Linkuri accesibilitate

Rusia își intensifică atacurile asupra infrastructurii civile ucrainene


Soldați ucraineni pe transportoare de luptă pentru trupele de infanterie în Novoselivka, la 17 septembrie 2022
Soldați ucraineni pe transportoare de luptă pentru trupele de infanterie în Novoselivka, la 17 septembrie 2022

Ministerul britanic al Apărării a anunțat că Rusia și-a intensificat și extins atacurile asupra infrastructurii civile ucrainene, după ce Moscova a suferit eșecuri pe câmpul de luptă în cadrul contraofensivei Kievului în estul și sudul țării.

„Pe măsură ce se confruntă cu eșecuri pe linia frontului, Rusia a extins probabil regiunile pe care este pregătită să le atace în încercarea de a submina direct moralul poporului și guvernului ucrainean", a declarat ministerul în actualizarea informațiilor din 18 septembrie.

Separat, Mark Milley, cel mai de seamă general american, a declarat că nu este clar cum ar putea reacționa Rusia la ultimele eșecuri de pe câmpul de luptă din Ucraina. „Războiul nu merge prea bine pentru Rusia în acest moment. Așa că este de datoria [trupelor americane] să mențină o stare de pregătire ridicată, de alertă", a declarat generalul de armată Mark Milley, șeful Statului Major Interarme, în fața reporterilor din Varșovia, după ce a vizitat o bază care găzduiește forțele americane din Polonia.

El a făcut aceste comentarii după ce armata ucraineană a înregistrat progrese dramatice în efortul său de recucerire a teritoriului ocupat de forțele rusești încă de la începutul războiului. Kievul a reluat controlul asupra a sute de orașe și sate din regiunea Harkov, în nord-estul țării, reușind în același timp progrese minore în sud, în apropiere de Herson.

La 17 septembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus într-un discurs video că autoritățile au găsit o groapă comună care conținea cadavrele mai multor soldați în Izium, unele dintre acestea având, în opinia sa, indicii de tortură. Președintele rus Vladimir Putin a minimalizat contraofensiva Ucrainei și a declarat că forțele sale vor răspunde mai energic, dacă trupele vor fi supuse unor presiuni suplimentare.

Pe frontul diplomatic, premierul canadian Justin Trudeau a declarat că țara sa este „fermă în sprijinul Ucrainei” și că va continua să ofere ajutor Kievului în timp ce se apără împotriva invaziei rusești. Trudeau se află la Londra pentru funeraliile reginei Elisabeta.

Pe câmpul de luptă, guvernatorul regional ucrainean Oleh Sinehubov a anunțat pe Telegram că Rusia a lovit Izium și un alt oraș recent eliberat, Ciuhuiv, cu artileria grea pe 18 septembrie, avariind clădiri rezidențiale și comerciale, unități de producție și stații de benzină.

XS
SM
MD
LG