Linkuri accesibilitate

Aliații decid dacă vor acorda mai mult ajutor Ucrainei, în timp ce Rusia atacă Kievul cu drone


Soldați ucraineni trag cu un obuzier asupra forțelor invadatoare ale Rusiei pe linia frontului în apropiere de Bakhmut, la 19 aprilie.
Soldați ucraineni trag cu un obuzier asupra forțelor invadatoare ale Rusiei pe linia frontului în apropiere de Bakhmut, la 19 aprilie.

Rusia și-a continuat ofensiva în orașul Bahmut din estul țării, în ciuda pierderilor grele suferite, a declarat armata ucraineană la 21 aprilie.

De asemenea, regiunile Kiev și Poltava au fost ținta mai multor atacuri cu drone care le-au avariat infrastructura. Apărarea aeriană ucraineană a detectat și doborât opt drone Shahed de fabricație iraniană deasupra Kievului în cursul nopții, a declarat administrația militară a capitalei la începutul zilei de 21 aprilie.

„După o acalmie de 25 de zile, capitala Ucrainei a suferit un nou atac aerian din partea inamicului.... Aproximativ opt drone inamice au fost detectate și doborâte”, a declarat Serhi Popko, șeful administrației militare din Kiev, pe Telegram, adăugând că, potrivit informațiilor inițiale, nu s-ar înregistra victime sau pagube majore.

În regiunea estică Poltava, un atac cu drone rusești a avariat infrastructura civilă, a declarat Dmitro Lunin, guvernatorul militar al regiunii, pe Telegram.

„Am fost informați că s-au înregistrat avarii la infrastructura civilă. Salvatorii lucrează pentru a controla incendiul. Conform datelor preliminare, nu există victime", a declarat Lunin.

În regiunea estică Donețk, luptele au făcut ravagii pe frontul Bahmut-Avdiivka-Mariinka, pe care forțele rusești încearcă fără succes să îl străpungă de mai multe luni, a anunțat Statul Major General al forțelor armate ucrainene în buletinul său zilnic.

„Inamicul, cu prețul unor pierderi grele, continuă să își concentreze principalele eforturi în desfășurarea de acțiuni ofensive în direcțiile Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka", a precizat armata, adăugând că cea mai aprigă bătălie continuă să se dea pentru orașul Bahmut.

În ultima zi, peste 60 de atacuri inamice au fost respinse de defensiva ucraineană, a precizat aceasta.

Între timp, Statele Unite găzduiesc pe 21 aprilie, la baza aeriană americană Ramstein din Germania, o reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, format din reprezentanți a aproximativ 50 de țări, pentru a discuta despre acordarea unui ajutorul militar mai mare.

La reuniune va participa, de asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care la 20 aprilie a vizitat Kievul pentru prima dată de la invazia Rusiei de anul trecut, spunându-le ucrainenilor că viitorul țării lor aparține alianței. Stoltenberg a reafirmat poziția alianței că viitorul Ucrainei se află în NATO, dar nu a oferit un calendar clar.

El a spus din nou că alianța de 31 de membri va continua să sprijine Ucraina în lupta împotriva invaziei Rusiei atât timp cât va fi necesar.

„Vreau să fiu clar: locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO. Și, în timp, sprijinul nostru vă va ajuta să faceți acest lucru posibil", a declarat Stoltenberg. „NATO este alături de voi astăzi, mâine și atât timp cât va fi nevoie", a spus Stoltenberg, adăugând că alianța a antrenat zeci de mii de soldați ucraineni și a acordat 65 de miliarde de euro (71,31 miliarde de dolari) numai în ajutor militar.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a spus lui Stoltenberg că „este timpul” ca Ucraina să fie invitată să intre în alianță. „Nu există nicio barieră obiectivă în calea deciziei politice de a invita Ucraina în alianță”, a declarat Zelenski la o conferință de presă cu Stoltenberg la Kiev, adăugând: „Este timpul pentru deciziile corespunzătoare". Zelenski a făcut, de asemenea, apel la Stoltenberg să-i convingă pe unii membri să-și depășească rezervele și să furnizeze Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune.

XS
SM
MD
LG