Linkuri accesibilitate

Rospotrebnadzor: vaccinarea repetată cu Sputnik V, probabil, nu va fi posibilă


Imunizarea cu a doua doză a vaccinului rusesc Sputnik V, probabil, nu va fi posibilă, a declarat Natalia Pșenicinaia, directoarea adjunctă a Institutului de cercetări științifice în domeniul epidemiologiei, din cadrul agenției ruse de stat Rospotrebnadzor.

Ea a spus că vaccinul asigură „un nivel înalt de anticorpi” pentru o durată „destul de îndelungată”, dar creează și imunitate la adenoviruși, ceea ce înseamnă, spre exemplu, că peste un an sau doi anticorpii rămași în organism vor distruge componentele celei de a doua doze a vaccinului. Medicul infecționist a precizat însă că doritorii se vor putea imuniza cu alte două vaccinuri rusești înregistrate – EpiVacCorona și CoviVac.

În februarie, directorul centrului Gamaleea, unde a fost elaborat Sputnik V, Aleksandr Ghințburg, declara că preparatul va asigura imunitate la COVID-19 pentru un an sau doi, deși „termenul de acțiune confirmat” este de cel puțin nouă luni.

Potrivit datelor oficiale, prima doză a vaccinului Sputnik V a fost administrată la peste 6 milioane de oameni – puțin peste 4% din populație. Liderii campaniilor de vaccinare sunt Israelul și SUA.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG