Potrivit oficialilor de la Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, cetățenii români cu domiciliul în străinătate se pot la rândul lor programa pe platform autohtonă de vaccinare.
Toți cetățenii străini care au obținut cod numeric personal românesc ( cnp cu 7 si 8) au fost deja importați în platformă și deci pot obține o programare. Dacă au doar pașaport românesc, nu și buletin, e suficient să-l prezinte pe acesta la centrul de vaccinare, fiindcă adeverința electronica se va extinde și pentru pașaport.
Autoritățile române se pregătesc, de altfel, să intre într-o fază alertă de vaccinare, potrivit medicului militar Valeriu Gheorghiță și secretarului de stat Andrei Baciu, coordonatorii campaniei de vaccinare. Potrivit acestora, introducerea listei de așteptare va schimba atât modul în care se face programarea pentru vaccin, cât și dinamica vaccinării, principalul obiectiv fiind acela de a păstra un ritm ridicat de inoculare. Această listă de așteptare va fi disponibilă în platforma de programare, începând de luni, 15 martie.
Practic, fiecare din cele 435 de centre câte vor fi operaționale va avea propria lui listă de așteptare. Conform medicului militar Valeriu Gheorghiță, vaccinarea “populației generale”, va avea loc cel mai probabil, începând cu data de 1 aprilie.
Etapa a 2-a de vaccinare a persoanelor vulnerabile va funcționa în același timp cu etapa a 3-a, în care este prevăzută imunizarea restului populației.
Până acum 1,6 milioane de persoane au fost vaccinate cu cel puțin o doză, până la sfârșitul acestei lui lunii 2,7 milioane de oameni vor fi în această situație..
Pentru luna aprilie, deși nu există un calendar final de alocări, România va primi cel puțin 3,1 milioane de doze de vaccin, dar există posibilitatea să se atingă și cifra de 4 milioane de doze livrate, mai ales în contextul în care vaccinul Johnson & Johnson a fost autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului.
Oficialii români încearcă să ajungă la 100.000 de vaccinuri zilnice, în așa fel încât până la toamnă să aibă loc imunizarea de masă, deci în jur de 70% din populație să fie fost deja vaccinată.
Vezi și: De ce practică românii turismul de vaccinare?
Lucrurile se precipită oarecum pentru că spitalele care tratează pacienți cu noul coronavirus sunt din nou sub presiune. A crescut numărul infectărilor, dar și numărul cazurilor dramatice. În toată țara, mai sunt libere doar 30 de paturi la terapie intensivă pentru bolnavii de COVID, iar în București, duminică seara, deja nu mai era niciun pat liber.