Linkuri accesibilitate

Legea salarizării unice: de ce-ar intra România în grevă?


Poză simbol
Poză simbol

În România, controlorii de trafic aerian au făcut grevă timp de câteva ore în semn de protest față de posibila reducere a cheltuielilor de personal în domeniu. Organizatorii grevei care a afectat astăzi mai multe zboruri se plâng că cheltuielile sunt reduse în vreme ce traficul aerian crește. Iar aceasta nu a fost singura grevă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00
Link direct

Tribunalul București a declarat legală greva controlorilor de trafic, deși pentru moment a fost suspendată. Poate reîncepe în următoarele 48 de ore dacă negocierile nu continuă. 30 de curse au au avut întârzieri la decolare sau aterizare și șase zboruri au fost anulate în perioada grevei, în care controlorii de trafic au asigurat doar 30 la sută din zboruri. Sindicaliștii de la compania de stat Romatsa care asigură dirijarea traficului aerian comercial deasupra României au 50 de revendicări, dar susțin că nu ar fi vorba despre măriri de salarii. Leafa media a angajaților Romatsa este de 5000 de euro pe lună fără să fie puse la socoteală bonusurile. Principala cerere a greviștilor este deblocarea posturilor, fiindcă există în țară turnuri de control cu doar trei angajați și nici la București nu sunt suficienți controlori de trafic.

Ministerul Transporturilor în subordinea căruia se află compania Romatsa a precizat că planul de performanţă al controlorilor de trafic trebuie schimbat de Comisia Europeană. Sindicaliștii au replicat însă că traficul deasupra României a crescut cu 18 la sută după ce a fost închis spaţiul aerian al Ucrainei, iar ministerul nu a făcut nimic în ultimii doi ani pentru a reglementa planul de performanţă al controlorilor de trafic.

Sindicatul controlorilor de trafic aerian nu e singurul nemulțumit de ceea ce face sau nu face guvernul român. Grefierii și personalul auxiliar al instanțelor de judecată nu sunt de acord cu proiectul noii legi privind salarizarea aflat în dezbaterea parlamentului și care ar duce potrivit calculelor la scăderea lefurilor acestora cu până la 50%. În Galați specialiștii IT, grefierii și ceilalți angajați nemagistrați ai instanțelor au intrat în grevă astăzi, asigurând doar cazurile urgente. De asemenea Comisarii Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Buzău și angajaţii din Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi din Agenţiile Judeţene și-au întrerupt activitatea pentru două ore cerând modificarea proiectului Legii salarizării unice.

Tot astăzi, circa o mie de angajaţi din administraţia publică locală au protestat în fața Palatului Parlamentului strigând "Hoţii" şi "Demisia", într-o nouă încercare de a-i convinge pe reprezentanții legislativului să modifice legea salarizării unice. Sindicaliștii din administraţia publică locală susțin că sunt singurii bugetari care nu au o grilă de salarizare, salariul de bază putând fi stabilit prin hotărâri ale administraţiilor locale, fapt care încalcă în opinia lor Constituţia. Sindicaliștii din administrația publică spun că speranța lor se bazează pe Avocatul Poporului, pe şeful statului şi pe parlamentarii din opoziţie care să îi susţină prin demersuri la Curtea Constituţională.

Ministra Muncii, Lia Olguţa Vasilescu le-a răspuns protestatarilor că “dreptul la grevă este constituțional”, dar că proiectul privind legea salarizării unitare nu se va schimba, fiindcă în spatele lui există o decizie politică fermă. Această lege care îi ajută în special pe funcționarii de la centru, pe medici și pe profesori este contestată de mai multe categorii, dar și de mulți economiști care insistă că mărirea lefurilor pentru majoritatea bugetarilor va duce în cele din urmă la creșterea deficitului bugetar.

Guvernul social-democrat se confruntă la mai puțin de șase luni de la preluarea puterii cu greve și proteste în sectoare cheie tocmai în legătură cu legea de la care PSD aștepta o mai mare popularitate. Amploarea nemulțumirilor ar putea crește, dacă așa cum prezicea fostul ministru social-democrat pentru Mediul de Afaceri

aplicarea legii salarizării unice „va duce la situaţia în care, probabil, după o jumătate de an inflaţia şi rata de îndatorare a statului vor creşte atât de mult, încât autorităţile vor fi nevoite să taie la loc majorările salariale”.

XS
SM
MD
LG