Linkuri accesibilitate

Relația Republica Moldova-România în 2018 (Iulian Chifu/Adevărul)


Perspectivele anului 2018 la nivel global (Valentin Naumescu/contributors.ro).

Analiștii politici din presa de la București își formulează previziunile pentru anul care a început. În textul publicat de Iulian Chifu pe blogurile Adevărul, relația Republica Moldova-România ocupă un spațiu consistent. 2018 este important pentru Moldova, an electoral. Mandatul actualului Parlament se încheie pe 30 noiembrie și poate fi prelungit cu maxim trei luni, ceea ce ar duce alegerile exact în perioada în care România va deține președinția rotativă a Uniunii Europene. „La Chişinău, scrie Chifu, avem două componente europene: una la guvernare, alta în opoziţie (...) în opoziţie puternică una cu alta. Chifu nu exclude „probleme” „în cazul unei modificări substanţiale a situaţiei majorităţii sau unei dificultăţi de a forma o majoritate pro-europeană”. Altminteri, „vedem o revenire în prim-plan a două puteri, una mai degrabă militară, Federaţia Rusă, una mai degrabă economică, China, care pun sub semnul întrebării acest statut dominant al SUA”. „Rusia rămâne principala ameninţare istorică asupra flancului Estic al NATO şi UE”, în special prin războiul informaţional - „Inamicul invizibil şi tăcut care poluează şi alterează spaţiul public şi minţile cetăţenilor occidentali”.

Și Valentin Naumescu (contributors.ro) schițează perspectivele anului 2018 la nivel global. Se așteaptă la „adâncirea faliilor deja create și exacerbarea tensiunilor din sistemul internațional către punctul critic, dincolo de care transformările devin ireversibile iar lumea intră, practic, într-un alt capitol al istoriei”. „2018 ar putea juca rolul unui (punct din care nu mai există întoarcere) point of no return în politica Europei și a lumii. (...) Opțiunile se vor radicaliza și polariza dramatic pe toate continentele. Ideologiile vor reveni în forță, dar nu în formele lor moderate de odinioară (centru-dreapta vs centru-stânga) ci mai degrabă raportate la axa liberal-iliberal”. Tendințele pot depăși zona Grupului Vișegrad și pot afecta inclusiv România, consideră analistul. Falia dintre Statele Unite și Uniunea Europeană se va adânci, mai ales odată cu proiectul PESCO, al forței proprii de apărare a Uniunii. Marele câștigător strategic ar putea fi în 2018 China. Cu o condiție: „de a reuși să gestioneze rezonabil criza nord-coreeană, ale cărei capcane abia acum încep să se întrevadă”.

De o săptămână, mass media vorbesc despre plecarea din țară a fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, inculpat în patru dosare de corupție pentru care este cercetat în libertate, fără interdicția de a părăsi țara. La ultimul termen de prezentare la poliție Mazăre nu a venit și a anunțat că a plecat ... în Madagascar, unde deține proprietăți și intenționează să ceară azil politic. Ioana Ene-Dogioiu (ziare.com) se miră că a plecat numai el, dat fiind că și alte „celebrități” cercetate de Direcția Națională Anticorupție se află în așteptarea unor posibile sentințe dure: Elena Udrea, fost ministru al dezvoltării, și Alina Bica, fosta șefă a DIICOT (organismul judiciar însărcinat cu cercetarea cazurilor de crimă organizată). Amândouă sunt în libertate, fără interdicție de a părăsi țara, și au făcut deja vizite în Costa Rica. Ioana Ene aduce în discuție deliberata inerție a Serviciului Român de Informații, care ar fi putut transmite către DNA informația că Mazăre e pe punctul de a ieși din țară. În 2013, Gigi Becali a fost pe „Henri Coandă” chiar înainte de decolarea avionului.

XS
SM
MD
LG