Linkuri accesibilitate

Rusia și Belarus ar putea organiza noi manevre militare comune la începutul anului 2022


Președintele belarus Alexandr Lukașneka și omologul rus Vladimir Putin la Sankt Petersburg, Rusia, 29 decembrie 2021.
Președintele belarus Alexandr Lukașneka și omologul rus Vladimir Putin la Sankt Petersburg, Rusia, 29 decembrie 2021.

Președintele rus Vladimir Putin a salutat propunerea liderului de la Minsk, Alexandr Lukașenka ca Rusia și Belarus să organizeze anul viitor o nouă rundă de manevre militare comune.

Putin, care s-a întâlnit cu Lukașenka la Sankt Petersburg pe 29 decembrie, a spus că manevrele vor avea loc în februarie sau martie în Belarus.

Anunțul vine în timp ce Rusia a masat un număr impresionant de trupe și echipament militar în apropierea graniței cu Ucrainei, stârnind temeri că ar planifica o invazie. Unii oficiali ucraineni și-au exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea ataca și din nord, de pe teritoriul R. Belarus.

Rusia neagă că intenţionează să atace Ucraina, acuzând în schimb Kievul şi NATO de provocări.

Rusia desfășoară în mod regulat exerciții militare cu Belarus, ultimul de mare amploare fiind un „joc de război” din septembrie la care au participat 200.000 de militari.

Întâlnirea din 29 decembrie este doar cea mai recentă dintr-o serie de întrevederi pe care cei doi lideri autoritari le-au avut de la controversatele alegeri prezidențiale din Belarus, de anul trecut.

În ultimele săptămâni, Moscova a trimis în mod repetat bombardiere cu capacitate nucleară în patrulare peste Belarus. Pe 28 decembrie, avioanele de luptă rusești și bieloruse au patrulat împreună spațiul aerian al R. Belarus.

Luna trecută, Lukașenka a spus că țara sa ar fi dispusă să găzduiască arme nucleare rusești dacă NATO mută dkin Germania în Europa de Est echipamente americane similare.

La începutul lunii trecute, Putin și Lukașenka au aprobat o serie de acorduri privind adâncirea integrării dintre cele două țări, mai ales în plan economic.

Documentele se înscriu într-un plan vechi de zece ani de a crea o uniune statală, care însă nu a avansat în domeniul politic, Lukașenka fiind cel care mereu a oscilat între apropierea de Moscova și o politică de independență declarată față de Kremlin.

XS
SM
MD
LG