Linkuri accesibilitate

Rusia a plasat mii de copii ucraineni în tabere de reeducare (raport)


Raportul precizează că unii dintre copiii luați din Ucraina au fost dați spre adopție unor familii rusești sau au fost plasați în centre de plasament în Rusia.
Raportul precizează că unii dintre copiii luați din Ucraina au fost dați spre adopție unor familii rusești sau au fost plasați în centre de plasament în Rusia.

Cercetătorii americani susțin că Rusia a deportat mii de copii ucraineni într-o rețea de locații din zonele ocupate de Rusia în Ucraina și în Rusia, al cărei principal obiectiv este de a-i „reeduca” pe copii pentru a-i face pro-ruși.

Într-un raport publicat pe 14 februarie se afirmă că echipele de investigatori au identificat 43 de tabere și alte facilități în care au fost reținuți cel puțin 6.000 de copii ucraineni.

„Scopul principal al unităților de educație din taberele pe care le-am identificat pare a fi reeducarea politică”, a afirmat Nathaniel Raymond, unul dintre cercetători, la o întâlnire cu jurnaliștii.

Raportul oferă, de asemenea, dovezi ale eforturilor guvernului rus de a întrerupe comunicarea dintre copii și rudele lor din Ucraina și de a împiedica întoarcerea copiilor în Ucraina. Unele dintre tabere se află la mii de kilometri distanță de casele copiilor.

Printre copii se numără orfani și alții care se aflau în grija instituțiilor de stat ucrainene înainte ca Rusia să își lanseze invazia la scară largă, în urmă cu aproape un an. De asemenea, pe listă se regăsesc și copii cu părinți sau cu tutelă familială clară și cei a căror custodie era neclară sau incertă din cauza războiului.

Raportul precizează că unii copii deportați din Ucraina au fost plasați în vederea adopției de către familii rusești sau mutați în centre de plasament în Rusia.

Raportul a fost realizat de Laboratorul de cercetare umanitară al Școlii de sănătate publică a Universității Yale, ca parte a unui proiect susținut de Departamentul de Stat care a examinat încălcările drepturilor omului și crimele de război presupuse a fi comise de Rusia.

„Faptul că este vorba de transferuri și deportări de copii este de neconceput după orice standard”, a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat de presă.

Deportare și îndoctrinare

Departamentul de Stat a declarat că transferul și deportarea ilegală a persoanelor protejate reprezintă o încălcare gravă a celei de-a patra Convenții de la Geneva privind protecția civililor și constituie o crimă de război.

Oficialii americani au cerut Rusiei să oprească imediat transferurile și deportările forțate și să înapoieze copiii familiilor lor sau tutorilor legali. De asemenea, au solicitat Rusiei să furnizeze liste de înregistrare a copiilor strămutați și deportați și să permită accesul observatorilor independenți externi la aceste facilități.

Într-un dialog cu Europa Liberă, Jasminka Jumhur, unul din cei trei membri ai Comisiei ONU și Avocata Poporului din Bosnia Herțegovina, cu mai mult de trei decenii de experiență în domeniile justiției, drepturilor omului și relațiilor internaționale, spunea pe 23 ianuarie, că în Ucraina au descoperit o gamă „foarte largă” de crime.

„Când vorbim despre copii, ei au fost răniți sau uciși cu arme de foc. Au fost molestați sexual. Am înregistrat încălcarea drepturilor copiilor plasați în cămine pentru copii abandonați”, a spus Jumhur, adăugând că membrii Comisiei ONU au primit informații despre copii ucraineni trimiși în Rusia, în ciuda faptului că „în multe cazuri” părinții lor biologici se aflau încă în Ucraina.

Cel mai tânăr copil identificat în programul rusesc de strămutări și deportări are doar 4 luni, iar unele tabere au oferit pregătire militară unor copii de doar 14 ani, afirmă cercetătorul Nathaniel Raymond de la Yale. Cercetătorii nu au găsit dovezi că acești copii au fost desfășurați în unitățile angajate în luptă, a adăugat el.

Uniunea Europeană și mai multe organizații neguvernamentale au acuzat Rusia de violare a drepturilor omului, între care aplicarea torturii, abuzuri, viol, și alte forme de violență, precum și atacuri contra infrastructurii civile și energetice de la începerea invaziei Kremlinului în Ucraina în februarie 2022.

În ciuda dovezilor din ce în ce mai multe, Moscova a negat vehement acuzațiile și a solicitat organismelor internaționale să ancheteze crimele despre care spune că au fost comise contra prizonierilor de război din Ucraina.

XS
SM
MD
LG