Linkuri accesibilitate

Rusia anunță că va amplasa arme nucleare tactice în Belarus


Președintele Vladimir Putin îl întâmpină pe Alexandr Lukașenko, în cadrul unei vizite a liderului belarus la Moscova, decembrie, 2018
Președintele Vladimir Putin îl întâmpină pe Alexandr Lukașenko, în cadrul unei vizite a liderului belarus la Moscova, decembrie, 2018

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Moscova a ajuns la un acord pentru a amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului, țară care se învecinează atât cu Rusia, cât și cu Ucraina.

Putin spune că nu este „nimic neobișnuit” în această mișcare și că nu a încălcat tratatele existente de neproliferare nucleară.

„Am convenit cu Aleksandr Lukașenko că vom plasa arme nucleare tactice în Belarus fără a încălca regimul de neproliferare”, a declarat liderul rus, citat de agenția de presă TASS.

„Nici aici nu este nimic neobișnuit: în primul rând, Statele Unite au făcut asta de zeci de ani. Ei și-au desfășurat armele nucleare tactice pe teritoriul țărilor aliate”, a spus Putin.

Putin a adăugat că Rusia construiește o unitate de depozitare în Belarus și că Moscova nu va transfera controlul armelor autorităților de la Minsk.

Casa Albă spune că este la curent cu anunțul lui Putin și că monitorizează situația. De asemenea, aceasta nu vede niciun motiv imediat pentru a-și ajusta poziția nucleară și nici vreun indiciu că Rusia se pregătește să folosească astfel de arme.

Tratatul de neproliferare nucleară (TNP) este un pact de referință menit să prevină răspândirea armelor nucleare și a tehnologiei armelor, semnat de peste 190 de țări și intrat în vigoare în 1970.

Putin a amenințat, pe 25 martie, că va trimite muniție cu uraniu sărăcit în luptele sale militare din Ucraina, dacă Occidentul trimite astfel de muniții la Kiev. Un oficial britanic a sugerat recent că Londra ar putea face acest lucru.

„Rusia, desigur, are cu ce să răspundă. Fără exagerare, avem sute de mii de astfel de obuze. Nu le-am folosit încă”, a declarat Putin pentru televiziunea rusă.

Armatele folosesc muniții cu uraniu sărăcit pentru capacitatea lor de perforare a blindajului în luptele împotriva tancurilor și vehiculelor blindate.

XS
SM
MD
LG