Linkuri accesibilitate

Rosian Vasiloi: „De ce Chișinăul nu gestionează situația din regiunea transnistreană, deși acordă tot sprijinul necesar?”


Rosian Vasiloi
Rosian Vasiloi

Ce se întâmplă în relația dintre Chişinău și Tiraspol în această perioadă de epidemie de coronavirus, când pe ambele maluri ale Nistrului a fost instituită stare de urgență?

Va putea Chişinăul să folosească această perioadă pentru a-și întări influența în regiunea separatistă pe care nu o controlează și care este partea ascunsă a ajutoarelor umanitare trimise de Rusia ? Sunt doar câteva întrebări la care răspunde expertul în securitate, Rosian Vasiloi.

Link direct

Europa Liberă: Domnule Rosian Vasiloi, aș vrea să-mi spuneți care este viziunea Dvs. în ceea ce privește relația dintre Chișinău și Tiraspol în această perioadă foarte dificilă în care pe ambele maluri ale Nistrului a fost instituită starea de urgență și se încearcă stoparea epidemiei de coronavirus.

Rosian Vasiloi: „Sunt două momente asupra cărora eu aș atrage atenția. În primul rând, declarațiile pompoase care au fost din partea autorităților noastre că în contextul pandemiei au o relație bună cu pretinsele autorități de la Tiraspol și chiar voi da citire ce au menționat autoritățile noastre: „Este o relație pragmatică în acest sens.”

Mai mult ca atât, noi am văzut că autoritățile noastre au luat niște decizii care instituie o procedură simplificată de înregistrare a agenților economici din stânga Nistrului pentru a putea importa produse alimentare, farmaceutice, de uz fitosanitar și fertilizanți, însă fără achitarea drepturilor de import și a celorlalte plăți în bugetul național. Întrebarea mea către autorități: de ce se fac aceste înlesniri pentru agenții economici, pentru că atunci eu aș pune întrebarea: „Până acum cum a fost?”. Și în același timp, spunând că este o relație foarte bună cu pretinsele autorități de la Tiraspol, întrebarea este de ce autoritățile separatiste blochează accesul proprietarilor de terenuri după drumul Râbnița – Tiraspol.”

Carantină la Tiraspol
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
Chișinăul, așa cum nu controla situația din stânga Nistrului, așa nu o controlează și în continuare...

Europa Liberă: Tot în contextul acesta a fost și o declarație a unor directori din școlile românești din regiunea transnistreană, care sunt îngrijorați că școlile nu vor mai fi redeschise după această epidemie.

Rosian Vasiloi: „Cu părere de rău, Chișinăul, așa cum nu controla situația din stânga Nistrului, așa nu o controlează și în continuare, deși se acordă tot sprijinul necesar pentru cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului. Și așa ar trebui să fie. Însă în acest sens trebuie să fie puse anumite condiționalități față de autoritățile separatiste.

Pentru că, în plină pandemie, autoritățile separatiste, în ultimele zile, desfășoară exerciții militare de amploare pe poligoanele, pe teritoriul ocupat de Federația Rusă – cu tancuri, artilerie, trupe de infanterie motorizată, etc. Eu chiar vreau să văd o reacție în acest sens din partea autorităților de la Chișinău. Pentru că, așa cum spuneam și anterior, eu nu am încredere în ce spun pretinsele autorități de la Tiraspol, care evident că pe toată pretinsa medie din stânga Nistrului spun că Federația Rusă o să-i ajute, sunt avizate pozitiv ajutoarele umanitare pentru cetățenii din stânga Nistrului, etc.”

Europa Liberă: Da, apropo, Tiraspolul anunța recent că vor fi trimise ajutoare umanitare, 5000 de teste pentru depistarea virusului, aparate de măsurat temperatura, pulsometre. Cum ar trebui să se raporteze Chișinăul la astfel de declarații și cum la modul fizic ar putea să ajungă aceste lucruri la Transnistria, din moment ce frontiera cu Ucraina este blocată, singura comunicare este prin aeroportul Chișinău?

Noi trebuie să condiționăm orice asistența tehnică oferită regiunii transnistrene…

Rosian Vasiloi: „Eu aici vreau să fac două clarificări: în primul rând, noi trebuie să ținem cont că ei sunt cetățenii noștri, oricare nu ar fi situația, că ei locuiesc în stânga Nistrului sau în dreapta Nistrului. Însă noi orice asistența tehnică oferită acestor cetățeni trebuie s-o condiționăm. Această asistență tehnică nu este pentru a face propagandă de către autoritățile separatiste de la Tiraspol. Dar vine, chiar dacă o să vină, în sprijinul cetățenilor care locuiesc acolo.

Or, făcând paralela cu acea asistență pe care a făcut-o Federația Rusă pentru Italia, foarte mult mă îngrijorează că va fi folosită numai în acest scop, cu teza că Federația Rusă să ajute concetățenii aflați în străinătate, dar fără a face o diferențiere foarte clară că asistența vine, de fapt, pentru Moldova. Și noi am auzit, cel puțin din gura lui Igor Dodon, că Federația Rusă a răspuns solicitării și va acorda această asistență.

Eu cred că noi vom ceda și mai mult în această perioadă…

Și aici nu este vorba numai despre asistența din partea Federației Ruse. Este vorba despre toată asistența care este oferită în contextul consolidării încrederii între cele două maluri ale Nistrului, pentru că această asistență nu se condiționează. Nu se condiționează, de exemplu, respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului, nu se condiționează în contextul negocierilor de întrebările legate de securitate, legate de libera circulație și așa mai departe. Or, eu aș condiționa foarte clar toată această asistență în acest sens.

Eu cred că noi vom ceda și mai mult în această perioadă, iar cei de la Tiraspol, autoritățile de ocupație, trupele Federației Ruse, autoritățile separatiste vor prelungi desfășurarea acestor exerciții militare, etc.”

Europa Liberă: Revenind la criza actuală, Dvs. cum vă explicați faptul că în regiune măsurile de combatere a epidemiei sunt gestionate de miliție?

Rosian Vasiloi: „Pretinsa miliție de la Tiraspol, eu, monitorizând mai îndeaproape, văd că, cu părere de rău, la fel ca și în cazul celor din dreapta Nistrului, folosește situația pentru a-și face imagine, exact ca și în cazul nostru, când se face chiar PR politic, cum ar fi de exemplu președintele Igor Dodon. Pentru că la toate aceste ședințe participă pretinsul lider de la Tiraspol Krasnoselski și face aceste vizite inopinate sau anunțate în diferite locații de la Tiraspol.”

Europa Liberă: Deci, modelul este cumva, aproximativ, același la Chișinău și la Tiraspol.

Rosian Vasiloi: „Pe mine mă deranjează că situația acolo se gestionează de către autoritățile separatiste de la Tiraspol și nu se gestionează de Chișinău. Iată asta este problema, pentru că orice gestionare din partea unor autorități separatiste este ilegală. Este ilegală. Și, cu părere de rău, practic la 30 de ani după acel război din 1991-1992, noi tot punem aceleași întrebări: de ce Chișinăul nu gestionează această situație, deși acordă tot sprijinul necesar?

Și eu cred ce spun autoritățile noastre în acest sens, că toate aceste teste se fac la Chișinău, ori despre asta și alte lucruri la Tiraspol nu se vorbește. Da, aici este vorba despre viața și sănătatea oamenilor și aici nu putem și nu trebuie să intrăm în prea mari discuții. Dar eu cred că după ce Moldova va trece peste această criză legată de pandemie, cei de la guvernare, noi toți, cetățenii, trebuie să ne punem foarte multe întrebări și să încercăm împreună să găsim răspunsuri: de ce se întâmplă acest lucru pe parcursul mai multor ani?”

Europa Liberă: Domnule Vasiloi, dar poate că Chișinăul încearcă, din contra, să-și consolideze influența în regiunea transnistreană, să devină indispensabil și să demonstreze și oamenilor de acolo că are grijă de ei, că nu i-a lăsat în momentele grele? Pentru că eu bănuiesc că Chișinăul din dorința asta încearcă să acorde asistență, să deschidă anumite facilități…

Rosian Vasiloi: „Eu nu știu dacă despre asta cunosc cetățenii noștri din stânga Nistrului. Or, în acest sens, războiul informațional Republica Moldova îl pierde cu desăvârșire. Și în acest sens eu chiar văd ca o extremă necesitatea lansării unor companii de informare pe larg a cetățenilor cât în dreapta Nistrului, atât și în stânga Nistrului. Putem să facem aceste campanii de informare cine și cum acordă asistență cetățenilor noștri în punctele vamale interne, atunci când cetățenii noștri traversează această linie administrativă între malul stâng și malul drept al Nistrului.

Krasnoselski a confirmat cine este țarul: compania Sheriff și directorul ei Victor Gușan…

Și, pe altă dimensiune, noi trebuie să informăm cetățenii noștri inclusiv și prin campanii de informare pe rețele de socializare, prin presa scrisă și nescrisă, să cerem din partea actorilor internaționali care ne asiste pe noi în acest domeniu. Și mă refer acum la Misiunea OSCE, la Federația Rusă, la Uniunea Europeană și Statele Unite, inclusiv și Ucraina să se implice în această informare a cetățenilor despre realitatea care este, pentru ca cetățenii să cunoască și din alte surse ceea ce se întâmplă, nu numai din sursele propagandistice de la Tiraspol.”

Europa Liberă: Liderul regiunii separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselski, a spus o chestie extrem de interesantă într-un interviu pentru un post local de televiziune, a zis că rezervele alimentare și în special rezervele de grâu în regiunea transnistreană sunt asigurate pentru doi ani înainte, citez: „datorită eforturilor firmei Sheriff”. Deci, o companie privată care asigură securitatea alimentară a unei regiuni. Declarațiile au fost imediat criticate chiar și de utilizatorii de rețele de socializare din regiunea transnistreană, care spuneau că ar fi fost de competența administrației să asigure minimum necesar de alimente și toate lucrurile au fost lăsate pe seama acestei companii private.

Rosian Vasiloi: „Eu chiar vreau să atrag atenția ascultătorilor Radio Europei Libere că prin această declarație, de fapt, Krasnoselski încă o dată a confirmat cine este țarul pe teritoriul ocupat de Federația Rusă, cine coordonează tot ce este legat din punct de vedere politic, economic, etc. Este compania Sheriff și directorul ei Victor Gușan. Iar Krasnoselski este o unealtă în toată această pretinsă gestionare a situației din stânga Nistrului.

Cine este Gușan? Cred că cei interesați cunosc foarte bine și știu și unde el și-a găsit refugiul. Iarăși, investigațiile jurnalistice din Ucraina și de la noi, din Republica Moldova, au arătat unde are el proprietăți, unde are el infrastructură dezvoltată. Noi, cu părere de rău, cei de la Chișinău, toate aceste guvernări au contribuit la această situație, pentru că, până la urmă, această companie Sheriff este un agent economic care este înregistrat în câmpul legal al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Ați amintit mai devreme despre asistența umanitară acordată de Rusia Italiei. Vreau să reamintesc ascultătorilor noștri că a fost vorba de ajutoare umanitare care au fost transportate acolo cu camioane militare și au mers în Italia medici militari, deci nu medici infecționiști sau nu cei care s-ar ocupa direct de tratamentele pentru COVID-19. Plus că această situație a fost folosită intens de televiziunile oficiale din Federația Rusă pentru propagandă anti-UE, pentru a denigra Uniunea Europeană, în sensul că nu țările europene au venit să acorde asistență ci China și Federația Rusă. Folosește Rusia și această criză pentru a-și continua războiul propagandistic și manipularea în spațiul european?

80% din pretinsul ajutor umanitar oferit Italiei de Rusia nu au nicio treabă cu pandemia…

Rosian Vasiloi: „Cu siguranță, cu siguranță, pentru că, cel puțin acum, cetățenilor Federației Ruse li se spune zi și noaptea că Rusia a ajutat Uniunea Europeană. Și asta se va folosi în contextul anumitor presiuni asupra statelor membre ale Uniunii Europene pentru scoaterea acelor sancțiuni care sunt impuse Federației Ruse după agresiunea împotriva Ucrainei.

Și eu aici ascultătorilor le-aș aminti un lucru: 80 de procente din acest pretins ajutor umanitar oferit Italiei din partea Federației Ruse, nu au nicio treabă cu pandemia. Acele automobile despre care ați menționat nu sunt predestinate pentru activătăți în condițiile unei crize epidemiologice. La fel și acei medici militanți despre care vorbeați – de fapt este vorba despre ofițeri de rang înalt, care nu au nicio treabă sau cunoștință în contextul coronavirusului.

Și aici noi trebuie să fim foarte atenți la acele interceptări și mesaje propagandistice care se oferă peste tot. Ori eu am observat că unele canale media afiliate Partidului Socialiștilor tot tirajează aceste știri că Rusia ajută, Rusia ajută.

Și iată eu aici eu vreau să fac paralela cu ceea ce face președintele țării, Igor Dodon, care spune că Rusia ne ajută, China ne ajută… Dar celelalte ajutoare care vin din partea organizațiilor internaționale, din partea unor state-membre ale Uniunii Europene, din partea guvernului Statelor Unite – de ce despre asta președintele nu vorbește? Pentru că nu îi este convenabil. Și la un moment dat el va folosi acest lucru evident în contextul luptei înverșunate pe care o are el, spre exemplu, cu diplomații statelor-membre europene acreditați la Chișinău.

Totul, de fapt, face parte dintr-un mecanism foarte clar de propagandă și de influență, inclusiv mediatică, inclusiv de alt gen, în Republica Moldova și nu numai. Or, chiar astăzi am observat, și unele media, și unele persoane publice din România la fel tirajează acest subiect că Rusia a ajutat Italia. Dar nu a ajutat Rusia Italia. Aici tot se face cu un anumit scop. Și Federația Rusă, aflându-se în situația din punct de vedere economic dezastruoasă, situație în care ei nu fac față pandemiei în propria țară, au trebuit să acorde acum asistență Italiei?”

Europa Liberă: Acesta poate fi și un argument foarte bun pentru piața internă, pentru publicul din Federația Rusă - o asistență acordată Italiei. Și, în felul ăsta, mai deturnezi atenția de la faptul că în țară criza nu este gestionată corespunzător.

Rosian Vasiloi: „Foarte corect. Și asta este o încercare de a nu intra în esența problemelor care sunt în Federația Rusă în acest sens. Publicul-țintă, evident, este cel din Federația Rusă, dar și publicul care este din statele care făceau parte cândva din fosta Uniune Sovietică. Și aici vedem că le reușește, cu părere de rău. Și, după cum spuneam, Moldova a pierdut demult războiul în acest sens.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG