Linkuri accesibilitate

Rusia cere o reuniune a Consiliului de Securitate ONU pentru a discuta situația centralei nucleare de la Zaporojie


Vedere generală a centralei nucleare de la Zaporojie. (Arhivă)
Vedere generală a centralei nucleare de la Zaporojie. (Arhivă)

Moscova a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe 11 august pentru a discuta situația centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, controlată de trupele rusești, dar operată în continuare de ingineri și tehnicieni ucraineni, a declarat un înalt diplomat rus pe 10 august. El a confirmat de asemenea că Rusia dorește ca șeful agenției ONU pentru energie atomică, Rafael Grossi, să prezinte un raport la reuniune.

Centrala, cea mai mare din Europa, a fost săptămâna trecută țina mai multor atacuri, pentru care Rusia și Ucraina se acuză reciproc. Se mai relatează că Rusia ar intenționa să redirecționeze spre Crimeea producția de energie a centralei, o manevră riscantă, apreciază unii experți, din cauza echipamentului învechit.

Temerile despre securitatea centralei nucleare au crescut în lume pe măsură ce s-au întețit aracurile în jurul acesteia. Secretarul general ONU și șeful Agneției Internaționale pentru Energie Atomică au insistat ca Rusia și Ucraina să permită experților internaționali să viziteze centrala pentru a stabili în ce măsură sunt respectate standardele de securitate pentru operarea reactorilor nucleari și depozitarera deșeurilor radioactive.

Centrala de la Zaporojie are trei reactori activi din totalul de șase.

Luni, după cele mai recente atacuri, atât Rusia cât și Ucraina au declarat că vor facilita inspecția experților internaționali.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG