Linkuri accesibilitate

Rusia a înregistrat o obiecție preliminară la cazul de genocid intentat de Ucraina la Tribunalul ONU


Rusia a înaintat o obiecție preliminară la un caz de genocid intentat de Ucraina împotriva Rusiei, a anunțat Curtea Internațională de Justiție (CIJ) la 6 octombrie. Cea mai înaltă instanță a ONU a precizat pe Twitter că a primit documentul la 3 octombrie.

Moscova a susținut într-o scrisoare adresată Curții mai înainte, în prima jumătate a acestui an, că instanța - cea mai înaltă din cadrul ONU pentru disputele dintre state - nu are jurisdicție în acest caz, deoarece Convenția privind genocidul nu reglementează utilizarea forței între state. Părțile pot depune obiecții preliminare la CIJ dacă consideră că instanța nu are jurisdicție.

Ucraina a depus plângerea în martie, afirmând că justificarea declarată de Moscova pentru invazie - că acționează pentru a preveni un genocid în estul Ucrainei - este nefondată. Ucraina a argumentat că nu a existat nicio amenințare de genocid în estul Ucrainei și că Convenția ONU privind genocidul din 1948, pe care ambele țări au semnat-o, nu permite o invazie pentru a preveni o altă invazie.

Ulterior, judecătorii CIJ au ordonat Rusiei să oprească invazia cât timp analizează temeinicia cererii Ucrainei. Kremlinul a respins acest ordin, spunând că ambele părți trebuiau să fie de acord să pună capăt ostilităților pentru ca hotărârea să fie pusă în aplicare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG