Linkuri accesibilitate

Rusia continuă să suprime vocile critice: jurnalistul Andrei Soldatov dat în căutare


Andrei Soldatov, jurnalist rus de investigație (arhivă).

Jurnalistul rus de investigație Andrei Soldatov, redactor-șef al site-ului Agentura.ru, care se concentrează pe activitățile serviciilor secrete ruse, spune că numele i-a fost pus pe lista persoanelor date în căutare, într-un dosar penal, fără să dea alte detalii.

Soldatov a scris pe Facebook pe 6 iunie că și-a găsit numele în registrul persoanelor căutate de ministerul rus de Interne, adăugând că a aflat că toate conturile sale bancare din Rusia i-au fost înghețate.

„Ancheta a fost lansată pe 17 martie. (...) Numărul cazului este doar cu câteva cifre diferit de numerele dosarelor lansate împotriva [jurnaliştilor] Maikl Naki și Ruslan Leviev", a mai scris Soldatov pe Facebook.

Luna trecută, o instanță din Moscova a emis mandate de arestare pentru Naki și Leviev, acuzându-i că au distribuit informații false despre armata rusă, implicată în campania din Ucraina.

Ca specialist în serviciile ruse de informații, Soldatov e un comentator foarte căutat de diverse instituții media, inclusiv de Radio Europa Liberă, pentru a analiza desfășurarea războiului din Ucraina pe care oficial media și jurnaliștii din Rusia trebuie să-l numească obligatoriu „operațiune militară specială”.

Tot luni s-a aflat că procuratura din regiunea Moscova vrea să-i revoce cetățenia rusă unui activist pentru mediu.

Arșak Makician, un muzician de 28 de ani aflat în prezent în Germania, a precizat într-un video postat pe Twitter, că a trăit în Rusia aproape toată viața sa (ultimii 27 de ani) și fără cetățenia rusă rămâne apatrid. A obținut cetățenia în 2004.

„Vor să mă pedepsească pentru că nu-mi țin gura, pentru că am protestat împotriva încălzirii globale, dar și a războiului din Ucraina”, a mai spus Makician.

„Nu o să tac. Vladimir Vladimirovici [Putin] este un criminal de război, nu președintele Rusiei. Și eu sunt Arșak, cetățean al Rusiei. Îi cer demisia!", a adăugat el, menționând că „s-a considerat întotdeauna rus”, are o soție rusoaică și a studiat toată viața în Rusia.

Makician, fost membru al mișcării ecologice internaționale Fridays for Future, a fost arestat de mai multe ori de poliție pentru organizarea de proteste neautorizate ale ecologiștilor, și a fost și reținut șase zile pentru participarea la un astfel de protest.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG