Linkuri accesibilitate

Rusia își intensifică ofensiva în estul Ucrainei, războiul intră în a patra lună


Un obuz explodează lângă drumul care duce spre orașul Lisiceansk, în regiunea Donbas din estul Ucrainei, 23 mai 2022

Forțele rusești și-au intensificat asaltul asupra regiunii Luhansk din estul Ucrainei, pe 24 mai, în timp ce Moscova pare acum concentrată pe menținerea și extinderea câștigurilor sale în Donbas și în regiunile de sud.

În timp ce conflictul a intrat în cea de-a patra lună, președintele Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ucraineni că perioada următoare va fi dură, în special în Donbas. Zelenski a declarat în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos că Rusia a efectuat aproape 1.500 de lovituri cu rachete și peste 3.000 de atacuri aeriene împotriva Ucrainei în primele trei luni de război.

Serviciile secrete britanice au anunțat, în raportul său zilnic, pe 24 mai, că forțele rusești încearcă să încercuiască Severodonețk, dar își concentrează atacurile și asupra orașelor Lisiceansk și Rubejnoe din aceeași zonă. Raportul mai spune că forțele rusești au obținut unele succese în zonă după bombardamente intense cu artilerie, dar rezistența ucraineană este puternică, iar structura de comandă a forțelor Kievului își menține controlul asupra acestui segment al frontului.

Capturarea de către Rusia a orașului Severodonețk ar face ca întreaga regiune Luhansk să cadă sub ocupație rusă, se arată în raport.

„Următoarele săptămâni de război vor fi dificile și trebuie să fim conștienți de acest lucru”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său nocturn, după s-au raportat bombardamente intense în estul țării.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG