Linkuri accesibilitate

Rusia și-a dublat importurile de gaze naturale din Turkmenistan


Rusia și-a dublat importurile de gaze naturale din Turkmenistan în acest an, a declarat ambasadorul rus la Așgabat reporterilor. Rusia în acest an va cumpăra aproximativ 10 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale din Turkmenistan, aproape dublul cantității achiziționate în 2020, a spus ambasadorul Aleksandr Blohin, vineri, 24 decembrie.

Importurile relativ ieftine de gaze din Turkmenistan și din alte țări din Asia Centrală au permis Rusiei să-și sporească exporturile către Europa. Volumele din acest an au fost la egalitate cu perioada de dinainte de 2016, când Rusia a oprit importurile de gaze din Turkmenistan pe fondul disputelor privind prețurile.

Compania de stat rusă Gazprom a reluat achizițiile de gaz turkmen în 2019, când a semnat un contract pe cinci ani care prevedea livrări anuale de 5,5 miliarde de metri cubi. Rusia a fost odată principalul importator de gaz turkmen până când a fost înlocuit de China în 2010. Turkmenistanul exportă anual până la 40 de miliarde de metri cubi de gaz în China. Turkmenistanul deține a patra ca mărime rezerve cunoscute de gaze naturale din lume, dar are o infrastructură limitată pentru a-și exporta singur resursele energetice.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG