Linkuri accesibilitate

Rusia amenință Lituania cu „represalii” după blocarea tranzitului spre Kaliningrad


Nodul feroviar din Kaliningrad
Nodul feroviar din Kaliningrad

Rusia l-a convocat pe trimisul Uniunii Europene la Moscova pentru a protesta „ferm” față de noile restricții impuse tranzitului de mărfuri spre exclava Kaliningrad prin teritoriul Lituaniei, membră a UE, amenințând totodată cu „represalii” statul baltic care este și membru al NATO.

Ministerul de Externe de la Moscova a declarat pe 21 iunie că ambasadorul UE la Moscova, Markus Ederer, a fost informat cu privire la „inadmisibilitatea unor astfel de acțiuni” și a avertizat că „vor urma represalii” dacă restricțiile nu vor fi eliminate imediat.

Kaliningrad se află între Lituania și Polonia, unde râul Pregolea se varsă în Marea Baltică, și are aproximativ o jumătate de milion de locuitori. Oficialii lituanieni au declarat că au impus restricțiile începând cu 20 iunie, într-un efort de consolidare a măsurilor punitive care au urmat invaziei Rusiei în Ucraina din 24 februarie.

Ederer a reiterat această poziție după întâlnirea de la Moscova, spunând că „Lituania nu ia măsuri unilaterale, ci pune în aplicare sancțiunile UE”. El a adăugat că nu există nicio blocadă a Kaliningradului, deoarece tranzitul de bunuri care nu sunt supuse sancțiunilor UE către exclavă continuă.

Între timp, Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a zburat marți spre exclava de la Marea Baltică, privată acum de multe importuri vitale din Rusia din cauza embargoului european. Patrușev a spus că „Rusia va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile”. „În scurt timp, vom reacționa cu măsuri adecvate. Populația Lituaniei va resimți consecințele negative”, a amenințat Patrușev.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat decizia Lituaniei drept „fără precedent” și „ilegală”, adăugând că situația necesită o „analiză aprofundată” înainte de a se putea lua vreo măsură răspuns.

Potrivit guvernatorului regiunii Kaliningrad, Anton Alikhanov, aproximativ 50% din mărfurile transportate pe cale ferată între Kaliningrad și alte regiuni rusești, inclusiv cărbunele, metalele, materialele de construcții și tehnologa avansată, vor intra sub incidența embargoului UE.

XS
SM
MD
LG