Linkuri accesibilitate

Rusia și Ucraina se pregătesc pentru războiul de iarnă


Oamenii fac coadă la o fântână din oraș întrucât bombardamentele au afectat furnizarea de apă, Herson, 24 noiembrie 2022
Oamenii fac coadă la o fântână din oraș întrucât bombardamentele au afectat furnizarea de apă, Herson, 24 noiembrie 2022

Autoritățile ucrainene s-au străduit să reia serviciile esențiale în întreaga țară după ultimul val de atacuri rusești asupra infrastructurii. Ambele părți beligerante se pregătesc pentru sezonul de iarnă care se apropie.

O mare parte din orașul Herson - recent recucerit de forțele ucrainene de la ocupanții ruși - a rămas pe 27 noiembrie fără curent electric, în timp ce autoritățile se străduiau să repună rețeaua electrică în funcțiune. Oficialii spun că doar aproximativ 5% din gospodării au fost reconectate și primesc energie electrică.

Între timp, la Kiev, primarul Vitali Kliciko, criticat de președintele Volodimir Zelenski pentru că ar fi fost lent în restabilirea serviciilor, a afirmat într-un interviu publicat pe 27 noiembrie de cotidianul german de mare tiraj Bild că lucrările se desfășoară într-un ritm accelerat în capitală.

Anterior, Serhi Kovalenko, directorul operațional al YASNO, care furnizează energie Kievului, a declarat că situația din oraș s-a îmbunătățit, dar a rămas în continuare „destul de dificilă”. El a precizat că locuitorii Kievului ar trebui să aibă cel puțin patru ore de energie electrică pe zi.

Bombardamentele armatei ruse au continuat pe 27 noiembrie în mai multe regiuni din estul și sudul Ucrainei. Oficialii au declarat că ambele părți par să fie încetinite de ploaie și de drumurile noroioase, dar că apropierea temperaturilor mai scăzute ar putea pregăti terenul pentru reluarea acțiunilor.

Generalul Iarnă se pregătește să preia comanda

Institutul pentru Studiul Războiului, un influent grup de reflecție care a monitorizat îndeaproape evoluțiile războiului din Ucraina, susține că informațiile din zonele critice de pe linia frontului din estul și sudul Ucrainei, inclusiv din Svatove, Bahmut și Vuhledar, indică faptul că operațiunile de ambele părți „sunt în prezent îngreunate de ploile abundente și de noroaie".

„Anticipăm că temperaturile vor scădea în întreaga Ucraină în cursul săptămânii viitoare, ceea ce va duce probabil la înghețarea solului și va accelera ritmul luptelor pe măsură ce mobilitatea va crește de ambele părți”, susține Institutul în buletinul său de informații actualizat periodic.

„Nu este clar dacă vreuna dintre părți plănuiește sau se pregătește în mod activ să reia operațiunile majore de ofensivă sau contraofensivă în acel moment, dar factorii meteorologici care au împiedicat astfel de operațiuni vor începe să dispară.”

Înainte de catastrofa umanitară

Guvernatorul regiunii Herson, Iaroslav Ianușevici, a declarat pe 27 noiembrie pe canalul său Telegram că forțele rusești au bombardat regiunea din sudul Ucrainei de peste 50 de ori în acest weekend. Ianușevici a acuzat Rusia de terorism și că vizează civili, raportând că o persoană a murit și două au fost rănite în bombardamente.

Viața în orașul Herson rămâne, în mare măsură, dificilă, spune coordonatorul rezident al ONU, Denise Brown. Ea a afirmat, pentru AP, că civilii continuă să părăsească zona în număr mare.

Reprezentanta ONU spune că amploarea distrugerilor este catastrofală și că, de asemenea, necesarul pentru supraviețuire în oraș și în oblast este imens. Ea a adăugat că echipele ONU transportă în zonă alimente, apă, medicamente, pături și saltele. „Timpul este esențial, bineînțeles, înainte de a deveni o catastrofă absolută", a declarat Brown, citată.

În estul regiunii Donețk, cinci persoane au fost ucise în bombardamentele din ultima zi, potrivit guvernatorului Pavlo Kirilenko. Bombardamente în timpul nopții au fost raportate de oficialii regionali în zonele Zaporojie și Dnipropetrovsk, la vest. Guvernatorul din Harkov, Oleh Siniehubov, a declarat că o persoană a fost ucisă și trei rănite în regiunea de nord-est.

XS
SM
MD
LG