La Comisia parlamentară pentru anchetarea alegerilor prezidențiale din 2009 a avut loc luni o întoarcere ironică în timp, dacă privim în spate la istoria politică de scurtă durată a României: Mircea Geoană, fost lider al PSD și candidat perdant la scrutinul din 2009 a fost audiat la Comisie în fața lui Robert Turcescu, parlamentar al Partidului Mișcarea Populară, jurnalistul care a moderat confruntarea finală dintre Mircea Geoană și Traian Băsescu în același an 2009.
Fostul candidat al PSD pentru fotoliul de președinte a remarcat în treacăt că este de Cartea Recordurilor faptul că un ofițer acoperit ca Turcescu a moderat în urmă cu opt ani dezbaterea prezidențială.
Geoană crede că a fost vorba în acest caz de o „operațiune deliberată” de influențare a scrutinului dincolo de limita democrației.
Turcescu i-a răspuns, ca și cum era ceva obișnuit ca un ziarist să lucreze pentru serviciile secrete, că avansarea sa în grad de ofițer acoperit ar fi avut loc după acea confruntare.
El a recunoscut în 2014 că este locotenent-colonel sub acoperire și că lucrează pentru Ministerul Apărării, sugerând că ar fi vorba despre unul dintre serviciile secrete ale acestei instituții.
În fața Comisiei parlamentare, Mircea Geoană, fostul lider al PSD, a vorbit despre episodul, care în viziunea multora a dus la eșecul candidaturii sale: dezvăluirea apărută în presă chiar în seara dezbaterii finale, care demonstra, inclusiv cu poze că fusese cu o zi înainte în vizită la unul dintre marii moguli de presă ai momentului, Sorin Ovidiu Vântu, cel care deținea printre alte canale media și Realitatea tv și care se află acum la închisoare pentru pentru ingineriile lui financiare de la sfârșitul anilor ’90.
Geoană crede că această vizită nu i-a afectat pe votanții lui și a mărturisit că nu știe nici cine a comandat urmărirea lui și nici cine a executat-o.
Cu câteva zile în urmă, însă, șeful campaniei sale de atunci, Viorel Hrebenciuc, a spus în fața Comisiei parlamentare de anchetă că în ultima săptămână dinaintea alegerilor din 2009, sondajele arătau o diferență de 600.000 de votanți în favoarea lui Mircea Geoană, indicând indirect că a pierdut aceste voturi în urma vizitei la mogulul care-l proteja.
Hrebenciuc a adus o serie de argumente matematice din care rezultă că PSD a pierdut pur și simplu prezidențialele de acum nouă ani și că la mijloc nu ar fi vorba de niciun fel de fraude.
Comisia parlamentară de anchetare a scrutinului preziențial din 2009 a fost formată după ce patronul „Evenimentului Zilei”, Dan Andronic a scris un articol în care a povestit cum i-a întâlnit în noaptea alegerilor de atunci, acasă la fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, pe mai mulți oficiali de rang înalt ai statului român, între care directorul Serviciului Român de Informații și adjunctul său, Laura Codruța Kovesi, șefa Direcției Naționale Anticorupție, precum și un secretar de stat de la ministerul de Interne.
Hrebenciuc, ani de zile aranjorul din umbră al PSD a mai spus la Comisie că scrutinul nu putea fi fraudat „din sufragerie”, la telefon, şi mai ales nu la ora la care avea loc discuţia, după ce alegerile se încheiaseră.
În plus, deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat la rândul lui că a fost și el acasă la Gabriel Oprea în seara turului doi al alegerilor prezidențiale din 2009, dar că nu era acolo Laura Codruța Kovesi. Așa cum au debutat dezvăluirile, una dintre ținte era chiar procuroarea șefă anticorupție Kovesi.
Fiindcă totul s-a amplificat după ce DNA i-au trimis în judecată pe fiica fostului președinte, Ioana Băsescu, pe favorita acestuia, Elena Udrea, și pe consultantul său electoral, Dan Andronic, în dosarul privitor la finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2009.
Între timp, dezbaterea s-a lărgit, dar nimeni nu a răspuns la întrebarea ce se va întâmpla dacă această comisie parlamentară va ajunge la concluzia că alegerea lui Traian Băsescu în 2009 a fost ilegitimă. Cum ar putea fi reparată o astfel de situație?