Linkuri accesibilitate

Rusia a lansat un atac „masiv” cu drone asupra regiunii Dnipropetrovsk


Militarii ucraineni trag cu un obuzier autopropulsat polonez Krab spre pozițiile rusești, pe linia frontului din regiunea Donețk, 8 noiembrie 2022

Rusia a lansat mai multe drone sinucigașe asupra regiunii ucrainene sud-estice Dnipropetrovsk la începutul zilei de 9 noiembrie, rănind oameni și distrugând instalații civile, a declarat șeful administrației militare regionale, în timp ce lupte grele erau în desfășurare în estul regiunii Donețk și în sud.

„Ocupanții au atacat intens zona cu drone-kamikaze. Apărarea noastră aeriană a distrus cinci muniții de baraj (drone). De asemenea, au atacat cu drone orașul Dnipro, vizând o întreprindere de logistică militară. Patru angajați au fost răniți, trei dintre ei se află în stare gravă la spital” , a declarat guvernatorul Valentin Reznicenko.

Ce sunt dronele kamikaze/sinucigașe

  • Dronele Shahed-136 de producție iraniană au fost folosite de Rusia pentru prima dată în războiul din Ucraina în septembrie 2022.
  • Sunt cunoscute drept drone kamikaze, sau sinucigașe. Analogia mai corectă este cu o rachetă mică de croazieră, cu o capacitate distructivă relativ limitată.
  • Au o sarcină utilă de 50 kg de explozibil. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Rusia ar fi cumpărat 2.400 astfel de drone.
  • Dronele Shahed-136 „sunt greu de interceptat în mod constant”, dar viteza lor este mică în comparație cu a rachetelor de croazieră, ceea ce înseamnă că apărarea aeriană „va avea întotdeauna o șansă”. (Justin Bronk, expert militar, Institutul RUSI, Londra)
  • Folosirea dronelor kamikaze pare să confirme speculațiile că Rusia nu mai are multe rachete ghidate.
  • Potrivit unei evaluări ucrainene (14 octombrie 2022), Moscova și-a epuizat aproximativ două treimi din stocuri. Ar fi rămas cu numai 124 din 900 de rachete Iskander cu rază medie de acțiune.
  • Dronele kamikaze/sinucigașe sunt mai eficiente împotriva unor ținte statice precum infrastructura energetică și de comunicații, decât împotriva armatelor în mișcare. (The Guardian, 17 octombrie 2022)

Forțele ruse au bombardat, de asemenea, districtul Nikopol din regiune cu rachete Grad și artilerie grea. Reznicenko spune că bombardamentele au avariat locuințe, o fabrică și o linie de înaltă tensiune, însă nu s-au înregistrat răniți.

Atacul a dus la declanșarea unui incendiu extins pe mai mult de 3000 de metri pătrați, dar a fost deja stins, a precizat Reznicenko.

Armata rusă bombardează în mod regulat regiunea Dnipropetrovsk, în special districtele Nikopol, Krivorizki și Sinelnik, cu diferite tipuri de arme.

„Nu vom ceda nimic!”

La Kiev, președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina nu va „ceda niciun centimetru din pământul nostru” din Donețk, unde au loc lupte grele, și a mulțumit trupelor ucrainene care mențin poziții în regiunea Donbas.

Epicentrul bătăliei pentru regiunea industrială Donețk se află în jurul orașelor Bahmut, Soledar și Avdiivka.

„Activitatea ocupanților rămâne la un nivel extrem de ridicat - zeci de atacuri în fiecare zi”, a declarat Zelenskiy în discursul său video nocturn de la sfârșitul zilei de 8 noiembrie. Președintele Ucrainei spune că, deși armata rusă înregistrează multe pierderi, „ordinul rămâne același - să avanseze spre granița administrativă a regiunii Donețk. Nu vom ceda nici măcar un centimetru din teritoriul nostru”, a spus el.

Donețk este una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia a anunțat că le anexează oficial în septembrie, în urma unor referendumuri considerate ca fiind false de către Kiev și aliații săi occidentali.

Luptând pe trei fronturi

În acea regiune armata ucraineană și forțele separatiste susținute de Rusia poartă lupte încă din 2014, adică din anul în care Rusia a anexat ilegal Crimeea din sud.

Lupte aprige se desfășurau, de asemenea, la marginea orașului Snihurivka, în sudul regiunii Nikolaev, potrivit lui Iuri Barabashov, primarul orașului numit de Rusia, citat de agenția rusă de presă RIA.

Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației instalate de Rusia în regiunea Herson (sud), a declarat pe serviciul de mesagerie Telegram că forțele ucrainene au încercat să avanseze pe trei fronturi, inclusiv Snihurivka.

Vitali Kim, guvernatorul ucrainean al regiunii Nikolaev, citând interceptări ale mesajelor schimbate de trupele rusești, sugera că forțele ucrainene i-au împins deja pe ruși afară din zonă. „Trupele rusești se plâng că au fost deja alungate de acolo”, a declarat Kim într-o declarație pe canalul său Telegram. Informația nu a putut fi verificată deocamdată din surse independente.

Armata ucraineană susține că a distrus două depozite de muniții rusești în sudul Ucrainei pe 8 noiembrie, unul în Snihurivka și unul în Kostromka, în regiunea vecină Kherson.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG