Linkuri accesibilitate

Rusia a bombardat din nou infrastructura vitală din mai multe orașe ucrainene


Dnipro, 14 ianuarie 2023.
Dnipro, 14 ianuarie 2023.

15 persoane au fost salvate de sub ruinele unui bloc de locuințe de 9 etaje din orașul Dnipro din estul Ucrainei care fusese lovit de o rachetă rusească sâmbătă după amiază, într-un nou val de bombardamente lansate de armata rusă asupra mai multor orașe din Ucraina, relatează BBC.

BBC îl citează pe șeful administrației prezidențiale de la Kiev Kirilo Timoșenko, care a spus că 10 persoane, între care doi copii, au fost rănite în atac.

În urma acestui nou atac, șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba a cerut statelor care fac parte din G7 și din Uniunea Europeană să impună fără întârziere sancțiunile propuse de Ucraina contra industriei de apărare a Rusiei

Sâmbătă dimineață mai multe explozii au zguduit capitala ucraineană și câteva minute mai târziu a fost declanșată alarma aeriană în timp ce în oraș avea loc un atac cu rachete, a căror țintă era infrastructura civilă a orașului, a spus pe Telegram șeful administrației prezidențiale ucrainene, Kiril Timoșenko, citat de Associated Press.

A fost lovit un obiectiv de infrastructură neidentificat, iar serviciile de urgență lucrau la fața locului, potrivit administrației militare a orașului.

Au fost auzite explozii în cartierul Dnipropetrovski al orașului, a spus primarul de la Kiev Vitali Kliciko, care a adăugat că fragmente dintr-o rachetă au căzut peste o zonă nelocuită din cartierul Holossivski, unde o clădire a luat foc. Nu au fost înregistrate victime până acum.

Nu a fost clar imediat dacă au fost țintite mai multe instalații, sau doar obiectivul care a fost lovit. Capitala Ucrainei nu mai fusese bombardată cu rachete din noaptea Anului Nou, pe 1 ianuarie.

18 case au fost distruse în regiunea Kiev, a anunțat guvernatorul regional Oleksii Kuleba pe Telegram, adăugând că nu a fost înregistrate victime și că un incendiu a fost stins la o instalație de infrastructură civilă.

Mai devreme sâmbătă, două rachete rusești S-300 au lovit zona industrială a Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, potrivit guvernatorului regional Oleg Sîniehubov, care a precizat că nu au fost victime și a adăugat că e posibil ca aprovizionarea cu electricitate a orașului și a localităților din împrejurimi să fie oprită din motive de securitate.

Atacurile de sâmbătă vin după relatările contradictorii despre soarta orașului minier de sare Soledar din estul Ucrainei. Rusia susține că forțele sale au capturat orașul, ceea ce dacă ar fi adevărat ar marca o rară victorie a Kremlinului după o serie de înfrângeri umilitoare pe câmpul de luptă.

Dar autoritățile de la Kiev și președintele Volodimir Zelenski au negat afirmația Moscovei, spunând că bătălia pentru Soledar continuă.

Potrivit agenției Associated Press, Moscova consideră capturarea orașului Soledar și a celui învecinat Bahmut un element cheie pentru capturarea întregii provincii industriale Donbas, alcătuită din regiunile Donețk și Luhansk, și o modalitate de a nimici cele mai bune trupe ucrainene și a preveni ca ele să lanseze contra-ofensive în alte părți.

Dar, observă Associated Press, asta e o armă cu două tăișuri, după ce Kievul a afirmat că apărarea celor două orașe estice a ajutat la blocarea trupelor ruse în regiune. Oficialitățile și analiștii occidentali spun că importanța celor două orașe e mai mult simbolică, decât strategică.

Între timp, guvernatorul regiunii Cerkasî din centrul Ucrainei a avertizat că Rusia ar putea lansa un atac masiv cu rachete sâmbătă și le-a cerut locuitorilor din zonă să se adăpostească, relatează Reuters.

Separat, guvernatorul regiunii sudice Nikolaev a spus că 17 bombardiere Tupolev au decolat de la bazele lor, o declarație care vine după ce loviturile aeriene rusești au lovit sâmbătă infrastructura vitală de la Kiev și Harkov.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG