Linkuri accesibilitate

Rusia a transferat sumele restante pentru pensionarii din regiunea transnistreană


Imagine generică
Imagine generică

Moscova a transferat regiunii separatiste transnistrene banii restanți pentru suplimentele la pensii pe care Rusia s-a angajat să le plătească lunar. Suplimentul, în valoare de 9 dolari pentru un pensionar, nu a mai fost achitat din luna iunie. Pensionarii urmează să ridice toată suma odată, împreună cu pensia din luna decembrie. Site-ul liderului transnistrean Vadim Krasnoselski anunță că în regiune sunt peste 146 de mii de pensionari, iar suplimentul este de 150 de ruble. Calculele arată că suma restantă transferată de Rusia s-ar ridica la puțin peste 1 milion 360 de mii de dolari.

„Susținerea acordată de Rusia este foarte importantă pentru pensionarii transnistreni. Ei o așteaptă”, a declarat Krasnoselski. Rusia nu oferă alte ajutoare directe regiunii transnistrene. Aceasta deține însă mai multe întreprinderi strategice care completează bugetul regiunii separatiste, iar livrările de gaze rusești nu sunt achitate de Tiraspol. Plățile colectate pentru gaze ajung într-un fond de unde se plătesc pensii și salarii, iar datoria, care se ridică deja la 8 miliarde de dolari, rămâne pe seama companiei Moldova-Gaz.

Recent, noul guvern de la Chişinău, instalat de Partidul Socialiștilor cu susținerea Partidului Democrat, a anunțat că negociază cu Moscova acordarea unui credit de 500 milioane de dolari, intenție criticată de opoziție și de societatea civilă. Un credit de aceeași valoare a fost promis de Moscova în 2009, când la putere era Partidul Comuniștilor, însă banii nu au ajuns niciodată în Republica Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG