Linkuri accesibilitate

Ştiri

România: anchetă DNA legată de procurarea de echipament de protecție, pe fundalul pandemiei de coronavirus

Chișinău, 7 mai 2020: convoi cu ajutoare medicale din România.
Chișinău, 7 mai 2020: convoi cu ajutoare medicale din România.

În România, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat marți, 23 iunie, că a deschis o anchetă penală împotriva directorului firmei UNIFARM, Adrian Ionel, pentru mai multe fapte de corupție legate de achizionarea de echipament de protecție, la începutul lunii martie, în legătură cu pandemia de coronavirus. UNIFARM este firma de stat responsabilă cu achiziționarea de echipamente și medicamente pentru sistemul medical public.

Concret, Adrian Ionel este acuzat că „ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ” pentru atribuirea unui „ contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale)", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Adrian Ionel se declară nevinovat și a fost pus sub control judiciar timp de 60 de zile.

La începutul lunii iunie, deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreşedintele Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, audiat ca martor de DNA , susținea că măşti şi echipamente de proastă calitate, achiziţionate de UNIFARM şi refuzate de spitalele din România, ar fi fost ulterior donate Republicii Moldova. „Unifarm a fost împrumutată de Trezorerie cu o sumă de bani, adică de statul român, să achiziţioneze echipamente de protecţie şi măşti şi alte echipamente, în context COVID. După aceea, acelaşi stat român, prin Ministerul Sănătăţii, a cumpărat aceeaşi marfă, a doua oară şi livrat-o către Republica Moldova” declara Ungureanu la începutul lunii iunie, citat de Agerpres.

Mai multe: Romania.europaliberă.org

Demiterea directorului de la UNIFARM este unul din argumentele invocate de opoziție în cererea de demitere a Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, care va fi supusă astăzi votului, în Camera Deputaților.

Vezi ultimele știri

Președinta Sandu „respinge categoric” acuzațiile Veronicăi Dragalin privind implicarea în vettingul procurorilor

Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a acuzat anterior conducerea țării, inclusiv pe Maia Sandu de implicarea în procesul de vetting a procurorilor.
Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a acuzat anterior conducerea țării, inclusiv pe Maia Sandu de implicarea în procesul de vetting a procurorilor.

Președinta Maia Sandu a respins acuzațiile fostei șefe a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, privind implicarea în vetting, dar a recunoscut că a discutat cu ea despre prioritizarea evaluării unor procurori anticorupție pentru a nu bloca activitatea instituției.

„Resping categoric această acuzație. Discuția care a avut loc este despre posibilitatea prioritizării evaluării procurorilor de la Procuratura Anticorupție (...) Niciodată nu a fost o discuție despre rezultatele acestor evaluări“, a declarat Maia Sandu pentru presă, în marginea adunării generale a judecătorilor din 11 aprilie.

Ceva mai devreme, fosta procuroare-șefă a scris că ar fi fost „abordată” anul trecut de președinta Sandu și de premierul Recean, care i-ar fi solicitat lista procurorilor care ar trebui, în opinia ei, să promoveze vettingul.

La rândul său, președinta Sandu a spus că Dragalin nu a reușit să curețe instituția de procurori corupți, dar nici „nu a susținut nici procesul de evaluare externă”, motiv tocmai pentru care a fost promovată de puterea pro-europeană de la Chișinău la șefia PA.

Cu o zi înainte, purtătorul de cuvânt al Guvernului Recean, Daniel Vodă, a spus că declarațiile lui Dragalin sunt o „minciună gravă”. Potrivit lui, fără să-și dea seama, Dragalin a ajuns „să protejeze clanuri de justițiari” rău intenționați.

Veronica Dragalin și-a anunțat demisia din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție pe 19 februarie, după un conflict mai îndelungat cu conducerea țării.

Autoritățile o acuză pe Dragalin și instituția pe care o conduce că nu au oprit corupția electorală la alegerile prezidențiale din 2024 și nu au contracarat influența Rusiei în treburile interne ale R. Moldova.

În replică, Dragalin a spus că eficiența PA nu poate fi judecată pentru faptul că nu a oprit influența rusă asupra R. Moldova. „Noi o combatem, dar nu poate Procuratura Anticorupție, cu 37 de procurori, opri această influență”, a explicat ea.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Maia Sandu salută inițiativa de a mări salariile judecătorilor

Maia Sandu (centru), la Adunarea Generală a Judecătorilor, alături de președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, și președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, 11 aprilie.
Maia Sandu (centru), la Adunarea Generală a Judecătorilor, alături de președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, și președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, 11 aprilie.

Președinta Maia Sandu a spus că susține inițiativa de a crește salariile judecătorilor, iar procesul „dificil și dureros” de vetting trebuie să continue pentru că fără reforma justiției R. Moldova ar putea rata șansa integrării în Uniunea Europeană.

„Sistemul nu este încă curățat în întregime. Mai există exponenți ai metehnelor vechi, persoane care pun în continuare interesele personale deasupra legii”, a spus președinta pe 11 aprilie, la adunarea generală a judecătorilor - un eveniment anual de bilanț organizat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Maia Sandu a fost aleasă pentru prima dată ca președintă în 2020 tocmai cu promisiunea de a reforma justiția, proces care încă nu a fost dus până la capăt. Acum, președinta a spus judecătorilor că o justiție eliberată de corupție este „indispensabilă” pentru parcursul european al R. Moldova.

Potrivit ei, din cauza întârzierii reformei justiției țara ar putea rata „oportunitatea istorică” de integrare în UE, care a fost principala promisiune electorală a Maiei Sandu în campania pentru cel de-al doilea mandat de președintă, în toamna lui 2024, când a convocat și un referendum în acest sens.

Sandu a mai spus judecătorilor că se așteaptă ca să fie suplinite funcțiile de judecători, rămase vacante după plecarea celor care nu au dorit să treacă evaluarea extraordinară. De exemplu, 20 de judecători ai Curții de Apel Centru și 15 de la curțile de apel Sud și Nord au ales să plece din sistem înaintea începerii procesului de evaluare.

Din acest motiv, președinta a spus că „se bucură” că pe 10 aprilie Comisia juridică a Parlamentului, condusă de deputata PAS Veronica Roșca, a înregistrat un amendament prin care salariile judecătorilor vor crește cu 20%. Ceva mai devreme, CSM a cerut autorităților să majoreze salariile judecătorilor pentru a nu „pune în pericol capacitatea acesteia de a atrage specialiști calificați”.

Președinta a lăudat judecătorii pentru „curajul și profesionalismul” în procesul adoptării de hotărâri în cazurile de corupție electorală. După alegerile și referendumul din toamna lui 2024, puterea pro-europeană de la Chișinău a spus că țara s-a confruntat cu un „atac fără precedent asupra democrației” din partea grupurilor criminale susținute de Rusia prin oligarhul fugar Ilan Șor.

De atunci, autoritățile au înăsprit legislația privind corupția electorală, care au permis dizolvarea mai multor partide din constelația Șor, unii aliați ai căruia, printre care deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, au ajuns pe banca acuzaților.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

UE spune că își va apăra economia, dacă SUA menține tarifele

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

UE a suspendat și ea măsurile de răspuns în adresa SUA, după ce președintele american, Donald Trump, a suspendat pe 90 de zile propriile tarife „reciproce” cu care amenința blocul comunitar. Dar țările europene lucrează mai departe la răspunsul contra altor tarife lăsate de Trump în vigoare.

„Toate opțiunile rămân pe masă”, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 10 aprilie, după ce a anunțat că UE suspendă taxele de 10% până la 25% pe care intenționa să la aplice din 15 aprilie la importul mai multor bunuri americane, inclusiv jeanși și motociclete.

UE vrea să evite un război comercial total, iar măsurile europene nu mai aveau rost după ce Trump a spus ceva mai devreme că ia o pauză de 90 de zile înainte să aplice tarife vamale „reciproce” cu care amenințase 75 de țări, inclusiv tarifele de 20% contra membrelor UE.

Dar președintele american a lăsat în vigoare un tarif „universal” de 10% la importul tuturor bunurilor europene și un tarif special de 25% la importurile auto, de oțel și aluminiu din EU.

„Vrem să lucrăm cu SUA și să găsim soluții constructive, mutual acceptabile (...), dar dacă nu vedem dorință din partea SUA de a renunța la această politică a tarifelor, vom fi obligați să ne apărăm economia, să ne apărăm companiile”, a spus comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, pe 11 aprilie.

El a vorbit la Varșovia, unde s-au adunat miniștrii europeni de finanțe pentru a examina pașii de mai departe ai UE în relația comercială cu America.

Paschal Donohoe, președintele Eurogroup, adică grupul miniștrilor de finanțe din zona euro, a spus că are încredere în faptul că economia celor 20 de țări membre este „rezilientă și puternică”, iar pauza anunțată de Trump oferă șansa unor negocieri între Bruxelles și Washington pentru a găsi o alternativă la cale tarifelor, care „ne va duce pe toți către o lume cu o creștere economică mică, inflație mare și multe riscuri”.

La aflarea deciziei europene despre suspendarea propriilor măsuri de răspuns în adresa Statelor Unite, Trump a spus că europenii au procedat în mod „isteț”.

Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, a spus că a vorbit la telefon cu ministrul american al Comerțului, Howard Lutnick, și Reprezentantul pentru Comerț, Jamieson Greer, iar comunicarea este „constantă”. Dar nu este limpede deocamdată când vor începe negocieri propriu zise.

După AFP și Reuters

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Un nou schimb de prizonieri între Statele Unite și Rusia

Ksenia Karelina alături de ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în SUA, Yousef al-Otaiba, după eliberarea sa, pe un aeroport din Abu Dhabi, 10 aprilie, 2025.
Ksenia Karelina alături de ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în SUA, Yousef al-Otaiba, după eliberarea sa, pe un aeroport din Abu Dhabi, 10 aprilie, 2025.

Statele Unite și Rusia au efectuat un nou schimb de prizonieri pe 10 aprilie. Este al doilea asemenea schimb de la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă și a fost anunțat în timp ce președintele american încearcă o apropiere diplomatică de Rusia și oprirea războiului din Ucraina.

Moscova a eliberat-o pe fosta balerină americano-rusă, Ksenia Karelina, care fusese condamnată la 12 ani de închisoare pentru acuzații de trădare. Secretarul de stat american Marco Rubio a confirmat joi dimineață că aceasta se află deja într-un avion spre Statele Unite.

La rândul lor, Statele Unite l-au eliberat pe Artur Petrov, a relatat presa de stat rusă, citând serviciul federal de securitate FSB. Petrov, cetățean ruso-german, risca până la 20 de ani de închisoare în SUA pentru încălcarea reglementărilor privind exporturile.

În vârstă de 33 de ani, Karelina s-a mutat în SUA în 2015, s-a căsătorit cu un cetățean american și a obținut cetățenia SUA în 2021. Avocatul ei, Mihail Mușailov, a confirmat eliberarea, precizând că schimbul a avut loc în Abu Dhabi.

„Karelina se află într-un avion spre Statele Unite. A fost deținută în mod abuziv de Rusia timp de peste un an, iar președintele Trump a obținut eliberarea ei”, a scris Rubio pe X.

O instanță rusă din Ekaterinburg a găsit-o vinovată pentru trădare anul trecut, după ce ar fi transferat bani, în 2022, către o organizație caritabilă din SUA, care oferă ajutor Ucrainei.

În ce îl privește pe Petrov, acesta a fost arestat în Cipru, în 2023, la cererea SUA. Ministerul american al Justiției l-a acuzat de implicare „într-o schemă de achiziționare a unor componente microelectronice din SUA pentru producători care furnizează armament și echipamente armatei ruse”.

Artur Petrov, deținutul rus schimbat de SUA pe fosta balerină Ksenia Karelina, într-o imagine difuzată de televiziunea rusă în urma schimbului din Abu Dhabi, pe 10 aprilie 2025
Artur Petrov, deținutul rus schimbat de SUA pe fosta balerină Ksenia Karelina, într-o imagine difuzată de televiziunea rusă în urma schimbului din Abu Dhabi, pe 10 aprilie 2025

Wall Street Journal a scris, citând un oficial CIA, că cel care a negociat schimbul din partea SUA a fost chiar directorul Agenției Centrale de Informații, John Ratcliffe, cu medierea Emiratelor Arabe Unite.

Abu Dhabi a fost și locul altor schimburi de prizonieri între Rusia și Statele Unite. În decembrie 2022, vedeta americană de baschet Brittney Griner a fost eliberată în schimbul traficantului rus de arme Viktor Bout.

Emiratele Arabe Unite au mai jucat un rol de mediator și în schimburile de prizonieri dintre Rusia și Ucraina.

Schimbul de prizonieri dintre SUA și Rusia din 10 aprilie a avut loc în timp ce delegați din cele două țări se aflau la Istanbul pentru discuții privind normalizarea activității misiunilor diplomatice.

În februarie, Statele Unite l-au eliberat pe infractorul cibernetic rus Aleksandr Vinnik, în schimbul învățătorului american Marc Fogel.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Agricultorii își vor primi înapoi banii plătiți pentru impozitul funciar din contul TVA-ului acumulat

În total, potrivit notei informative a inițiativei legislative, statul va rambursa agricultorilor circa 50 de milioane de lei.
În total, potrivit notei informative a inițiativei legislative, statul va rambursa agricultorilor circa 50 de milioane de lei.

Suma impozitului funciar achitat în 2024 va fi restituită producătorilor agricoli din contul TVA-ului pe care l-au acumulat. Prevederile se conțin într-un proiect de lege aprobat în lectură finală de Parlament în ședința de joi, 10 aprilie.

Autorul inițiativei legislative, deputatul PAS Alexandr Trubca, tot el și președinte al Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentare, a spus că scopul proiectului de lege este să amelioreze situația din sectorul agricol.

Parlamentarul susține că multiplele crize din ultimii ani, printre care se numără criza logistică, a fertilizanților, dar și secetele din anii trecuți, au lăsat agricultorii fără bani și resurse.

În total, potrivit notei informative, statul va rambursa agricultorilor circa 50 de milioane de lei.

Prin noile prevederi, care vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, este extinsă baza de calcul a sumei pasibile restituirii cu cuantumul impozitului funciar pentru anul 2024, în vederea posibilității rambursării acestuia din contul TVA-ului acumulat în contul agricultorilor.

Proiectul de lege modifică și termenul de implementare a programului de rambursare a TVA-ului pentru producătorii agricol. Potrivit noilor condiții, rambursarea ar urma să fie efectuată până în luna iunie 2026 inclusiv.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Ministerul Sănătății propune noi standarde privind alimentația copiilor și elevilor

Prin noile prevederi, autoritățile din sănătate își doresc ca elevii și copiii să aibă o alimentație echilibrată, sănătoasă și adecvată nevoilor lor nutriționale.
Prin noile prevederi, autoritățile din sănătate își doresc ca elevii și copiii să aibă o alimentație echilibrată, sănătoasă și adecvată nevoilor lor nutriționale.

Un meniu bogat în legume și fructe, cereale, dar și carne, pește, ouă și nuci. Gustări compuse din legume, fructe, lapte și o hidratare zilnică de aproximativ 1,5-2 litri de lichide. Prevederile se conțin într-un nou ordin privind asigurarea sănătății nutriționale a copiilor și elevilor.

Ministerul Sănătății a prezentat miercuri, 9 aprilie, spre consultări publice un nou proiect de ordin ce conține instrucțiuni privind organizarea și asigurarea sănătății nutriționale a copiilor și elevilor din instituțiile de învățământ general, care va înlocui un alt ordin aprobat în 2016.

Autoritățile își doresc ca regimul alimentar al copiilor și elevilor să fie alcătuit din 4-5 mese pe zi și să includă o varietate largă de alimente din grupele de bază, inclusiv gustări, cât și o hidratare corespunzătoare (1,5-2 litri de lichide).

Potrivit documentului, regimul alimentar al copiilor și elevilor va fi elaborat pentru 10 zile, ținând cont de produsele de sezon.

La alcătuirea meniului zilnic, dar și pentru comercializare în instituțiile de învățământ se vor permite:

  • fructe, legume sau verdețuri proaspete sau congelate,
  • lapte integral și produse lactate cu un conținut de grăsime între 2,5% și 3,2 %, fără zahăr și grăsimi vegetale adăugate,
  • iaurt sau alte feluri de lapte fermentat, fără adaos de zahăr sau îndulcitori artificiali, cu un procent de grăsime de 2,6%,
  • brânză tare și cașcaval fermentat cu un procent de grăsime nu mai mare de 45 %,
  • cereale integrale, paste și pâine din făină integrală,
  • ulei rafinat, presat la rece, pentru preparatele culinare reci,
  • fileu de pește,
  • carne de pasăre dezosată, carne de porc dezosată și degresată,
  • nuci, semințe și fructe uscate,
  • leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut, soia),
  • ouă de găină și preparate din ouă gătite prin fierbere sau coacere.

De cealaltă parte, vor fi interzise în alimentație și pentru comercializare - hamburgerii, pizza, produse de patiserie, cartofi prăjiți, maioneză, margarină, brânză topită, mezeluri grase, grăsimi culinare, grăsime de porc sau oaie, produse cu grăsimi hidrogenate, chipsuri, biscuiți sărați, covrigei, sticksuri, alune sărate, semințe sărate, brânzeturi sărate, băuturi energizante, dar și carne și pește nepreparate.

Prin noile prevederi, autoritățile din sănătate își doresc ca elevii să aibă o alimentație echilibrată, sănătoasă și adecvată nevoilor lor nutriționale și să li se cultive obiceiuri sănătoase legate de alimentație.

Propunerile Ministerului Sănătății se suprapun însă cu cele ale Ministerului Educației, care la începutul lunii martie a propus spre dezbateri publice un model de meniu pentru elevii claselor a V-a - a IX-a și conține printre altele: hamburgeri, chifle cu magiun fără euri, dar și fructe proaspete.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Investigație OCCRP: pașaportul mexican al lui Plahotniuc e fals, iar vila sa din Franța poate fi confiscată

Vladimir Platotniuc, în 2019, părăsind sala de conferințe de presă a Partidului Democrat de guvernământ, pe care l-a condus înainte de a fi debarcat de la putere în acel an și înainte de a fugi din R. Moldova.
Vladimir Platotniuc, în 2019, părăsind sala de conferințe de presă a Partidului Democrat de guvernământ, pe care l-a condus înainte de a fi debarcat de la putere în acel an și înainte de a fugi din R. Moldova.

Pașaportul mexican al lui Vladimir Plahotniuc este fals, iar curtea supremă din Franța a dat undă verde pentru sechestrarea unei vile a fostului oligarh moldovean fugar, situată în Sciez, pe malul Lacului Geneva, arată o investigație proaspătă a jurnaliștilor rețelei internaționale OCCRP.

Investigația publicată joi, 10 aprilie, îl citează pe un purtător de cuvânt al ministerului mexican de Externe, care a spus jurnaliștilor OCCRP că „pașaportul este fictiv”.

În investigație se mai spune că jurnaliștii au căutat datele din pașaportul mexican al lui Plahotniuc și într-o bază de date oficială a guvernului mexican despre toți cetățenii și rezidenți din Mexic, dar nici această căutare nu a dat rezultate.

„Informațiile din pașaportul lui Plahotniuc nu au generat niciun rezultat”, se arată în articol.

Pe numele lui Plahotniuc a fost emisă o alertă roșie în sistemul Interpol, la începutul lunii martie, în urma căreia s-a stabilit că oligarhul fugar moldovean deține pașaport românesc, moldovenesc și rusesc, dar și un pașaport mexican cu numele Vito Perez Gonzalez.

Sancționat de Statele Unite în 2022 pe motivul implicării în acte de corupție și folosirii sistemului judiciar contra rivalilor și pentru manipularea alegerilor, Plahotniuc este în prezent inculpat în R. Moldova într-un dosar de fraudă, spălare de bani și constituirea și conducerea unei organizații criminale.

Alerta roșie publicată de Interpol pe numele lui Plahotniuc.
Alerta roșie publicată de Interpol pe numele lui Plahotniuc.

Fugarul moldovean rămâne fără vila din Franța

Investigația OCCRP despre oligarhul moldovean fugar mai arată că a ajuns la final un proces îndelungat în justiția franceză pe marginea sechestrului aplicat pe o vilă a lui Plahotniuc din Franța.

Pe 19 martie, Curtea de Casație de la Paris, care este instanța supremă din Franța, a menținut sechestrul pe vila lui Plahotniuc din localitatea Sciez, de pe malul lacului Geneva, în apropiere de Elveția. OCCRP scrie că decizia dă undă verde autorităților franceze să demareze procesul de confiscare a vilei.

O hotărâre emisă anul trecut de instanța franceză a confirmat că Plahotniuc a cumpărat vila în 2018, la un preț de 3,4 milioane de dolari, pe care mai apoi a transferat-o în proprietatea companiei cipriote Sigmateli Limited.

„Scopul transferului imobilului din Sciez către Sigmateli Limited este evitarea confiscării, întrucât domnul Plahotniuc este adevăratul proprietar și utilizator al bunului”, se arată în decizia judecătorilor francezi din 2024.

Vila lui Vladimir Plahotniuc din Sciez, Franța, într-o imagine publicată de OCCRP
Vila lui Vladimir Plahotniuc din Sciez, Franța, într-o imagine publicată de OCCRP

Firma de avocatură franceză Spinosi, care a reprezentat compania Sigmateli, a refuzat să comenteze. Avocatul lui Vladimir Plahotniuc din Republica Moldova nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Procurorii anticorupție din R. Moldova spun că Plahotniuc ar mai deține încă cel puțin alte două proprietăți în Franța, inclusiv un chalet alpin tradițional în localitatea Combloux. Situată pe un teren de 21 de acri, cu vedere panoramică spre Mont Blanc, vila dispune de șase dormitoare, bibliotecă, sală de sport, saună, cramă și un garaj cu capacitate pentru opt vehicule.

Deși proprietățile din Franța sunt înregistrate oficial pe numele unor entități juridice, procurorii moldoveni au stabilit că ele aparțin, în realitate, familiei Plahotniuc. În timpul perchezițiilor efectuate cu sprijinul autorităților locale, au fost descoperite obiecte personale, inclusiv fotografii de familie.

Imobile ce aparțin lui Plahotniuc au fost găsite și în Elveția. În august 2024, Tribunalul Federal elvețian a respins apelul unei companii imobiliare înregistrate pe numele soției lui Plahotniuc, care cerea ridicarea sechestrului de pe vila situată pe malul elvețian al lacului Geneva, estimată la un preț de 32 de milioane de dolari.

Vila a fost procurată în 2012, cu fonduri pe care autoritățile elvețiene le consideră deturnate.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Cetățenii pot perfecta online unele tipuri de procuri, prin aplicația EVO

Prezentarea programul privind noile soluții de guvernare digitală, desfășurat de Agenția de Guvernare Electronică, 30 mai 2024.
Prezentarea programul privind noile soluții de guvernare digitală, desfășurat de Agenția de Guvernare Electronică, 30 mai 2024.

Autoritățile anunță că din 9 aprilie, în aplicația guvernamentală EVO, a fost introdus modulul „Împuterniciri”, care va permite ca un cetățean să desemneze o altă persoană să acționeze în numele său într-un anumit scop.

În comunicatul de presă de miercuri, 9 aprilie, în care a anunțat lansarea acestei facilități, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a transmis că din aplicația EVO vor putea fi create și gestionate, atât de persoanele fizice, cât și de cele juridice, peste 63 de tipuri de împuterniciri.

O împuternicire permite unei persoane să acționeze în numele altei persoane într-un anumit scop și este utilizată pentru reprezentarea intereselor personale în raport cu instituțiile statului.

Pentru a desemna un reprezentant prin intermediul aplicației EVO, utilizatorii trebuie să se autentifice în aplicație, să acceseze modulul „Împuterniciri”, să creeze o nouă împuternicire și să selecteze tipul acesteia. Ulterior, utilizatorul va adăuga reprezentantul, prin indicarea IDNP-ului sau IDNO-ului, va stabili perioada de valabilitate și va semna digital împuternicirea, utilizând platforma MSign.

Pentru a prezenta o împuternicire este nevoie de un act de identitate și de codul împuternicirii.

Atunci când utilizatorul dorește să-i verificare statutul și conținutul, este îndemnat să acceseze EVO sau MPower, opțiunea „Verifică” și să introducă codul împuternicirii.

Lansată în iunie 2024, EVO este o aplicație guvernamentală integrată care are scopul de a simplifica accesul cetățenilor la servicii publice. Aplicația oferă acces la acte în format digital, informații despre cetățeni și afaceri, precum și oferă posibilitatea de a plăti pentru diverse servicii publice.

Pentru acces la toate funcționalitățile EVO, cetățenii au nevoie de semnătură electronică.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Elena Lasconi pierde sprijinul propriului partid, dar rămâne în cursa prezidențială din România

Mai mulți lideri USR au anunțat că vor să îl susțină pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale și îi cer președintei formațiunii, Elena Lasconi, să se retragă.
Mai mulți lideri USR au anunțat că vor să îl susțină pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale și îi cer președintei formațiunii, Elena Lasconi, să se retragă.

În România, Elena Lasconi rămâne fără sprijinul politic și financiar al partidului pe care îl conduce - USR. Mai mulți lideri de partid au cerut miercuri ca la alegerile prezidențiale din 4/18 mai să fie susținut Nicușor Dan, fost președinte al USR. Lasconi a spus însă că nu se retrage din cursă.

Biroul Național al Uniunii Salvați România (USR) a decis în sedința de miercuri să nu mai aloce fonduri pentru campania candidatei partidului și, conform declarațiilor vicepreședintelui USR, Dominic Fritz, același Birou a decis și retragerea sprijinului acordat de partid lui Lasconi.

Decizia finală privind retragerea sprijinului politic va fi luată joi, la o ședință informală a Comitetului Politic Național. Iar pe 24 aprilie ar urma să fie ședința oficială a Comitetului Politic Național, unde ar urma să se valideze decizia liderilor USR.

În ceea ce privește banii pentru campania electorală, Dominic Fritz spune că e vorba nu despre o tăiere a fondurilor, ci de nealocarea lor.

„Biroul Național trebuie să aprobe bugetul de campanie, adică orice buget, de fapt, și efectiv nu a aprobat bugetul de campanie. Deci nu e o decizie activă să tăiem, ci lipsa unei decizii de alocare”, spune Fritz pentru Europa Liberă.

În plus, adaugă vicepreședintele formațiunii, „oamenii care ne-au împrumutat anul trecut au venit acum și au spus «ne pare rău, noi nu credem că Lasconi poate câștiga». Mai mult decât atât, multora le-a fost frică că, dacă ea obține sub 3%, nu mai primim banii înapoi. Și oricum nu prea aveam bani în cont”.

Conform legii privind cheltuielile electorale, dacă un candidat nu obține 3% din voturile valabil exprimate, cheltuielile de campanie nu îi sunt rambursate de la bugetul statului.

Elena Lasconi: „O mână de trădători oportuniști. Nu mă retrag.

În prima declarație de după anunțul liderilor USR, Elena Lasconi spune că nu se retrage. „Voi continua lupta, pentru că aici nu este vorba doar despre USR. Este vorba despre România”, afirmă Lasconi.

Ea a spus că a luat act de decizia Biroului Naţional, dar că această structură nu are puterea să numească un candidat. Conform statutului partidului, acesta era atributul Congresului.

„Să nu uităm că delegaţii la congres au votat peste 94-95% anul trecut susţinerea mea pentru candidatura la prezidenţiale”, a spus Elena Lasconi într-o conferinţă de presă.

Elena Lasconi a devenit președinta USR în iunie 2024.
Elena Lasconi a devenit președinta USR în iunie 2024.

„Faptul că am văzut o mână de trădători oportunişti, asta nu înseamnă că ei reprezintă USR-ul. USR-ul este format din peste 20.000 de membri, în care eu cred, cărora le mulţumesc. Multora dintre ei îmi scriu ce să facă, unde să doneze, să nu mă retrag, să continui lupta. Nu reprezintă vocea nici măcar a colegilor din USR, şi acum îmi dau seama mai mult ca oricând că nu reprezintă nici vocea românilor, aceşti colegi de-ai mei”, a menţionat ea.

Lasconi și-a exprimat regretul că printre cei care i-au cerut retragerea se află și Dominic Fritz, pe care îl respectă foarte mult.

„Este un om care a arătat că e un câştigător, dar în rest am văzut foarte mulţi loseri, colegi de-ai mei care au candidat la primării şi au pierdut şi care, într-un fel, îmi datorează locul pe care îl ocupă acum în Parlament. Nu aştept recunoştinţă şi pentru loialitate eu mi-am luat un câine.”

În ceea ce-i privește pe contracandidați, a spus că niciunul dintre cei patru care în toate sondajele par să fie înaintea sa „nu o să fie preşedintele bun pentru femeile din această ţară”, admițând indirect că este devansată de ei.

„Niciunul nu o să lupte, cum ştiu să lupt eu, pentru persoanele vulnerabile. Niciunul nu o să lupte pentru tinerii din ţara asta, pentru oamenii de bună credinţă din ţara asta. Eu o fac de 31 de ani în fiecare zi şi refuz să cred că într-o zi voi visa în altă limbă. Nu vreau să plec din ţara asta şi din acest motiv voi lupta chiar şi atunci când nu o să mai am arme”, a mai spus Lasconi.

Liderii USR și-au pierdut speranța în victoria lui Lasconi

„Nu mai există o cale pentru Elena Lasconi să ajungă în turul doi”, a declarat miercuri dimineață USR, Dominic Fritz, care invocat scorurile slabe obținute de Lasconi în sondajele de opinie – de sub 10%.

Decizia de retragere a sprijinului pentru Elena Lasconi, afirmă Fritz, a venit după ce două sondaje realizate de USR au arătat că în finala prezidenţială ar intra candidatul AUR, George Simion, şi candidatul independent Victor Ponta, fost președinte al PSD.

Nicuşor Dan s-ar clasa pe locul trei, potrivit sondajelor citate de Fritz.

Fritz le-a cerut PNL și UDMR să-l susțină pe Nicușor Dan, pe motiv că PSD nu îl sprijină pe Crin Antonescu, iar primarul Capitalei este singurul „candidat pro-european” cu șanse la turul doi al alegerilor.

Vicepreședintele USR a declarat că l-a anunţat încă de marți pe Nicuşor Dan despre decizia unor lideri USR de a cere partidului să îl susțină.

„După ce am primit ultimele cifre şi era clar că ne vom întâlni pentru această discuţie, l-am sunat pe Nicuşor Dan. (...) Ieri la telefon mi-am exprimat încrederea că va continua un parteneriat între el şi USR când va fi preşedinte”, a spus Dominic Fritz.

USR nu poate finanța direct campania electorală a lui Nicușor Dan, declară Dominic Fritz. „Vom activa cumva rețeaua noastră de împrumuturi – unde tocmai cei mai mulți ne-au spus «ne pare rău, zicem pas de data aceasta». Această rețea putem să o activăm acum pentru Nicușor Dan. Doar că, într-adevăr, împrumuturile vor fi semnate direct cu Dan, nu vor trece prin USR și vor merge direct la el”, spune vicepreședintele USR pentru Europa Liberă.

Fritz: Lasconi să se retragă de la conducerea USR

Vicepreședintele USR mai afirmă că rezultatul în alegerile prezidențiale este mai important decât „orgoliile de partid”.

„Este un moment dificil pentru noi ca partid. Și pentru Lasconi e dificil. Nu putem să punem pe primul loc orgolii personale sau orgolii de partid pentru că suntem într-o situaţie cu o miză istorică”, a mai declarat Fritz.

„Cred că gestul normal ar fi ca Lasconi să se retragă şi de la conducerea USR”, a mai spus vicepreședintele formațiunii.

„Comitetul Politic va avea mâine ședința. Elena Lasconi e președinta partidului, dar va fi nevoie să ne reordonăm. Dacă mâine Comitetul Politic informal va confirma decizia de azi din Biroul Național, ar fi normal ca Elena Lasconi să se retragă din funcția de președinte”, a mai spus Dominic Fritz.

Dominic Fritz, vicepreședintele USR și primarul municipiului Timișoara.
Dominic Fritz, vicepreședintele USR și primarul municipiului Timișoara.

Vicepreședintele USR a mai precizat miercuri că decizia de susținere a lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale a fost luată în Biroul Național al partidului cu doar două voturi împotrivă. Biroul Național al Uniunii Salvați România are 24 de membri aleși, la care se adaugă președintele partidului, care este cel de-al 25-lea membru.

Decizia liderilor USR de a-i retrage public susținerea Elenei Lasconi vine după mai multe discuții din ultima vreme legate de o asemenea măsură.

Subiectul a fost discutat și în ședința conducerii partidului de dinaintea începerii campaniei electorale.

Atunci, Elena Lasconi le-ar fi promis celor din partid că va urmări sondajele și vor decide ce este mai bine pentru țară, potrivit Digi24.

Alegeri prezidențiale, pe 4 și 18 mai

Alegerile prezidențiale reluate sunt programate pentru 4 (turul I) și 18 mai (turul II), iar Biroul Electoral Central (BEC) a publicat pe 20 martie lista finală a canidaților validați - este vorba despre 11 persoane, dintre care patru sunt candidați independenți, iar restul - sprijiniți de partide politice.

Conform surselor Europa Liberă, buletinele de vot, ale căror machete au fost publicate de BEC pe 24 martie, au fost deja tipărite.

Elena Lasconi, președinta USR, a candidat din partea aceleiași formațiuni politice și la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, când s-a clasat pe locul 2 al primului tur, cu 1,7 milioane de voturi obținute (19,17%).

Alegerile au fost anulate pe 6 decembrie, în urma deciziei Curții Constituționale, care a acuzat că „procesul electoral a fost viciat pe toată durata desfășurării lui”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

UE aprobă primele tarife de răspuns pentru importurile din SUA

Președintele american, Donald Trump, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Layen (colaj)
Președintele american, Donald Trump, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Layen (colaj)

Statele membre ale UE au aprobat pe 9 aprilie tarife de răspuns, cuprinse între 10% și 25%, pentru o serie de importuri din SUA, inclusiv pentru jeanși și motociclete, care urmează a fi aplicate din 15 aprilie și urmate de alte tarife o lună mai târziu, dacă nu se ajunge la o soluție negociată.

Din lista de produse propusă inițial de Comisia Europeană au fost excluse însă produse ca whiskey-ul american și alte băuturi alcoolice, la cererea unor țări ca Franța, pentru a evita tarife și mai mari din partea președintelui american, Donald Trump.

Federația Exportatorilor de Vinuri și Băuturi Spirtoase din Franța a reacționat imediat, spunând că măsurile anunțate de UE și excluderea băuturilor alcoolice americane din listă evită escaladarea tensiunilor în acest sector, însă a subliniat că dificultățile în relația comercială cu Statele Unite rămân nerezolvate.

Un al doilea val de tarife de răspuns europene urmează să fie aplicat la mijlocul lunii mai, vizând produse precum carnea de vită și de pasăre și fructele citrice, apoi un al treilea val, în decembrie, țintind în importurile de soia din SUA, dacă între timp nu se ajunge la o anulare negociată a tarifelor.

Măsurile aprobate de UE miercuri reprezintă un răspuns la tarifele impuse de SUA exporturilor de oțel și aluminiu europene, intrate în vigoare în urmă cu aproximativ o lună. În paralel, se lucrează la un nou pachet de măsuri ca reacție la tarifele vamale americane mai recente, intrate în vigoare pe 9 aprilie, privind automobilele și aproape toate celelalte exporturi europene către SUA.

Dar UE a subliniat că preferă calea negocierilor în locul unui război comercial.

După Reuters și AP

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Evghenia Guțul, eliberată din sala de judecată și trimisă în arest la domiciliu

Evghenia Guțul, adusă la Judecătoria Ciocana din Penitenciarul nr. 13 de mascații CNA, de unde a fost lăsată să plece acasă, după pronunțarea deciziei.
Evghenia Guțul, adusă la Judecătoria Ciocana din Penitenciarul nr. 13 de mascații CNA, de unde a fost lăsată să plece acasă, după pronunțarea deciziei.

Judecătoria Ciocana a refuzat să prelungească arestul în penitenciar pentru guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, și i-a schimbat măsura preventivă în arest la domiciliul său din Chișinău. Ea va purta brățară electronică și convorbirile ei telefonice vor fi limitate. 

Decizia pronunțată de judecătorul Sergiu Ciobanu, pe 5 aprilie, a fost aplaudată de susținătorii bașcanei veniți la ședință. Magistratul a avertizat că măsura poate fi înlocuită cu una mai aspră dacă bănuita nu va respecta interdicțiile.

Reținută pe 25 martie, pe Aeroportul Internațional Chișinău, de unde urma să zboare la Istanbul, Guțul este acuzată că a comis, în complicitate, patru infracțiuni legate de finanțarea campaniei ei pentru alegerile din mai 2023 pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, inclusiv falsificarea documentelor. Mai exact, că ar fi camuflat ca donații transferuri din „surse interzise”, în sumă de 370.000 de lei.

Guvernatoarea fusese plasată în arest preventiv, în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, pentru 20 de zile pe 28 martie, de aceeași instanță. Procurorul Adrian Scutaru a cerut ca arestul să fie prelungit cu 30 de zile, motivând că ea ar putea să influențeze martorii și să manipuleze probele.

Pe de altă parte, avocatul bașcanei, Sergiu Moraru, susține că ea nu s-a ocupat de donații și că nu are cum să manipuleze actele din campania electorală din 2023, transmise atunci Comisiei Electorale Centrale și unei bănci.

Guțul consideră și arestul la domiciliu o măsură restrictivă și spune că o va contesta. Ea le-a spus jurnaliștilor că nu intenționa să fugă din țară pentru că asta ar fi însemnat să renunțe la funcția de bașcan.

Într-un alt dosar penal, examinat de Judecătoria Buiucani de aproape un an, Evghenia Guțul este acuzată de complicitate la finanțarea ilegală a fostului partid Șor. Ea pledează nevinovată în ambele dosare și spune că este „persecutată” de guvernarea PAS, care neagă acest lucru.

Guțul a câștigat alegerile pentru funcția de guvernator al autonomiei găgăuze cu sprijinul oligarhului fugar Ilan Șor. Puterea de la Chișinău a acuzat-o de coruperea alegătorilor. A fost pornită o anchetă. Din acest motiv, președinta Maia Sandu a refuzat să o confirme, în calitate de bașcan, ca membră din oficiu a Guvernului.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

ANRE a găsit nereguli la eliberarea avizelor de racordare a centralelor regenerabile

ANRE a solicitat celor trei operatori să remedieze deficiențele în termen de trei luni.
ANRE a solicitat celor trei operatori să remedieze deficiențele în termen de trei luni.

Premier Energy, Red-Nord și Moldelectrica ar fi admis nereguli în procesul de eliberare a avizelor de racordare la rețelele electrice pentru producătorii de energie electrică din surse regenerabile, arată un raport din 9 aprilie al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Raportul ANRE, elaborat după ce instituția a fost sesizată de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), spune că cei trei operatori au emis avize, în 2023 și 2024, pentru instalarea centralelor electrice unor operatori care nu aveau drepturi asupra terenurilor pe care declarau că vor instala centralele.

În alte cazuri, avizele au ajuns pe mâna unor firme care în realitate nu dețineau terenuri suficiente pentru montarea capacităților declarate. Au mai existat și cazuri privind prelungirea nejustificată a avizelor sau eliberarea preferențială a acestora, se arată în raportul ANRE.

Agenția a solicitat celor trei operatori să remedieze deficiențele în termen de trei luni. Totodată, ANRE spune că va informa autoritățile competente privind rezultatele controalelor și va iniția unele modificări legislative pentru înăsprirea procesului racordării centralelor electrice.

„Rezultatele controalelor, împreună cu hotărârile adoptate, vor fi transmise Serviciului de Informații și Securitate și organelor Procuraturii pentru investigații suplimentare”, a transmis ANRE.

Actualitatea energiei regenerabile a crescut semnificativ în ultimii ani, odată ce guvernarea a inițiat o serie de măsuri menite să sporească independența energetică a R. Moldova.

În ultimul an, în R. Moldova s-au produs peste 690 de mii de MW de energie electrică din surse regenerabile, ceea ce constituie mai bine de 16,7% din consumul anual al țării în 2024. Asta înseamnă o creștere de trei ori față de acum doi ani și de opt ori în raport cu 2020.

La începutul acestui an, Parlamentul a votat o lege care permite amplasarea pe terenuri agricole a instalațiilor eoliene, de biogaz și a celor pentru sistemele de stocare a energiei în baterii.

Totodată, Guvernul a aprobat un plan de 22 de măsuri prin care tinde să obțină independența energetică față de Rusia și să integreze piața de energie a R. Moldova cu cea a Uniunii Europene până în 2030.

Pentru realizare acțiunilor, vor fi folosiți cei 250 milioane euro oferiți de UE. Printre acțiunile pe care autoritățile și le propun, se numără și majorarea capacității de generare a energiei electrice la nivel local, inclusiv din surse regenerabile.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Mediatori educaționali, pentru elevii de etnie romă

Elevi, la școala „Vasile Alecsandri” din Călărași, unde învață mai mulți copii de etnie romă.
Elevi, la școala „Vasile Alecsandri” din Călărași, unde învață mai mulți copii de etnie romă.

Din septembrie, în direcțiile de învățământ din R. Moldova vor activa mediatori educaționali, care îi vor ajuta pe copiii de etnie romă să se integreze în școli. Primii vor fi angajați la Otaci și Soroca, unde există comunități mari de romi, însă rata de școlarizare este scăzută.

Este vorba de un proiect-pilot lansat de Ministerul Educației în colaborare cu UNICEF Moldova care va asigura salariile acestor specialiști.

„Noi am avut dezbateri dacă mediatorul educațional trebuie sau nu să fie de etnie romă și am ajuns la concluzia că nu e neapărat. Important este să aibă studii superioare în domeniul educației”, a spus Europei Libere șeful Serviciului politici în domeniul relațiilor interetnice al Ministerului Educației, Ivan Duminica.

Potrivit acestuia, în localitățile populate preponderent de romi activează în prezent circa 50 de mediatori comunitari de etnie romă, care își ajută semenii să se angajeze, să-și facă acte, să-și înscrie copiii la școală sau la grădiniță, să beneficieze de asistență socială sau medicală etc. Pentru aceștia, studiile superioare nu sunt obligatorii.

În anul curent de studii, au mers la școală 1.645 de copii de etnie romă, în comparație cu 1.114 în 2023-2024. Ivan Duminica spune că acest lucru se datorează burselor oferite copiilor romi cu rezultate bune la învățătură.

Samir și Samira, doi frați de etnie romă, cu burse de merit: „Mama ne-a îndemnat să învățăm”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00

În 2024, sunt oferite 93 de astfel de burse, de aproape două ori mai multe decât anul precedent. Elevii și studenții selectați în urma unui concurs primesc lunar (cu excepția vacanțelor) câte 1.200 de lei de la Ministerul Educației, care vrea în acest fel să încurajeze copiii romi să-și continue studiile.

Un raport realizat acum un an arată că mai puțin de jumătate din copiii romi din R. Moldova merg la școală. Lipsa resurselor financiare și migrația temporară a familiilor sunt principalele motive ale abandonului școlar printre copiii romi.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Tiraspolul a prelungit starea de urgență, dar spune că livrarea gazelor în regiune a fost reluată

Centrala de la Cuciurgan (MGRES) este principalul producător de energie electrică pentru regiunea transnistreană, care funcționează pe gaze.
Centrala de la Cuciurgan (MGRES) este principalul producător de energie electrică pentru regiunea transnistreană, care funcționează pe gaze.

Așa-numitul Soviet Suprem de la Tiraspol a prelungit miercuri, 9 aprilie, starea de urgență cu încă 30 de zile, invocând „criza energetică generată de diminuarea volumului de gaze” livrat în regiune.

Autoritățile de facto ale regiunii au spus că vor să „stabilizeze starea socio-economică”, iar pentru asta au nevoie de prevederile stării de urgență, care durează din 9 decembrie și care interzice exportul de energie, impune economisirea resurselor energetice ș.a.

Cu o zi înainte, pe 8 aprilie, autoritățile nerecunoscute au anunțat că livrările de gaze au fost reluate către regiune, după ce mai devreme au comunicat că regiunea a rămas temporar fără gaze din 5 aprilie, invocând „aspecte tehnice”.

La rândul său, surse guvernamentale de la Chișinău au spus că, de fapt, livrările de gaze în regiunea transnistreană nu au fost oprite, ci reduse la circa 2,2 milioane de metri cubi/zi din cauza unei probleme cu plățile în avans, care între timp s-au soluționat.

În prezent, Tiraspolul achită pentru tranzitul de gaze prin teritoriul R. Moldova, care mai este condiționat și de neutilizarea gazelor în industria grea și de acordarea unor concesii în privința respectării drepturilor omului, precum eliberarea unor deținuți politici.

Tot pe 8 aprilie, după o serie de amânări, la Bender a avut loc o întrevedere între vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Oleg Serebrian, și așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, cu prezența unor oficiali ai OSCE.

Potrivit Guvernului moldovean, Serebrian a cerut negociatorului transnistrean să soluționeze „probleme din sfera respectării drepturilor omului în regine”, în special privind libera circulație între cele două maluri ale Nistrului. La rândul său, reprezentantul Tiraspolului a solicitat autorităților de la Chișinău să abroge legea care pedepsește separatismul.

În prezent, în regiune ajung 3,3 milioane metri cubi de gaze pe zi prin traderul european MET, pe care Tiraspolul spune că îl plătește din contul unui credit rusesc.

Cantitatea respectivă este insuficientă pentru repornirea întregii industrii transnistrene. Dar premierul Dorin Recean a admis recent că Tiraspolul încearcă să repornească o parte din industria grea, iar din cauza acestui fapt Chișinăul pregătește taxe suplimentare.

Anterior, Tiraspolul a refuzat un grant al UE de 60 milioane de euro pentru gaze, după ce, pe 1 februarie, UE și Chișinăul au salvat regiunea de la o criză umanitară care ar putea izbucni după ce Moscova a sistat furnizarea gazelor în regiune pe 1 ianuarie 2025, după expirarea unui acord de tranzit prin Ucraina.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Trei orașe din Ucraina, lovite de drone rusești

Un muncitor al serviciilor de salubrizare curăță zona lovită de o dronă rusească, în Dnipro, Ucraina, pe 9 aprilie 2025
Un muncitor al serviciilor de salubrizare curăță zona lovită de o dronă rusească, în Dnipro, Ucraina, pe 9 aprilie 2025

Trei orașe din estul Ucrainei, inclusiv Harkov, au fost atacate noaptea trecută de drone rusești, cauzând incendii și rănind cel puțin 22 de persoane, au spus autoritățile locale ucrainene.

Primarul din Harkov, Ihor Terehov, a spus că orașul a fost lovit de peste 20 de ori în noaptea de 8-9 aprilie, țintele principale fiind „infrastructura civilă, întreprinderi de producție, afaceri locale”. „Desigur că oamenii sunt speriați”, a spus Terehov jurnaliștilor, vorbind la unul dintre obiectivele avariate.

Dronele rusești au cauzat pagube și în orașul Kramatorsk din regiunea Donețk, situat la mijlocul liniei frontului de peste 1000 de kilometri. A fost atacat și orașul Dnipro, guvernatorul regional, Serhii Lisak, spunând că dronele au provocat un incendiu, au avariat locuințe și autoturisme.

Forțele aeriene ale Ucrainei au spus că Rusia a lansat noaptea trecută, în total, 55 de drone, dintre care a doborât 32. Multe nu și-au atins țintele, cel mai probabil din cauza contramăsurilor electronice.

Atacul de la Krivoi Rog, examinat de Consiliul de Securitate

Atacurile aveau loc la scurt timp după ce Consiliul de Securitate ONU a examinat la New York, la cererea Ucrainei, recentul atac rusesc cu rachetă balistică asupra oralului ucrainean Krivoi Rog, care a ucis 20 de oameni, dintre care nouă erau copii, rănind alte câteva zeci.

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a repetat în timpul audierilor poziția oficială a Moscovei potrivit căreia ținta atacului din 4 aprilie ar fi fost o adunare a comandanților militari ucraineni, iar victimele civile s-ar datora „acțiunilor neprofesioniste” ale forțelor ucrainene de apărare aeriană.

Nebenzia a folosit termenul de „lovitură de înaltă precizie” pentru a descrie atacul. El a citat un comunicat al ministerului rus al Apărării, în care se spune că „pierderile inamicului au fost de până la 85 de militari și ofițeri străini, precum și până la 20 de vehicule”. Moartea civililor ar fi fost provocată de o rachetă ucraineană de interceptare, a spus diplomatul rus.

Armata ucraineană a respins acuzațiile, spunând că Rusia dezinformează în mod deliberat când afirmă că ținta ar fi fost o concentrare de trupe ucrainene.

Racheta lansată asupra unei zone rezidențiale din centrul orașului a lovit un loc de joacă pentru copii. Armata ucraineană a precizat că atacul a fost efectuat cu o rachetă balistică de tip „Iskander-M”, echipată cu un focos cu submuniții, care este proiectat să afecteze o suprafață cât mai mare.

Jurnaliștii de investigație ai „Sistema”, un proiect al televiziunii Current Time, parte a RFE/RL, au documentat faptul că în restaurantul despre care vorbește ministerul rus al Apărării avea loc, de fapt, o întâlnire a angajaților din industria de frumusețe și o petrecere cu ocazia unei zile de naștere.

După Reuters și Serviciul ucrainean al RFE/RL

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG