Linkuri accesibilitate

Rusia își intensifică asaltul asupra orașului Bahmut. Zelenski: „Luptătorii noștri sunt adevărați eroi”


Militari ucraineni în orașul Bahmut, regiunea Donețk. 25 februarie 2023
Militari ucraineni în orașul Bahmut, regiunea Donețk. 25 februarie 2023

Kievul spune că militarii săi din Bahmut se mențin pe poziții, în ciuda situației „extrem de tensionate”. Forțele rusești susțin că este doar o chestiune de timp până când vor pune mâna pe oraș, pe care încearcă să-l captureze de o jumătate de an.

Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Aleksandr Sîrski, a descris situația de pe frontul din Bahmut ca fiind „extrem de tensionată”. Marți, 28 februarie, Sîrski a spus că rușii nu renunță la încercările de a captura orașul, în pofida pierderilor colosale de vieți omenești.

Potrivit lui, la Bahmut luptă acum cele mai bine antrenate grupuri de asalt ale companiei private Wagner, încercând să străpungă apărarea forțelor ucrainene și să încercuiască orașul.

În ultima sa adresare video, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a spus că la Bahmut „situația devine din ce în ce mai dificilă”.

„Inamicul distruge în mod constant tot ceea ce poate fi folosit pentru a ne proteja pozițiile, pentru a câștiga un punct de sprijin și a asigura apărarea. Luptătorii noștri care apără segmentul de front de la Bahmut sunt adevărați eroi”, a spus Zelenski.

Armata ucraineană spune că se menține pe poziții, în ciuda faptului că luptele de stradă au ajuns până în centrul orașului Bahmut. Acolo se află și corespondentul serviciului ucrainean al Europei Libere, Marian Kușnir, care transmite că intensitatea luptelor de stradă este extrem de mare, dar militarii ucraineni rezistă, în centrul urbei, și țin linia de apărare.

„Situația e următoarea. Noi rezistăm și respingem inamicul, spune un militar ucrainean pe nume Iuri. Luptăm cu ce avem, n-avem încotro. Respingem atacurile infanteriei rusești, iar problema cea mare este că ei nu cruță oamenii. Toată zona este plină de cadavrele lor. Acum, însă, principala forță de atac nu mai sunt deținuții grupului Wagner, ci forțele armate ruse regulate, trupele de desant.”

Lupte de stradă, în centrul orașului Bahmut
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00

La întrebarea „cât de intense sunt atacurile inamicului?”, militarul răspunde:

„În fiecare zi atacă, în grupuri mici. Aici nu pot să atace ca la Soledar, unde trimiteau câte 30-50 de oameni. De obicei, avansează în grupuri mici, de câte 10 oameni. Este o schemă standard. Dar eu văd că acestea sunt trupe regulate, care își evacuează morții și răniții, și au grijă de aceasta.”

Militarul ucrainean mai spune că nu a observat vreo schimbare de tactică a inamicului.

„Nu sunt schimbări majore. Ei continuă să atace. Dar sunt un pic mai calculați, nu mai atacă la fel de obraznic și prostește ca înainte - în picioare și fără echipamente de protecție. Acum, ei luptă ca la carte. Nu sunt schimbări tactice. Sunt lupte de stradă, în grupuri mici, asta-i tot.”

Forțele rusești susțin că ar controla aproape complet rutele de aprovizionare a militarilor ucraineni din Bahmut și că este doar o chestiune de timp până când orașul va cădea în mâinile Rusiei. Kievul a anunțat că Moscova își sporește efectivul militar în estul Ucrainei, trimițând contingente noi de recruți.

Experți militari afirmă că rezistența ucraineană din orașul Bahmut împiedică Moscova să captureze întreaga regiune Donețk din estul Ucrainei. Capturarea acestui oraș strategic ar oferi Rusiei o primă mare victorie, după mai bine de o jumătate de an. Dar, pe măsură ce se apropie primăvara, pământul se dezgheață, iar echipamente militare încep să se împotmolească în noroi. Este imposibil, practic, pentru coloanele de blindate să se deplaseze în astfel de condiții. Astfel, potrivit experților militari, linia frontului are șanse să se stabilizeze într-o oarecare măsură în următoarele câteva săptămâni.

XS
SM
MD
LG