Ştirile presei moldovene
- Atât timp cât centrala nucleară Zaporojie se află sub controlul rușilor, și Ucraina, și Republica Moldova trebuie să fie pregătite pentru cel mai sumbru scenariu, atenționează consilierul președintelui ucrainean, Mihailo Podoleak. Cea mai mare centrală nucleară din Europa este controlată acum de ruși, care sunt slab pregătiți și depozitează muniții pe teritoriul centralei, fără a înțelege primejdia. În aceste condiții, există riscul de scurgeri nucleare, avertizează consilierul ucrainean într-un interviu la Moldova1, citat de IPN.
- Pretinsul procuror-șef al regiunii separatiste transnistrene este cercetat penal de către procuratura pentru cauze speciale (PCCOCS) de la Chișinău, scrie portalul Zona de Securitate. Anatoli Gurețki este cercetat pentru privare ilegală de libertate și uzurparea de calități oficiale. El a inițiat în regiunea transnistreană o pretinsă lege prin care să fie pedepsiți cei care se plâng în instanțele naționale sau internaționale pentru abuzurile comise în regiune. Gurețki este unul dintre promotori cei mai activi ai separatismului transnistrean, iar cel mai răsunător dosar în care figurează este procesul împotriva fostului președinte al regiunii separatiste Evgheni Șevciuk, Gurețki fiind cel care a cerut să i se retragă acestuia imunitatea de deputat în așa-numitul Soviet suprem de la Tiraspol.
- Norvegienii și britanicii vor audia datoria Republicii Moldova față de concernul rus Gazprom, notează portalul economic Mold-Street. Agenția Proprietății Publice a semnat un contract cu cele două companii care vor face auditul datoriilor pentru gazele naturale consumate de cei de pe malul drept al Nistrului până în ianuarie 2023. Despre un audit al datoriilor s-a discutat anul trecut, când a fost prelungit contractul de livrare de gaze naturale între Moldovagaz și Gazprom. Datoria consumatorilor de gaze naturale de pe malul drept este evaluată la 800 de milioane de dolari, iar datoria regiunii transnistrene ar ajunge la peste 7 miliarde 800 de milioane de dolari. Unii experți spun că auditul ar putea arăta că Republica Moldova ar fi plătit mai mult pentru gaze, iar Gazprom ar fi de fapt dator Chișinăului.
- Din luna octombrie, Republica Moldova și România vor putea face schimb de energie electrică, după ce companiile de transport al energiei electrice Transelectrica și Moldelectrica au semnat un contract în acest sens, relatează Radio Chișinău. Mai devreme, în martie, Republica Moldova și Ucraina și-au sincronizat sistemele electroenergetice cu cel european.
- Subvențiile pentru agricultura din Moldova pe care le-au planificat autoritățile sunt insuficiente. Cele 89 de milioane de euro pentru a ajuta sectorul ar fi o sumă derizorie, susțin mai mulți agricultori și foști șefi din agricultură, care mai afirmă că ar fi nevoie de cel puțin 300 de milioane de euro. Reprezentanții Ministerului Agriculturii au spus pentru portalul Agora că Fondul pentru subvenții agricole ar putea fi majorat cu bani din Uniunea Europeană anul viitor, odată ce Republica Moldova are statut de țară candidată la aderare la blocul comunitar.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
- Dezastrul provocat de furtuna de marți în Chișinău este în topul vizionărilor ăe Facebook. Știrea TV8 despre arborii puși la pământ de furtună și străzile transformate în râuri este printre cele mai citite.
- Pe Facebook, a trezit interes și știrea Europei Libere despre rachetele anti-tanc Stuhna, fabricate în Ucraina, care distrug unități blindate rusești.
- Pe Instagram-ul moldovenesc este în vogă știrea de la moldova.org despre noul soi de nuci cultivat în Republica Moldova. Rubinul, cum se numește, a fost selecționat și dezvoltat la Pepiniera Voinești, din Hâncești, a fost inclus deja în Catalogul Soiurilor de Plante din România și urmează să ajungă în catalogul similar din Republica Moldova.