Linkuri accesibilitate

Rusia și Turcia vor „să deschidă o pagină nouă” în relațiile bilaterale


Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și președintele rus, Vladimir Putin la începerea discuțiilor de la Soci, Rusia, 5 august 2022.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și președintele rus, Vladimir Putin la începerea discuțiilor de la Soci, Rusia, 5 august 2022.

Președintele rus Vladimir Putin a mulțumit Turciei pentru medierea acordului care a permis reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră dar și pentru facilitarea tranzitului gazului rusesc spre Europa, prin conducta TurkStream.

„Partenerii europeni trebuie să fie recunoscători faţă de Turcia pentru că ea asigură tranzitul neîntrerupt al gazului rusesc", a spus preşedintele rus.

Înainte de începerea discuțiilor de la Soci cu președintele turc, Putin și-a exprimat speranța ca va fi semnat și un nou acord pentru întărirea cooperării economice bilaterale.

Erdogan, pe de altă parte, a declarat că va discuta cu omologul său rus în special despre evoluţiile din Siria, unde Turcia vrea să lanseze o operaţiune militară împotriva miliţiilor kurde pe care le consideră asociate Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

„Solidaritatea noastră în lupta împotriva terorismului este foarte importantă", a comentat Erdogan.

În conflictul din Siria, Turcia și Rusia susțin fronturi opuse, ceea ce nu le-a împiedicat să coopereze în alte dosare internaționale. Mai mult, deși membră NATO, Turcia s-a abținut să condamne deschis invazia rusă din Ucraina.

La Soci, Erdogan a spus că întrevederea sa cu Putin „va deschide o pagină nouă" în relaţiile bilaterale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG