Linkuri accesibilitate

Rusia are mai multe rachete SSC-8 decât s-a crezut


Imagine generică
Imagine generică

Staționate pe baze mobile, rachetele ar putea amenința multe orașe europene.

Rusia ar avea mai multe rachete SSC-8 decât s-a știut până acum și care ar fi amplasate în mai multe poligoane, relatează ediția de duminică (FAZ) a cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ar fi vorba de cel puțin 64 de rachete care, potrivit NATO, încalcă prevederile acordului privind eliminarea rachetelor nucleare cu rază medie de acțiune (INF), semnat în 1987 de Statele Unite și Uniunea Sovietică. Un tratat din care Statele Unite au anunțat să că se retrag săptămâna trecută, acuzând Rusia că îl încalcă de mulți ani. O acuzație susținută de NATO.

Până acum, Statele Unite vorbeau despre 24 de rachete SSC–8 care ar încălca tratatul din 1987. Frankfurter Allgemeine Zeitung citează însă un înalt funcționar din serviciile occidentale de informații care susține că rachetele sunt în dotarea a patru batalioane: un batalion de antrenament la situl de testare a rachetelor de la Kapustin Yar din sudul Rusiei, altul în Kamîşlov, la est de Ekaterinburg, plus cele de la Mozdok din Osetia de Nord şi de la Şuia, lângă Moscova.

Fiecare dintre cele patru batalioane au patru lansatoare mobile cu câte patru rachete, susține sursa anonimă, citată de FAZ. Ceea înseamnă că Rusia are cel puţin 64 de rachete SSC-8 care pot fi armate fie cu focoase convenţionale fie cu unele nucleare.

Rachetele au o rază de acțiune de până la 2.350 de kilometri dacă sunt armate cu un focos nuclear. Transportând un focos convenţional de 500 de kilograme, raza de acţiune este de aproximativ 2.000 de kilometri, precizează cotidianul german.

Rachetele, în poziţiile lor actuale, amenință estul şi nordul Europei...

Ceea ce aduce multe orașe europene în raza lor de acțiune. FAZ precizează că rachetele, în poziţiile lor actuale, amenință estul şi nordul Europei; dacă ar fi mutate (fiind instalate pe baze mobile), întreaga Europă ar putea fi în raza lor de acţiune cu excepţia Portugaliei.

Tratatul INF dintre Washington şi Moscova interzice dezvoltarea şi deţinerea de rachete nucleare sau de croazieră cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri.

Statele Unite acuză de ani de zile Rusia că rachetele SSC-8 încalcă acest tratat, lucru respins categoric de Moscova până în 2017 când Washingtonul a publicat dovezi privind existența noului tip de rachete.

Rusia susţine în continuare însă că sistemele sale de arme au o rază de acţiune „de numai” 480 de kilometri.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG