Linkuri accesibilitate

Rusia și Arabia Saudită, ținta primelor sancțiuni internaționale impuse de Marea Britanie în afara UE


Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi la Londra, cu puțin înainte de a fi ucis în consulatul saudit de la Istanbul, septembrie 2018.
Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi la Londra, cu puțin înainte de a fi ucis în consulatul saudit de la Istanbul, septembrie 2018.

Moscova a avertizat luni că va răspunde sancţiunilor „ostile'' anunţate de Londra împotriva a 49 de persoane şi organizaţii, dintre care 25 din Rusia, în cadrul unui nou mecanism de sancționare a încălcărilor drepturilor omului.

Rusia și Arabia Saudită sunt pentru moment țările cele mai vizate de noul sistem britanic de sancțiuni, sistem care pentru prima data -de decenii – nu se mai încadrează în politica externă a Uniunii Europene.

Ministerul de Externe de la Londra a publicat o „listă neagră” care include numele a 25 de ruşi implicaţi în moartea în detenţie, în 2009, a lui Serghei Magniţki, după ce a denunţat o amplă reţea de corupţie. Pe listă figurează şi 20 de saudiţi suspectaţi de implicare în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, în 2018, la Istanbul.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a salutat luni primele sancţiuni anunţate de Marea Britanie de la ieşirea sa din Uniunea Europeană . „Aceste sancţiuni marchează începutul unei noi ere pentru politica de sancţiuni britanică şi pentru cooperarea dintre democrațiile noastre” se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

XS
SM
MD
LG