La București, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, la finalul reuniunii ALDE, că orice membru al formațiunii va fi exclus din partid dacă va accepta vreo funcție de la PSD, partidul de care tocmai s-a despărțit din cadrul coaliției guvernamentale.
Într-o ședință de criză a celor de la ALDE s-a mai decis că și Teodor Meleșcanu va pleca din partid în cazul în care va accepta să devină președintele Senatului, cu susținerea social-democraților. Nu este clar încă ce se va întâmpla mai departe cu ALDE, însă Teodor Meleșcanu, ministru în mai multe guverne și fost șef al SIE, spune că va accepta oferta de a deveni președintele Senatului din partea PSD.
ALDE va avea un candidat propriu în cursa pentru președinția Senatului, Ioan Popa, un politician aproape necunoscut, care este foarte puțin probabil să fie acceptat de celelalte partide. Meleșcanu își va disputa funcția a doua în ierarhia statului cu Alina Gorghiu, de la PNL, iar victoria îi va aparține aceluia care va convinge doi-trei senatori social-democrați să-l voteze. Și asta pentru că PSD are încă cei mai mulți senatori.
În schimb, dacă Teodor Meleșcanu este exclus, ALDE va pierde grupul parlamentar din Senat, pentru că va mai rămâne cu doar șase din cei șapte senatori de care este nevoie pentru a avea grup parlamentar propriu.
Chiar și unificarea senatorilor ALDE și Pro România, partidul înființat anul trecut de Victor Ponta, care are doar parlamentari proveniți din PSD, arată că viitorul formațiunii lui Călin Popescu Tăriceanu este nesigur.
Plecarea de la guvernare a fost un gest pe care Tăriceanu l-a gândit inițial ca un prim-pas pentru consolidarea candidaturii sale la alegerile prezidențiale și, pe termen scurt, ca o revenire a ALDE în jocul politic, după ce, la alegerile europarlamentare, nu a reușit să intre în Parlamentul European. Declarațiile de astăzi ale lui Călin Popescu Tăriceanu au în vedere tocmai principala temere a sa – partidul pe care l-a fondat în 2015 piere sub ochii săi. Cel mai probabil exemplul lui Teodor Meleșcanu va fi urmat și de alți parlamentari, seduși de promisiunea unor funcții sau de locuri pe listele la alegerile din 2020. Iar partidele care vor înghiți politicienii ALDE sunt aliații de stânga ai dlui Tăriceanu – PSD și Pro România.
Pierderea majorității parlamentare de către social-democrați nu pare deocamdată să ducă la înlăturarea Cabinetului Dăncilă. Deși, la nivel declarativ toate partidele declară că vor căderea Guvernului, nu există o moțiune de cenzură, pentru că nu sunt suficiente voturi pentru ca aceasta să fie adoptată. Iar în privința ALDE, retragerea de la guvernare a însemnat până acum doar plecarea a trei dintre cei patru miniștri din guvern. Secretarii de stat, dar mai ales posturile de conducere din administrația locală sunt intacte, iar coaliția PSD-ALDE pare să fie încă funcțională.