Linkuri accesibilitate

Rudele kazahilor arestați în timpul protestelor din ianuarie cer rejudecarea proceselor


Soldați kazahi patrulează în apropierea unei clădiri administrative din centrul orașului Almatî, la 10 ianuarie 2022, după violențele izbucnite în urma protestelor față de creșterea prețurilor la carburanți

Rudele unor cetățeni kazahi care au fost condamnați la pedepse lungi cu închisoarea sub acuzația de participare la dezordine în masă și de furt de arme de foc în timpul protestelor antiguvernamentale fără precedent din ianuarie, soldate cu cel puțin 238 de morți, au cerut eliberarea lor sau rejudecarea procesului.

Membrii apropiați ai familiilor, inclusiv mame și soții, și-au prezentat cererile în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la 18 august la Almatî și la care a participat Rysbek Sarsenbaiuli, membru al Comisiei publice care investighează tulburările din ianuarie.

Biroul Procurorului General al Kazahstanului a declarat că peste 10 000 de persoane au fost arestate în urma vărsării de sânge din ianuarie, iar peste 5300 de persoane au fost inculpate. Până în prezent, 834 de persoane au fost condamnate la diverse pedepse cu închisoarea în cadrul unor procese rapide.

Sarsenbaiuli a declarat că investigațiile au fost conduse neprofesionist, cu încălcări ale legii, adăugând că mulți suspecți au fost bătuți și torturați după ce au fost arestați.

„Groaznic și înspăimântător”: mărturiile oamenilor care părăsesc Kazahstanul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00

Previous Next

XS
SM
MD
LG