Pe 18 oct. 2018, trei trimiși ai omului care conduce de facto guvernul italian, ministrul de interne și șef al partidului La Lega, Matteo Salvini, se întâlneau la Moscova, în saloanele hotelului Metropol situat imediat lângă Piața Roșie și Kremlin, cu trei oameni ai lui Putin.
Site-ul american BuzzFeed a publicat miercuri transcrierea a peste o oră de conversații mai mult decât compromițătoare. Oamenii lui Salvini le explică acolo rușilor întreaga lor strategie politică domestică. Rușii îi flatează, ba chiar îl califică pe șeful lor, Salvini, de „Trump al Italiei”.
Întâlnirea avea loc exact a doua zi după vizita lui Salvini la Moscova, care profitase de o conferință de presă pentru a-și reanunța opoziția totală față de sancțiunile impuse Rusiei: „o nebunie economică, socială și culturală". Ba chiar Salvini a spus atunci cât de apropiat este el de Putin și cum se simte „mai acasă la Moscova decât la Roma”.
Miezul discuției, așa cum e transcrisă de BuzzFeed, este furnizarea de către Rusia a unei cantități de petrol și gaze trustului italian ENI, prin care s-ar permite realizarea unui câștig de 65 milioane dolari.
Matteo Salvini a negat și a amenințat că va depune plângere împotriva BuzzFeed, dar fără să nege realitatea întâlnirii, iar procuratura din Milano a deschis astăzi o anchetă privind presupusa finanțare a Ligii din partea Rusiei. Ca și în Austria, cu scandalul care a dus recent la căderea guvernului, și în Italia totul a început prin divulgarea unor înregistrări apărute în presa străină, ceea ce îi face pe mulți comentatori să se întrebe dacă poate fi vorba doar de o coincidență.
Este însă o grea lovitură pentru Salvini, care ar fi dorit să poată obține alegeri anticipate în toamnă. Cum o constată astăzi cotidianul din Milano Corriere della Sera, partenerul de la guvernare și adversarul lui Salvini, Luigi Di Maio, șef al mișcării 5 Stelle (M5S) în pierdere de popularitate și de votanți, își poate cu greu ascunde satisfacția în fața acestui dezastru (sau pasticcio, cum zic italienii) ce îl lovește pe Salvini, care jură că nu a luat „o rublă și nici măcar un litru de vodcă” de la ruși.
Personajul principal al discuției emisarilor italieni era Gianluca Savolini, președintele asociației culturale Lombardia-Rusia, Lombardia, o vreme separatistă, fiind centrul istoric al puterii politice a Ligii. Pe înregistrarea din BuzzFeed Savolini (căsătorit cu o rusoaică) e auzit cum le spune rușilor, cu șapte luni înainte de alegerile europene: -- "Noi vrem să schimbăm Europa. Europa nouă trebuie să fie apropiată de Rusia, cum era, trebuie să ne recăpătăm suveranitatea. Salvini e primul om care vrea să schimbe Europa. Împreună cu aliații noștri: Freiheitliche Partei Österreichs în Austria, Alternative für Deutschland, Madame Le Pen în Franța, dar și în alte țări, Ungaria cu Orban, iar în Suedia Sverigedemokraterna."
Am mai scris despre cum extremele occidentale sunt fascinate de Rusia și de Putin. De data aceasta, însă, e vorba de suspiciuni de finanțare directă, iar cei menționați de omul lui Salvini, toate partidele de extrema dreaptă din Europa, sunt bănuiți sau anchetați pentru finanțare din Rusia.
Finanțarea dreptei extreme se combină cu întregul mănunchi de strategii de război hibrid pe care le folosește Rusia lui Putin în tentativa pe termen lung de destabilizare a Occidentului. Asta se combină cu permanenta propagandă rusească, fie direct prin Russia Today și Sputnik, fie prin finanțarea partidelor extremiste.
Astfel, în Franța, Frontul Național a beneficiat de un împrumut ilegal rusesc, în 2014, de 9 milioane euro, printr-o bancă ruso-cehă, la câteva luni numai după anexarea Crimeei. Banca între timp și-a anunțat falimentul și nu este limpede dacă formațiunea Le Pen rambursează acel împrumut.
În marea Britanie, de asemenea, justiția investighează un transfer de 8 milioane de lire (echivalentul împrumutului de 9 milioane euro primit de partidul lui Le Pen) în favoarea finanțatorului mișcării Brexit și al lui Nigel Farage, Arron Banks. Nigel Farage merge deseori la Moscova pentru a se produce la televiziunea de stat, apărând Brexit și vociferând împotriva Occidentului. La fel, puțină lume știe, sau acordă importanță, faptului că ex-onorabilul cotidian britanic The Independent nu mai este astăzi decât un site web posedat de familia magnatului rus Aleksandr Lebedev.
În Germania sunt discutate de asemenea legăturile dintre unii parlamentari ai Alternative für Deutschland (AfD) și Rusia.
În Austria, vice-cancelarul de extrema dreaptă Hans-Christian Strache a trebuit să demisioneze, în luna mai, exact înainte de alegerile europene, ducând la căderea guvernului de dreapta, după ce un video l-a arătat gata să primească bani pentru favoruri din partea unei false milionare ruse.
Unii după alții, Frontul Național (astăzi Rassemblement National) francez al dinastiei Le Pen, britanicul Nigel Farage sau extrema dreaptă austriacă au fost dovediți ca având legături, sau primind finanțare, de la Moscova.
În final, abia așa capătă foarte mult sens gluma aceea care circulă în Ucraina: "Dacă regimul de la Kiev ar fi fascist, Putin l-ar fi finanțat, în loc să se războiască cu el."