Linkuri accesibilitate

Rusia blochează un document-cheie ONU, invocând abordarea politică a situației de la Zaporojie


Rusia a blocat adoptarea documentului final care sintetiza o lună de evaluare a Tratatului de neproliferare nucleară al ONU, plângându-se că unele părți ale proiectului au „o natură politică evidentă”. Președintele conferinței, argentinianul Gustavo Zlauvinen, a declarat la sfârșitul zilei de 26 august că conferința „nu a fost în măsură să ajungă la un acord după ce Rusia a contestat textul”.

Proiectul critica ocuparea de către Rusia a centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, la începutul perioadei de după invazia neprovocată a Moscovei în Ucraina în februarie. Măsura a stârnit îngrijorări la nivel mondial cu privire la un posibil dezastru nuclear.

Cei 191 de semnatari ai tratatului vechi de 50 de ani, care are ca scop prevenirea răspândirii armelor nucleare și promovarea dezarmării complete, trebuie să revizuiască pactul la fiecare cinci ani. Actuala revizuire a fost amânată în 2020 din cauza pandemiei COVID-19. Proiectul de declarație face referire la Zaporojie de patru ori și își exprimă „îngrijorarea gravă pentru activitățile militare” din apropierea centralei. De asemenea, deplânge incapacitatea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de a asigura securitatea acolo și de a preveni posibila deturnare a materialelor nucleare.

Ambasadorul Franței, Yann Hwang, a citit o declarație în numele a 56 de țări și al Uniunii Europene, deplângând „periculoasa retorică nucleară a Rusiei, acțiunile și declarațiile provocatoare privind creșterea nivelului de alertă nucleară”.

Cei 120 de membri ai Mișcării Nealiniate și-au exprimat, de asemenea, dezamăgirea, calificând documentul conferinței drept „de cea mai mare importanță”.

XS
SM
MD
LG