Linkuri accesibilitate

„Haosul în actul de guvernare se explică, în mare parte, prin acest sistem feudal de conducere a României” (Ion M. Ioniță/Adevărul)


Comentatorii de la București analizează confruntarea din PSD între Liviu Dragnea, și premierul Mihai Tudose și cazul ministrului pedofil.

Ștefan Vlaston scrie în Adevărul că nu l-a mai văzut niciodată pe Dragnea atât de „abătut, opărit, derutat, speriat, incoerent, obosit”, cum l-a văzut la conferinţa de presă de după şedinţă Comitetului Executiv al PSD de luni. E a doua confruntare cu Mihai Tudose (prima a fost când premierul le-a eliminat din guvern pe două dintre marile protejate ale lui Dragnea), dar de această dată situația liderului e și mai grea. Ar putea fi măsurată după felul în care şi-a petrecut Anul Nou şi Sf. Ion: singur, părăsit de o parte însemnată a susţinătorilor săi. Dragnea ar trebui să demisioneze înainte de viitoarea ședință a CEx din 29 ianuarie, crede Ștefan Vlaston. Asta dacă vrea să iasă cât de cât cu capul sus. Pentru țară e însă o perioadă primejdioasă. Trei săptămâni în care nimănui nu-i mai arde să guverneze, toți se preocupă să-și negocieze viitoarele poziții cu posibilul urmaș la șefia PSD, Mihai Tudose.

Deocamdată, ar fi fost de așteptat demisia ministrului de interne Carmen Dan (omul lui Dragnea, în altă ordine de idei) după ce s-a dovedit că pedofilul care ocupă buletinele de știri ale posturilor de televiziune de aproape o săptămână e polițist cu acte în regulă și era numit de colegii lui de la rutieră, cică „în glumă”, „Violatorul”. Ioana Ene-Dogioiu sancționează sever pe site-ul ziare.com decizia doamnei ministru: nicidecum să demisioneze, ci să propună destituirea șefului Serviciului omoruri din Poliția Română. De ce tocmai el? Pentru că acest serviciu a anchetat cazul pedofilului, după cum tot ei au fost cei chemați să ancheteze, cu ani în urmă, uciderea unui tânăr polițist de către autoturismul în care circula ministrul de interne de atunci, Gabriel Oprea. Cei de la „omoruri”, scrie Ioana Ene, sunt de fapt „cei mai buni și chemați să descâlcească ceea ce restul nu pot”.

În Adevărul, Ion M. Ioniță leagă cu același nod cele două scandaluri – respectiv situația din PSD și cazul pedofilului-polițist: e vorba tot de bătălia Dragnea-Tudose. I se pare semnificativ că probleme sistemice în România de multă vreme - lipsa medicamentelor, a vaccinurilor, a manualelor școlare, corupția la vârf din sistemul medical - ajung să fie scoase din „banalitate” de tragedii. Pentru că politicienii de la putere sunt prea preocupați să-și tot numere armatele. „Haosul în actul de guvernare, administraţia dezastruoasă şi blocajul din crize în crize de sistem se explică, în mare parte, prin acest sistem feudal de conducere a României”.

Ștefan Vlaston riscă o previziune în articolul de care am vorbit: „Este posibil să asistăm la o cotitură importantă în soarta PSD, inclusiv a ţării. Dacă va fi una benefică pentru cetăţeni, rămâne de văzut. Totul va sta în competenţele şi abilitatea premierului Tudose de a impune o politică coerentă, inteligentă şi în interesul ţării, nu al îmbogăţirii baronilor PSD. Dacă nu, demonstraţiile vor continua şi-l vor obliga să plece de la conducerea ţării, cu PSD cu tot.”

XS
SM
MD
LG