Linkuri accesibilitate

Rusia bombardează din nou Ucraina, Kievul spune că atacurile rusești sunt o amenințare și pentru vecini


Fragmente ale unei rachete rusești doborâtă de apărarea anti-aeriană ucraineană în regiunea Kiev, 5 decembrie 2022.
Fragmente ale unei rachete rusești doborâtă de apărarea anti-aeriană ucraineană în regiunea Kiev, 5 decembrie 2022.

Forțele aeriene ucrainene au anunțat că au doborât mai mult de 60 de rachete din cele aproximativ 70 lansate luni de Rusia contra teritoriului Ucrainei, într-un nou baraj de bombardamente ale Moscovei, în majoritate contra sistemului energetic ucrainean, care au întrerupt aprovizionarea cu electricitate, apă și căldură.

Primele indicii au arătat că armata rusă a lansat 38 de rachete de croazieră de pe navele sale din Marea Caspică și din regiunea Rostov, din sudul Rusiei. Alte 22 de rachete de croazieră Kalibr au fost trase de pe nave ale Flotei ruse de la Marea Neagră.

În atacurile de luni au fost folosite bombardiere strategice TU-22, avioane de luptă SU-32 avioane de luptă și rachete ghidate de tip X-59 și X31-P, au mai anunțat pe Faebook forțele aeriene ale Ucrainei.

Autoritățile de la Kiev spun că în urma bombardamentelor de luni au fost distruse mai multe locuințe și instalații energetice în sudul Ucrainei.

Acest nou baraj de bombardamente rusești era așteptat de mai multe zile, și a avut loc în ziua când în Ucraina urma să se încheie perioada de întrerupere programată a aprovizionării cu energie electrică, după repararea instalațiilor avariate în atacurile precedente.

Noile atacuri au aruncat din nou părți ale Ucrainei în întuneric și frig în timp ce temperaturile au coborât mult sub zero grade Celsius în majoritatea regiunilor acestei țări.

Explozii la două baze ariene din Rusia

Bombardamentele rusești au venit după ce noaptea trecută au fost raportate mai multe explozii la două baze aeriene din Rusia, amândouă aflate la sute de kilometri depărtare de Ucraina. Una din ele, baza Engels din regiunea Saratov, găzduiește bombardiere din forțele strategice nucleare ale Rusiei.

Trei persoane au fost ucise după explozia unei cisterne cu combustibil la baza aeriană din Riazan, situată la 185 de kilometri depărtare de Moscova, a anunțat agenția de presă controlată de stat RIA.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a condus un automobil Mercedes pe podul de la Kerci, care leagă Rusia continentală de peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

O secțiune a podului fusese distrusă în octombrie de o explozie a unui camion capcană, despre care autoritățile ruse spun că a fost un atac terorist al serviciilor de securitate ucrainene.

Kievul nu și-a asumat responsabilitatea pentru exploziile care au avut loc luni la cele două baze aeriene din Rusia, spunând însă că aceste incidente sunt o „karma” pentru invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Dacă ceva e lansat în spațiul aerian al altor țări, mai devreme sau mai târziu obiecte zburătoare se vor întoarce la punctul [lor] de plecare”, a scris pe Twitter consilierul prezidențial Mihailo Podoleak, referindu-se la descoperirea lui Galileo Galilei că Pământul e rotund.

Fragmente dintr-o rachetă găsite în Moldova

Moscova a bombardat săptămânal sistemul energetic al Ucrainei de la începutul lui octombrie, după ce armata rusă a fost forțată să se retragă din mai multe regiuni ucrainene ocupate după lansarea invaziei pe 24 februarie. Poliția din Republica Moldova a raportat luni că a găsit fragmente ale unei rachete pe teritoriul acestei țări.

Căderea unei rachete pe teritoriul Moldovei în urma atacurilor rusești cu rachete contra Ucrainei arată nevoia ca Ucraina să fie dotată cât mai curând posibil cu sisteme de apărare anti-aeriană moderne, relatează Ukrinform, citând o postare pe Facebook a lui Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, care a comentat știrea despre racheta rusească căzută pe teritoriul moldovean

„Asta dovedește încă o dată că teroarea rachetelor rusești e o amenințare imensă nu numai pentru securitatea Ucrainei, dar și pentru securitatea țărilor vecine”.

În regiunea Zaporojia din sudul Ucrainei, cel puțin doi oameni au fost uciși, și mai multe case au fost distruse, iar atacurile de luni au lovit instalații electrice din regiunile Kiev și Vinnița, în centrul țării, Odesa din sud, și Sumî din nord, au anunțat autoritățile ucrainene.

40 la sută din regiunea Kiev a rămas fără electricitate, a anunțat guvernatorul regional Oleksi Kuleba, care a lăudat apărarea anti-aeriană pentru ceea ce a părut a fi lipsa de „consecințe critice” ale atacurilor rusești de luni.

Apărarea antiaeriană a doborît majoritatea rachetelor rusești lansate pe 5 decembrie, iar tehnicienii au început deja lucrările de repunere în funcțiune a instalațiilor energetice, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG