Linkuri accesibilitate

„Patrimoniul genetic comunist“ (George Banu / Observator cultural)


Publicația Cotidianul îl citează pe Mihai Ghimpu cu declarația că alegerile parlamentare din Republica Moldova nu vor fi curate, că deja circumscripţiile electorale au fost formate în aşa fel încât să favorizeze anumite forţe politice. Liderul Partidului Liberal are însă un plan de scoatere din circuit a binomului Plahotniuc Dodon: o coaliție a partidelor unioniste din Republica Moldova.

Revista presei româneşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00
Link direct

Pe Hotnews poate fi citită știrea despre documentul prin care Parlamentul de La Chișinău condamnă atacurile Federației Ruse asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova. Președintele Igor Dodon a scris pe Facebook că declarația este „un suicid politic și electoral” fiind vorba de o țară „cu o largă susținere pro-Rusia”. Este „cel mai impulsiv mesaj anti-rusesc lansat la nivel înalt în ultimii 25 de ani”.

Criticul de teatru George Banu este prezent în săptămânalul Observator cultural cu un text intitulat „Patrimoniul genetic comunist“. „Astăzi, la mai bine de un sfert de secol de la căderea comunismului, manifestările recente ale unor conducători din fostele ţări zise „de Est“ par să confirme constituirea unui patrimoniu genetic „politic“, în numele căruia nu doar acţionează, ci, în mod bizar, se bucură și de un consimţământ public general. Lucrul se confirmă de la Moscova la Budapesta, de la Varşovia la București”. George Banu are în vedere intervenția arbitrară a politicului în deciziile de management al instituțiilor culturale. Sunt destituiți peste noapte directori de teatre, de pildă, fără să existe criterii clare. Ba chiar uneori mișcarea are aerul unei execuții în efigie. Fosta directoare a Teatrului Odeon din București, Dorina Lazăr, a fost schimbată din funcție fără niciun argument valabil consideră Banu. N-a fost de ajuns: în timp ce actrița susținea o conferință de presă în care explica de ce consideră abuzivă decizia Primăriei Capitalei (finanțatorului teatrului), biroul i-a fost întors cu susul în jos și i-au fost pur și simplu aruncate amintiri din cariera proprie. Sunt în textul lui Banu și exemple din Rusia sau din Polonia. Asalturile de acest fel au rol manipulatoriu: noii directori vor fi obedienți față de regimul aflat la conducere.

Pe site-ul stiripesurse.ro, Cristina Lupu face o analiză aparent teoretică despre încărcătura de putere din trei funcții politice: două la vârful statului – președinte și premier – și una din eșalonul politic – președinte de partid. Demonstrația ei atrage atenția că e foarte bine ca un președinte de partid, dar mai ales un șef de guvern să dețină și conducerea partidului politic care l-a susținut în alegeri. O demonstrează cu prisosință felul în care își exercită puterea liderul social-democrat Liviu Dragnea, care nu e șef de guvern. Se reflectă și în prestația actualei opoziții liberale. PNL, spune Cristina Lupu, se „agață” de președintele Klaus Iohannis, care nu vrea să conducă partidul din care provine din umbră ca să nu încalce Constituția. Opoziția în general a ajuns să considere negocierile politice ceva de rușine. Greșit. Refuzând să le poarte, aceste formațiuni nu vor fi considerate „mai curate” decât altele, ci pur și simplu „impotente politic”.

XS
SM
MD
LG