Linkuri accesibilitate

Un interviu cu Andrei Năstase, liderul Platforme DA (Cotidianul)


„Deceniul putrezit” al României (Teodor Tiță/Dilema Veche).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00
Link direct

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a acordat un interviu la publicația Cotidianul, în care reafirmă că Republica Moldova este un stat capturat de mafia lui Vlad Plahotniuc. Năstase a încercat ă explice acest lucru și la Bruxelles și crede că a lămurit întrucâtva. Dacă țara sa nu e sprijinită să iasă din această capcană, ar putea deveni în curând o problemă pentru întreaga Europă. Invitatul ziarului Cotidianul crede că intenția guvernanților de a schimba sistemul de vot în Moldova reprezintă un pericol iminent. „Da, spune Andrei Năstase, uninominalul funcţionează în Marea Britanie, dar acolo funcţionează de secole.

Am văzut acest sistem politic eşuând în România, Georgia, Ucraina, deci nu trebuie să repetăm şi noi această greşeală. Potrivit experţilor, s-a constatat că sistemul uninominal este profund viciat în ţările postcomuniste în care nu s-a finalizat procesul de construcţie a instituţiilor statului de drept. [...] a contribuit la injectarea în campaniile electorale a unor resurse financiare colosale de provenienţă dubioasă, a întărit rolul baronilor şi oligarhilor locali, a stimulat succesul unor forţe populiste, a generat un traseism politic fără precedent în forurile legislative, a compromis şi corupt clasa politică în proporţii inacceptabile”.

Site-ul stiripesurse.ro scrie despre sondajul de opinie comandat de Partidul Democrat din Republica Moldova. Eventuala unire a țării cu România ar fi sprijinită de 24% din alegători, în timp ce pentru aderarea țării la NATO optează doar 18%. Singurul comentariu asupra datelor arată că „se conturează o tendință clară de sprijin pentru Rusia în Republica Moldova, reflectată în scorurile Uniunii Euro-Asiatice, ale partidului prorus și ale președintelui pro-rus în funcție. Este de așteptat, se arată în această știre, că partidul de guvernare, care păstrează influență în rândul primarilor, va căuta să îi folosească ce aceștia pe fondul noilor reglementari electorale”.

Doi comentatori de politică externă, Cristian Unteanu, de la Adevărul, și Iulian Chifu, în Evenimentul zilei, informează asupra mizei mini-summit-ului NATO de azi, de la Bruxelles. E remarcată prezența în premieră a președintelui american Donald Trump, de la care se așteaptă o asumare clară, pe mai departe, a rolului activ al Statelor Unite în Alianță, probabil și în funcție de angajamentele pe care statele membre și le vor lua privind contribuția la bugetul NATO.

În săptămânalul Dilema Veche, jurnalistul Teodor Tiță scrie despre „deceniul putrezit”, cel în care România a aderat la Uniunea Europeană, la NATO, a progresat mult în plan economic, dar a și derapat în planul politicii interne. Emblema dezintegrării pare a fi involuția fostului președinte Traian Băsescu, de la apărătorul vajnic al anticorupției la actuala poziție total împotriva instituțiilor anticorupție. „Chiar și așa, comentează Teodor Tiță, meritele generației de lideri politici și înalți funcționari ai statului care se prăbușește (acum) sub ochii noștri sunt incontestabile. Li se poate reproșa însă [...] că nici unul [...] nu a putut sau nu a vrut să lase în urmă un proiect de țară sau măcar o linie de urmat. Așa se explică o bună parte din dezorientarea actuală [...]. După aderarea la structurile occidentale, nu mai știm ce e de făcut în continuare”.

XS
SM
MD
LG