Linkuri accesibilitate

Rusia avertizează Finlanda și Suedia: aderarea la NATO este o „greșeală cu consecințe serioase”


Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov
Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a avertizat Finlanda și Suedia că aderarea lor la NATO este o „greșeală, cu consecințe serioase”.

„Situația se schimbă desigur, radical, în lumina a ceea ce se întâmplă”, a declarat Riabkov agenției de știri Interfax, relatează Reuters. „Este însă evident că securitatea Suediei și Finlandei nu va fi consolidată”, a mai spus demnitarul rus, care a adăugat: „Nu ar trebui să-și facă iluzii că noi vom accepta totul fără să reacționăm”.

Finlanda a anunțat deja oficial că va adera la NATO, cererea urmând să fie înaintată după votul Parlamentului de la Helsinki. În Suedia, partidul social-democrat de guvernământ a anunțat și el că sprijină aderarea țării la NATO. Este de așteptat ca cererile oficiale să fie înaintate, împreună, în scurt timp.

Procesul de adere, teoretic, poate dura mai bine de un an dar în cazul celor două țări scandinave, NATO și Statele Unite s-au declarat convinse că va merge mult mai repede. Mai mult, nici NATO sau administraţia de la Washington nu se așteaptă ca opoziție Turciei să fie o piedică serioasă. Admiterea unui nou stat membru se face cu votul unanim al țărilor NATO iar săptămâna trecută, președintele turc Erdogan declarase că ar putea bloca aderarea celor două state nordice din cauza politicii lor „prietenoase” față de organizații pe care Ankara le consideră „teroriste”, precum PKK, partidul minorității kurde.

XS
SM
MD
LG