Linkuri accesibilitate

Rusia a făcut proba „tribalismului geopolitic” în care se complace în ultima vreme (Dorin Popescu/spotmedia.ro)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei de la București.

Un articol publicat pe site-ul ziare.com sub semnătura lui Alin Gavreliuc amintește că se împlinesc optzeci de ani de la cedarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord, mai apoi și a unei părți din Transilvania și Dobrogea. Autorul spune că mai toate popoarele „sunt selective în memoria lor istorică”, preferând „grila apreciativă”, dar la români „ponderea spiritului necritic e uneori descurajantă, spre deosebire de alții, care au reușit în mai mare măsură să își asume compromisurile, cedările și eșecurile”. Nu trebuie uitat că nu s-a tras niciun foc de armă în apărarea acestor teritorii pierdute de România în 1940, în timp ce Polonia și Finlanda au trecut și ele prin situații grele, dar nu au cedat. „Așadar, astăzi, scrie Alin Gavreliuc, într-o tăcere aproape deplină, se împlinesc 80 de ani de la acest început al sfârșitului României Mari. Mare nu doar teritorial, ci și ca proiect al amenajării celei mai frumoase speranțe pe care am reușit vreodată să o îngemănăm”.

Nu poartă măști și nici nu respectă măsuri de distanțare fizică, însă cred că rugăciunile lor le dau putere și îi ajută să țină departe inclusiv Covid-19

G4Media informează despre procesiunea religioasă la care iau parte, de câteva zile, zeci de credincioși ortodocși adepți ai Mitropoliei Chișinăului. „Drumul Crucii” are un traseu de aproximativ 33 de kilometri, care străbate Republica Moldova de la nord la sud. „Oamenii poartă cruci, icoane și steaguri bisericești. (…) Nu poartă măști și nici nu respectă măsuri de distanțare fizică, însă cred că rugăciunile lor le dau putere și îi ajută să țină departe inclusiv Covid-19”. Sunt escortați de poliție, deși încă nu sunt permise adunările publice. Credincioșii, care țin de Mitropolia subordonată Patriarhiei Moscovei, au răspuns întrebărilor reporterilor spunând că nu sunt câini să poarte botnițe (măști) și că nu cred în medici, ci numai în Dumnezeu. G4Media adaugă că Moldova are una din cele mai mari rate ale mortalității din cauza noului coronavirus din întreaga Europă, raportat la numărul populației.

Judecând după parada militară de la Moscova, din 24 iunie, care a aniversat cu întârziere Ziua Victoriei din cel de-al doilea război mondial, Rusia a făcut, consideră Dorin Popescu (spotmedia.ro) proba „tribalismului geopolitic” în care se complace în ultima vreme. „Mai ieri, Moscova fremăta în așteptarea lui Trump și Macron, propunea formate privilegiate/restrânse de negociere a noii ordini globale(…) Astăzi, Putin își împarte nostalgic bezele, în Piața Roșie, cu baroni de cătun, cu țari de carton în țările lor, cu proscriși și exilați. Mitologia sovietică mai convinge doar la Tiraspol, Comrat, Cahul, Suhumi, Ținvali, Banja Luka, cel mult Minsk”. Practic, „Liderul de la Kremlin nu mai este frecventabil de facto în marile capitale ale lumii, nu mai este de bon ton poza cu Vladimir, aceasta este noutatea relevantă a ultimelor luni”. În același timp, arată comentatorul, nici Europa nu mai este aceeași. „S-a contaminat și ea de tribalisme, de irelevanță, de mituri, de fake. Pe slăbiciunile acesteia mizează astăzi discursul izolaționist și neoimperialist al Moscovei”.

A făcut oarecare vâlvă interviul transmis de postul Realitatea Plus cu fostul lider social-democrat Liviu Dragnea, aflat în închisoarea Rahova. Condamnatul nu are dreptul să ia legătura cu mass media și nu se știe cum a ajuns fosta sa consilieră Anca Alexandrescu să îl înregistreze timp de două ore (Dragnea avea și căști și tot ce trebuie). Conducerea Penitenciarului spune că nu a dat niciun fel de aprobare. Urmează o anchetă a Ministerului de justiție. Dan Tăpălagă scrie pe acest subiect pe G4Media.

XS
SM
MD
LG