Linkuri accesibilitate

Rusia amână „referendumurile” în regiunile ucrainene ocupate


Militari ucraineni la intrarea în localitatea recent eliberată Șevcenkovo, regiunea Harkov, Ucraina. Fotografie difuzată la 10 septembrie 2022

În regiunile ocupate ale Ucrainei, Rusia a decis să amâne organizarea de „referendumuri” privind anexarea lor de către Moscova, în urma unor eșecuri militare, a relatat Meduza, citând surse anonime apropiate Kremlinului.

Moscova nu a anunțat o dată anume pentru organizarea „referendumurilor”, dar Andrei Turchak, membru al partidului de guvernământ Rusia Unită, sugerează organizarea acestora pe 4 noiembrie, pentru a coincide cu sărbătoarea rusă a „Unității Naționale”. Moscova merge așadar mai departe cu planurile de a organiza „referendumuri” privind aderarea la Rusia în regiunile ocupate Luhansk, Donețk, Harkov, Herson și Zaporojie.

Ucraina a lansat o contraofensivă în nord-est și sud-est, alungând forțele rusești din cea mai mare parte a Harkovului, recâștigând, în același timp, teritoriile din regiunile Donețk și Herson. Kremlinul și-a rechemat strategii politici din regiunile Harkov și Zaporojie pe fondul contraofensivei ucrainene, a relatat Meduza citând surse care vor să-și păstreze anonimatul.

Rusia se aștepta să captureze Kievul în câteva zile de la lansarea invaziei sale masive și neprovocate din 24 februarie și inițial intenționa să organizeze „referendumuri” în aprilie, susține Meduza. Cu toate acestea, rezistența dură a ucrainenilor a amânat această dată-țintă mai întâi în septembrie și, apoi, în noiembrie. Acum a fost din nou amânată pe termen nedefinit. Ucraina și aliații săi occidentali au declarat că nu vor recunoaște niciun „referendum” în regiunile ocupate de Rusia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG