Linkuri accesibilitate

România: profilul alegătorilor de la europarlamentare, pe partide


Protest în fața Ministerului de Externe de la Bucrești, 27 mai 2019
Protest în fața Ministerului de Externe de la Bucrești, 27 mai 2019

Alegerile europarlamentare,în România, au fost câștigate de Partidul Național Liberal, urmat de Paritdul Social Democrat și de Aliannța 2020 (USR/Plus). Imediat după votul din 26 mai am prezentat o analiză generală a electoratului. Urmează, o analiză pe partide.

Cei mai mulți tineri din mediul urban au votat cu USR-PLUS, majoritatea electoratului Alianței 2020 fiind masculin, arată sondajul telefonic realizat de IRES, institutul condus de social-democratul Vasile Dâncu, în ziua alegerilor.

Electoratul PSD și PNL este relativ asemănător, liberalii având un ușor avans în rural față de PSD, arată un sondaj telefonic, realizat de IRES, în ziua alegerilor.

Profilul alegătorilor, conform unui sondaj telefonic IRES.
Profilul alegătorilor, conform unui sondaj telefonic IRES.

Electoratul primelor trei partide din clasamentul alegerilor europarlamentare a fost compus cel mai mult din femei la PNL (54%), iar cei mai mulți bărbați au fost la USR-PLUS (57%).

Alianța USR-PLUS a fost votată cel mai mult de tineri - 50% 18-35 ani, apoi de segmentul 36-50 de ani (30%). La PNL, electoratul a fost eterogen, din toate categoriile de vârstă, cei mai mulți fiind din segmentul 36-50 de ani (30%). Doar 28% din electoratul liberal a avut între 18 și 35 de ani. La PSD, majoritatea au votat vârstnicii de peste 65 de ani (42%), apoi cei din categoria 51-65 de ani (28%).

La alegerile din 2016, situația a fost mult diferită, în ce privește vârsta electoratului pe partide, conform unui sondaj de tip exit-poll, realizat de aceeași casă de sondaje IRES. Foarte mulți tineri (33,5%) au votat cu PSD. PNL câștigase atunci segmentul 25-34 de ani, iar USR excela tot pe acest segment, însă avea electorat din cam toate categoriile de vârstă 18-44 de ani, în mod egal.

Mai multe, aici.

XS
SM
MD
LG