis candidat tehnic sau apolitic, cum se mai spune la noi, în Republica Moldova. Nu degeaba Ilan Șor a ieșit la o televiziune să-și facă promo. Deci, dânsul a anunțat că într-un timp foarte scurt să revină în Republica Moldova. Lucrurile acestea nu se fac întâmplător. Doi ani de zile el nu a apărut deloc la televiziuni și pe neașteptate a apărut cu mesaje destul de clare.

Eu cred că nu trebuie să excludem a doua variantă prin care acea majoritate neformală să propună un candidat așa-zis apolitic pentru depășirea crizei cu COVID-ul, pentru depășirea crizei economice și poate să fie chiar și o persoană agreabilă în calitate de premier, pentru că Igor Dodon a spus atunci clar că s-ar putea întâmpla ca acest parlament să mai rămână pentru doi ani și atunci, dacă mergem pe această idee lansată de Igor Dodon de doi ani, care tot nu întâmplător a fost lansată, putem să concluzionăm în prealabil că această idee de a lansa un candidat și de a-l impune Maiei Sandu cu minimum 51 de semnături trebuie examinată în modul cel mai serios.”

Europa Liberă: Dar pe moment, președinta Maia Sandu, care speră că aleșii poporului vor respinge candidatura premierului și se va ajunge la anticipate, îi aduce bile albe?

Roman Mihaeș: „Pentru Maia Sandu este important ca să obțină prin negocieri politice, prin presiuni politice și de altă natură ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc cât mai repede posibil, pentru că ea are nevoie de un guvern și de o majoritate parlamentară care să fie compatibile cu programul ei electoral și cu tot ce vrea ea să facă împotriva corupției și în alte domenii. În mod sigur că ea nu poate foarte mult timp să colaboreze cu acea alianță parlamentară neformală care este astăzi creată în parlament. Este foarte clar că, chiar și dacă va fi votată dna Gavriliță în funcția de premier, va fi un guvern șantajabil, un guvern slab, care va depinde în acțiunile sale de alianța parlamentară nocivă.”

Europa Liberă: Câte voturi ar putea să adune învestirea unui nou guvern?

Roman Mihaeș: „Dacă scoatem din ecuație PAS-ul, care nu va vota...”

Europa Liberă: Și Platforma Demnitate și Adevăr a spus că nu-și va delega reprezentanți în echipa premierului desemnat de Maia Sandu, Natalia Gavriliță.

Roman Mihaeș: „Da, dacă scoatem din calcul fostul Bloc ACUM, în rest rămân suficienți deputați care pot vota un guvern din rațiuni pragmatice de a rămâne în parlament, de a șantaja guvernul respectiv și de a-și realiza interesele politice.”

Europa Liberă: Dar acest șantaj se va produce în văzul alegătorilor și atunci ce au de câștigat cei care șantajează?

Roman Mihaeș: „Bine, ei vor trage de timp. Este important să înțelegem că după ce Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale foștii lui dușmani, Șor și Plahotniuc, i-au devenit aliați taciți, cel puțin. Deci, acești trei au acum un interes comun, pentru că ei toți trei se tem de Maia Sandu, fiindcă Maia Sandu nu ascunde că vrea să-i bage la pușcărie pe toți cei care au fost implicați în tot felul de acțiuni criminale sau în furtul miliardului, sau alte infracțiuni care s-au făcut în anii trecuți.

Avem două grupări care stau față în față și restul jucătorilor mici și mijlocii trebuie să-și aleagă tabăra...

Aici eu cred că putem să vorbim despre două tabere: tabăra Maiei Sandu, prezidențială, pe de o parte, și cei care o susțin pe Maia Sandu și, de partea cealaltă, trioul Plahotniuc, Șor și Dodon. Iată avem aceste două grupări care stau față în față și restul jucătorilor mici și mijlocii trebuie să-și aleagă tabăra – ori sunt cu Maia Sandu împotriva celor trei, ori sunt cu cei trei împotriva Maiei Sandu. Cam aceasta este esența jocului politic de astăzi din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Igor Dodon a lăsat să se înțeleagă că, dacă se ajunge la anticipate, ar putea să acceadă în parlament partidul lui Renato Usatîi și Renato Usatîi chiar să fie pretendent la funcția de premier.

Roman Mihaeș: „Într-adevăr, dacă Renato Usatîi merge cu 17 la sută în viitorul parlament, cu cât a acumulat el la prezidențiale, asta ar însemna vreo 20 de deputați, minimum prin distribuție celor care nu trec în parlament, și cu 20 de deputați poți să pretinzi și la funcția de premier. Cred că frica de a pierde majoritatea parlamentară și înțelegând foarte bine că în viitorul parlament mai degrabă se va forma o alianță între Partidul Acțiune și Solidaritate și, de exemplu, partidul lui Usatîi pe anumite condiții foarte severe, bănuiesc eu că nu va fi Usatîi candidat la funcția de premier, dar oricum partidul său nu va putea fi neglijat la formarea unei majorități parlamentare și eu cred că frica asta poate să-i conducă pe Dodon și pe Șor la faptul ca ori să voteze pentru guvernul Gavriliță ca să mai ia câteva luni de zile pauză sau să meargă totuși pe ideea ca în încercarea a doua după ce guvernul Gavriliță va fi prăvălit în parlament să-și propună candidatura propriului premier pentru a fi semnat de Maia Sandu. Și atunci intrăm într-o criză politică foarte mare, fiindcă este clar că Maia Sandu nu va semna pentru niciun fel de candidat propus de PSRM, plus „Pentru Moldova” și Partidul „Șor” și vom intra într-o criză politică de proporții cu posibila încercare de suspendare a președintelui în parlament și cu niște consecințe imprevizibile.”

Europa Liberă: Între timp, apar noi formațiuni politice. Ce scop urmăresc aceste noi partide?

Roman Mihaeș: „Dacă vorbim de Ștefan Gligor, lucrul acesta era așteptat de ceva timp, era evident că i se creează culoar de către două posturi de televiziune și a fost împins ultimii trei sau patru ani de zile și se presupunea că el va candida la funcția de președinte, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Unii spun că este un spoiler al anumitor forțe politice împotriva Maiei Sandu, pentru că el vine cumva cam pe centrul câmpului politic, el nu merge pe dreapta...”

Europa Liberă: Chiar dacă în formațiune se regăsește și un consilier prezidențial?

Roman Mihaeș: „Păi asta și este, să zic așa, o găselniță, ca să se creeze impresia că Maia Sandu agreează apariția acestei forțe politice. El, de fapt, este un PR foarte interesant și inteligent prin care se creează un partid cu oameni apropiați PAS-ului, chiar și consilieri prezidențiali sau rude ale unor consilieri prezidențiali, care să dea impresia că acest partid, de fapt, este asemănător PAS-ului, cam cu aceeași ideologie și care ar fi prietenul PAS-ului, dar, din punctul meu de vedere, acest proiect anume are menirea de a fi un concurent al PAS-ului pe termen scurt, și anume la alegerile parlamentare va încerca să culeagă din același bazin electoral, anume anticorupție, din bazinul antisărăcie și pro-european.

Am ascultat atent mesajele care au fost la lansare și am citit programul lor, manifestul lor, deci, proiectul lui Ștefan Gligor este poziționat fix pe același eșichier politic pe care se află Partidul Acțiune și Solidaritate. Și acest fapt nu este întâmplător, pentru că, probabil, există un interes ca Partidul Acțiune și Solidaritate să nu aibă în viitorul parlament o majoritate parlamentară sau o majoritate confortabilă, astfel încât să-i șubrezească pozițiile de negocieri în viitorul parlament, pentru că, conform sondajelor, ați văzut că PAS-ul este acum liderul național, a trecut în fața PSRM.”

Europa Liberă: Și despre celălalt partid, al lui Ruslan Codreanu, ce credeți?

Roman Mihaeș: „Partidul lui Ruslan Codreanu nu cred că va avea o mare aderență. Dacă la Ștefan Gligor eu mă aștept că o să fie o anumită aderență și finanțare, și se vede foarte clar că acolo există un interes deosebit și o să fie ajutat, la Codreanu probabil că e o ambiție de-a lui, că el a fost totuși primar interimar, are anumite ambiții, eu nu exclud că acest partid va fi unul marginal, cu scoruri insignifiante și nu va cântări foarte mult în câmpul politic moldovenesc.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG