Linkuri accesibilitate

Rusia a anulat concertul unui dirijor care a criticat războiul din Ucraina


Vasili Sinaiski, pe când era director la Bolshoi, 21 septembrie 2011
Vasili Sinaiski, pe când era director la Bolshoi, 21 septembrie 2011

O filarmonică rusă a anulat un concert condus de un dirijor critic față de războiul din Ucraina, invocând probleme de "sănătate", a anunțat presa locală.

Vasili Sinaiski, care a postat o declarație la 28 februarie în care a calificat războiul drept „josnic”, urma să conducă concertul Akademiceskaia Filarmonia din Sankt Petersburg pe 4 iunie.

Filarmonica s-a confruntat cu apeluri de anulare a concertului din cauza opoziției vehemente a lui Sinaiski cu privire la război, a relatat RBC.

Sinaiski nu a făcut până acum niciun comentariu în legătură cu această informație.

În postarea sa din 28 februarie, Sinaiski îi critica pe muzicienii din Rusia pentru că nu și-au exprimat opiniile cu privire la război.

Dirijorul, al cărui bunic matern a fost ucrainean, a declarat că și-a petrecut o mare parte din copilărie în regiunea Kiev și „chiar și atunci... a putut simți dragostea ucrainenilor pentru patria lor, cum se străduiau să facă totul pentru ca aceasta să înflorească”.

El a spus că adevărul nu este „de partea” Rusiei în acest război.

„Celor care au început toate acestea le-ar prinde bine să asculte imnul național ucrainean. Ce melodie pură, puternică și luminoasă, care arată atât de bine caracterul acestei națiuni”, a spus el.

Sinaiski, în vârstă de 75 de ani, a fost director muzical și dirijor șef la Bolshoi, cea mai importantă scenă lirică din Rusia, din 2010 până în 2013, când a demisionat în mod neașteptat.

În prezent, el este dirijor șef al Filarmonicii Janacek din Ostrava, în Republica Cehă.

XS
SM
MD
LG