Militari Batalionului 265, „Tudor Vladimirescu” specializat în poliție militară a fost trimis pe străzile Bucureștiului să „limiteze răspândirea virusului”, potrivit formulării Ministerului Apărării.
Autoritatea Armatei intră, deci, în joc, în plină stare de urgență, fără ca liderii puterii să ofere suficiente explicații pentru acest gest extrem. O explicație ar fi că polițistul nu are o imagine foarte bună, că pe stadioane se bate cu huliganii, la manifestații îi bruschează pe cei pașnici, iar în trafic au plan de amenzi. Așadar, poate că, oamenii nu s-ar teme să iasă pe străzi, în ciuda interdicției, dacă ar avea de-a face doar cu poliția, dar în fața unui militar înarmat până în dinți lumea se teme.
În România a intrat în vigoare carantina generalizată, iar cetățenii pot ieși afră doar în patru situații: pentru a merge la muncă, pentru a-și cumăra hrană, pentru urgențe medicale și pentru exerciții fizice necesare. În toate situațiile, cei care ies din casă trebuie să aibă asupra lor un document semnat pe proprie răspundere din care să rezulte adresa și scopul deplasării.
În România au fost confirmate 906 cazuri de coronavirus și 14 decese, potrivit celei mai recente informări oficiale. Ultima victimă este un bărbat de 52 de ani internat la Spitalul Județean de Urgență Suceava, care a fost confirmat pozitiv pe 23 martie și care a decedat în această după amiază.
Între timp acest spital s-a închis pentru minimum 48 de ore pentru dezinfectare, după ce 83 de medici şi asistenţi medicali au fost infectaţi aici cu coronavirus. 124 de pacienţi vor fi transferaţi în alte unităţi sanitare, iar spitalul din Suceava se va redeschide cu personal de la alte spitale.
Situația devine tot mai complicată, de aceea președintele ia parte la majoritatea deciziilor guvernamentale. După o ședință cu reprezentanții executivului, președintele Klaus Iohannis a declarat că guvernul este pregătit să dea o ordonanță de urgență care să permită amânarea cu 9 luni a plății ratelor la bănci atât pentru persoanele fizice, cât și cele juridice. În plus, urmează o rectificare bugetară prin care să aloce mai mulți bani pentru Sănătate, dar și pentru acoperirea șomajului tehnic.
„E nevoie de măsuri speciale în vremuri speciale” a precizat presedintele Iohannis în declarația sa zilnică, concentrându-se de data asupra chestiunilor economcie și făcând abstracție de măsurile militare, cumva, excesive.