Linkuri accesibilitate

Romii din Cehia către politicienii de dreapta: „Noi muncim!”


Festivalul internațional al culturii rome Khamoro, la Praga.
Festivalul internațional al culturii rome Khamoro, la Praga.

Periodic, politicienii de dreapta din Cehia readuc în discuție, mai ales în scopuri electorale, mitul că romii ar prefera să aștepte ajutoare de la stat, în loc să muncească.

De mai multe zile, romii din Cehia postează într-un grup pe Facebook fotografii de la locul de muncă, protestând împotriva remarcilor unor politicieni că întreaga etnie nu muncește.

Cele mai recente fotografii din grupul „Romii muncesc, O Roma keren” prezintă un asistent medical la un spital de pediatrie, un șofer de TIR, o soră medicală, un drumar.

Mesajul comun este: „Noi muncim!”. Unii dintre semnatari adaugă, totodată, că salariile politicienilor rasiști vin și din impozitele pe care le plătesc ei, romii. Alții le transmit că ei, romii, muncesc și duminică. Un antreprenor scrie că se teme doar de concurență, care este foarte harnică, fiind romă.

Doi senatori cu tradiție rasistă

Săptămâna aceasta, senatorii coaliției de guvernare din Cehia Jiří Čunek și Miroslava Němcová, din două partide de dreapta, au declarat separat în presă că romii nu muncesc, așteptând ca statul să le plătească ajutoare sociale. Declarațiile au venit pe fondul unor neliniști în rândul unor comunități de romi cehi că refugiații ucraineni ar fi mai bine tratați decât ei.

Declarațiile senatorilor au fost condamnate de mulți activiști romi, care au reactivat practica colectării de fotografii cu tematica „romii lucrează”. Ea a fost lansată mai întâi în 2018, ca răspuns la remarci rasiste ale președintelui ceh de atunci, Miloš Zeman.

Printre noile „autoportrete de romi” de la locul de muncă domină cele din meserii manuale, dar există și excepții. Petra Gelbart, de pildă, scrie: „Sunt romă din Cehia, am doctorat de la Universitatea Harvard, catedra de muzicologie”.

Mituri contra cifre

Čunek, senator creștin-democrat, are o lungă istorie de remarci anti-rome. Pe când era primarul unui oraș din estul țării, a mutat familii de romi în containere de marfă amenajate ca locuințe, spunând că a „curățit” localitatea de „un ulcer”. Iar senatoarea Němcová (ODS) și-a bazat în parte cea mai recentă campanie electorală pe atacuri codificat-rasiste la adresa celor „care nu vor să muncească”.

Cehia este o țară în care aproape toată lumea muncește, având de multă vreme cea mai scăzută rată a șomajului din Uniunea Europeană (cea mai recentă valoare, potrivit Eurostat, este 2,7%). Cam un sfert de milion dintre cei 10 milioane de cetățeni ai Cehiei sunt de etnie romă.

Acuzațiile că romii (sau altcineva) ar „abuza” de alocațiile de stat sunt periodic negate cu cifre și argumente de specialiști de la guvern sau independenți, care demonstrează că sistemul este suficient de strict.

Într-un interviu cu radioul public cehesc, sociologul Linda Sokačová a spus că procentajul „abuzurilor” este infim și nu există date privind contribuția vreunei etnii la ele. Un studiu al Universității Masaryk din Brno îl evaluează la 0,5%.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG